papryki 1 zielona papryka 3 ziemniaki 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: natka z pietruszki Wykonanie: 1. Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 minut. 2. Marchew obrać(...)pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem. 4. Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinymajeranku. Odstawić do lodówki na godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, większe sztuki przekroić na pół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki dorsza posypać startym serem, ja posypałam
Monia miesza i gotujemango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do kurczaka, steka, krewetek czy pieczonej ryby. Konieczie wypróbujcie przepis :) SKŁADNIKI 1/2 dojrzałego mango 2 pomidory malinowe 1 szalotka 1/2 papryczki jalapeno 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej bazylii 5 gałązek natki pietruszki 2 łyżk octu ryżowego 1/4 łyżeczki przyprawy
DefinicjaSmakubazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry. Viognier Do owoców
królestwo garówpstrąg łosiowy, tego właśnie ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk
kruche babeczkijest, szczególnie gdy gdzieś wyjeżdżamy;) Kto wie, co czerwiec dla nas jeszcze przygotował? Jeżeli powrócą do nas upały, koniecznie przygotujcie sobie gazpacho - czyli sławny hiszpański chłodnik z pomidorów. Ta zupka o ślicznym czerwonych kolorze poratowała nas w zeszłym tygodniu, gdy na nic innego za bardzo nie mieliśmy ochoty. Z gazpacho wiążą się moje najprzyjemniejsze wspomnienia z wakacji w Hiszpanii(...)gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim. Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie uda Wam się kupić. Szczególnie
Chilli Czosnek i Oliwaposty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;) Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z pomidorami i mozzarellą. Składniki : ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu ) pomidorki koktajlowe mozarella 100ml mleka 100ml śmietany 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa bazylia
Codzienne Gotowaniechrzanu tartego 50 ml wina białego sól, pieprz olej rzepakowy 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki śmietany 30 % koper świeży 4 suszone pomidory Filet z tołpygi kroję na kilka kawałków, solę, pieprzę, posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 10 minut. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i smażę rybę od strony skóry 60 sekund, i przekładam na drugą stronę(...)redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie i zmniejszam do temperatury 170 stopni. Piekę 15 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem, i pokrojonymi pomidorami suszonymi
wesoła kuchniaPanierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki
Oryginalny smaknaciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko na siebie nachodzić), które
UgotowaćDziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)chłodne, dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo
Radość kipiąca uśmiechem.Nawet wybredny Małżon, który rybę jada tylko w panierce, zjadł z apetytem. Ryba w sosie curry 2 łyżki oleju 2 cebule kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego kuminu, kolendry, garam masali, soli 600 g filetu z dorsza puszka krojonych pomidorów szczypta płatków chili do podania: listki kolendry zielona papryczka chili jeśli ktoś(...)olej, wrzucamy cebulę, szklimy, 2 minuty, dorzucamy posiekany imbir i przeciśnięty czosnek, kurkumę, paprykę, kumin, kolendrę i garam masalę. Smażymy ok 2 minut, wkładamy rybę pokrojona na 2 cm kawałki, delikatnie mieszamy. Smazymy minutę, zalewamy pomidorami, wsypujemy sól. Przylrywamy i dusimy pod przykryciem ok 8 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Podajemy z ryżem, posypane natka kolendry i udekorowane papryczkę
Dzieje kuchennej Wiewiórywzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest jeszcze pyszniejszy. Dlatego też oparłam się na przepisie z bloga My Greek Dish . Spanakorizo
Chilli Czosnek i Oliwawszyscy się zajadali... smak nie do podrobienia, niestety :( W ubiegły piątek zrobiłam kotlety po swojemu. Nadałam im wygląd paluszków także Syncio nawet myślał, że je rybę hehe. Idealnie smakowały z sałatka z pomidorów. Polecam szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem 800 g ugotowanych ziemniaków 2 mała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz
Dzieje kuchennej Wiewióryczego szukacie. PIEROGI Ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem
Lena Gotujepewno nie! Podobno siedzą w szafie i zszywają w nocy ubrania... Jeśli lubicie dorsza tak jak ja to mam dla Was inną propozycję na podanie tej ryby. Spróbujcie dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorami - pyszności! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza