Kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ
Moja DelicjaCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polecam takie pyszne pomidorki na śniadanko lub kolację. Ich przygotowanie nie jest trudne a pomidorki fajnie prezentują sie na talerzu.składniki:6 niedużych pomidorów, ja dałam
Monia miesza i gotujebiała i zielona część) • puszka pomidorów w puszce (całych) • 1 por - biała część • 150 g pomidorków koktajlowych • 3 łyżki oliwy z oliwek • sól • pieprz • szczypta cukru • tymianek Przygotowanie : Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut(...)patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie
KUCHNIA POLSKAsosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz, sól ziołowa, oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiając(...)obficie "Przyprawą do ryb i owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie aż lód się stopi. Tak przy-gotowane owoce morza podsmażamy aż będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut, powinny
Spektrum Smakusłonecznik orzechy włoskie sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam, osuszyłam i z obu stron oprószyłam solą, pieprzem z młotkowana kolendrą i czerwoną wędzoną papryką. Wtarłam to wszystko w rybę i odstawiłam do lodówki. U mnie ryba stała w lodówce jakieś 4 godziny (przygotowałam ją sobie(...)oliwy, położyłam na nią dorsza. Orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam na rybę, na orzechy dałam słonecznik. Rybę wstawiłam do piekarnika. Piekła się razem z frytkami (na osobnej blaszce) w 180 stopniach około 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sałatkę. Roszponkę, pomidory umyłam. Pomidory przekroiłam na pół, wrzuciłam razem z roszponką do miski, dodałam suszone pomidory z bazylią
kruche babeczkidrożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej 1 cebula biała 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu natka pietruszki pasta z pomidorów 1 słoiczek pomidorów suszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku sól, pieprz pozostałe: 300 g serka(...)Pasta rybna: Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Pasta pomidorowa: Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam na 3 godziny do napęcznienia. Pastę dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Słonecznik przekładam na sitko do odsączenia.Przekładam go do miski, dodaję pomidory suszone, czosnek, sól
wesoła kuchniaNiezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. 400 g dorsza 1 jajko Bułka tarta 1 dojrzały pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano 300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Oliwa z oliwek(...)dekoracji: Czarne oliwki Natka pietruszki Cytryna Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły
VioletoweKucharzenieteż matki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku. Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych zmieniaków koperek sól Na pesto: kilka suszonych pomidorów z zalewy dużą garść orzeszków piniowych łyżkę startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii pieprz Co robić? 1. Nagrzać piekarnik
Matka Żywicielkapolędwicy z dorsza przekrojonej na pół - dwie duże porcje 1 średnia marchewka 2 suszone pomidory 2 plastry cytryny ze skórką 3 łyżeczki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (ewentualnie oliwa z oliwek) sól, świeżo zmielony pieprz (jak nie macie pieprzu może być świeżo zmielona czarnuszka) Przygotowanie: Kupiłam duży kawał polędwicy z dorsza - 700 g, podzieliłam ją na dwie części(...)ręcznikiem papierowym; przygotowałam dwa kawałki folii aluminiowej, w które miałam owinąć dwa kawałki ryby; marchewkę obrałam, starłam na tarce o większych oczkach; na kawałku folii układałam kawałek polędwicy, przyprawiłam solą i pieprzem z obu stron, nałożyłam na wierzch tartą marchewkę, ułożyłam plaster cytryny i po suszonym pomidorze, polałam po 1,5 łyżeczce oleju z zalewy z suszonych pomidorów (lub oliwy
Zasmakuj KuchniPoza szybkimi śniadaniami przydałyby się też szybkie obiady Tym razem propozycja zupy rybnej, którą mój mąż uwielbią. Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5 kg dużych krewetek (gotowanych) 0
Kuchnia w bieguciepło jak i na zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką
cool and mintyteż co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Zestaw lanczowy jest mocno zróżnicowany: jest dużo warzyw, ale też mięsa – i wołowina i drób – oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze(...)kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu. W pierwotnej wersji na dorsza kładło się plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią
Niedzielny kucharzszczęście, bo podczas wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania(...)godzin, z czego mojego zaangażowania było ok. 40 minut. Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
Kulinarne InspiracjeNa romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała
Bon Appetit Małgorzaty