Z Portugalią kojarzy mi się przede wszystkim jeden zapach — dorsza! Do jakiego sklepu, czy restauracji nie wejdziecie, od razu poczujecie tę rybną woń. Bacalhau , czyli solony
Food SquarePrawdopodobnie po Świętach Bożego Narodzenia zostało Wam trochę niezjedzonego chlebka. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie się
Be Fit Be StrongTen przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd
Fabryka pomysłówWitam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki
Be Fit Be StrongWiedząc już jak smakuje stek z tuńczyka z delikatnymi smakowo dodatkami, przepis tutaj , drugi kawałek swojego tuńczyka postanowiłam zrobić z wyrazistymi dodatkami w postaci warzyw balsamico
Piekielna Kuchnia Patiopakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło, rozpuścić. Dodać boczek i delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę(...)się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować
CookYourselfDo przygotowania tego dania zainspirowała mnie książka "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo. Mam ją w domu od dawna, ale jakoś nie mogłam się do
Kulinarne InspiracjeSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek
My Culinary Arthttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo
Di gotujeZ przegrzebkami jest tak, że dopóki nie skosztowałeś ich po raz pierwszy, nie tęsknisz za nimi bo nie wiesz co tracisz. Jeśli jesteś koneserem dobrego jedzenia
Sztuka gotowania w/g SamiryNaszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko
Kolizje SmakówTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
Bulliofiletu z łososia lub dorsza. Z doświadczenia mamy 7-letniej dziewczynki, która niejednokrotnie kaprysiła przy stole, wiem, że to, czy dziecko wybierze rybę, będzie zależało od smaku dania i sposobu jego podania. Wiele razy dzieci widząc filet rybny nie chcą go spróbować i kapryszą. A gdyby tak zamiast filetu(...)będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare le polpettine iniziate lessando le patate sbucciate in acqua salata. Una volta cotte
La grande e la piccola cuocapora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków nori nasze tofu zamieni się w a'la rybę, a mieszanka warzyw podkręci smak. Tofu po grecku Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego 180 g 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka(...)pieprzem, a także nasączonymi nori (odsączamy nadmiar wody, jeżeli taki mamy). Dokładnie mieszamy, masa ma mieć dość gęstą konsystencję. Obtaczamy w niej kawałki tofu, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe "rybne" tofu zakopujemy w przygotowanych wcześniej warzywach, aby smaki sobą przeszły i wstawiamy na 10 godzin do lodówki. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polemarynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka(...)Obsmażamy piersi z kurczaka ze wszystkich stron na złoto przez 5-6 minut. Wyjmujemy tymczasowo z patelni. Pokrojoną cebulę wkładamy na patelnię i na tym samym tłuszczu co kurczaka smażymy 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Wlewamy wino i gotujemy chwilę, aż około połowy płynu odparuje. Wlewamy do cebuli bulion i ponownie wkładamy kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, po czym
Kulinarna Pokusa