ryba smażona - 4845 przepisów (strona:259/323)

Mule z winem i tymiankiem 125

Cześć! Lubicie mule? Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym sposobem na nie. Można je podać jako danie główne np. z frytkami lub dobrym pieczywem, bagietką

Moja pasja smaku
Grilowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku 194

Pomysł na to danie podpatrzyłam w pewnym pubie, gdzie zatrzymaliśmy się na popas podczas pewnej wycieczki rowerowej . Danie wyglądało bardzo efektownie, a jednocześnie jego wykonanie wydawało

Codzienne Gotowanie
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 221

1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 241

Ta zapiekanka jest wynikiem mojego roztargnienia i braku konkretnego pomysłu na obiad. Wracając do domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z

Mango Papaja
Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem 202

Zapewne większość z Was już dawno rozpoczęła planowanie świątecznego menu. Ja o mały włos a bym przespała te przygotowania. Nie to, że śpię cały czas i

Przysmaki Karolki
Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie z cukinią i łososiem – danie w 5-10 minut 261

Z reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych

Moja Delicja
Naan – indyjskie chlebki 171

zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem(...)rozczyn, wodę, sól i olej, opcjonalnie przyprawy. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30-60 min. Smarujemy dłonie olejem i wałkujemy cieniutkie placki, które smażymy na gorącej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron. Jeśli decydujemy się na wersję pieczoną, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Blachę smarujemy olejem i wkładamy placek do piekarnika

Mieszam w Garnku
Poniedziałek: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 125

Makaron gotowy w 15 minut. Danie bardzo proste i bardzo smaczne. Można podawać od razu, można spakować i zabrać do pracy. Świetnie sprawdzi się jako lancz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 148

smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki(...)pieprzymy, mieszamy. Gotowe. Krok 5 Zabieramy się za usmażenie kaczki. Filet solimy i pieprzymy. Nacinamy skórkę ukośnie w poprzek (potrzebny jest ostry nóż). Dzięki temu tłuszczyk wytopi się podczas smażenia, skórka będzie chrupiąca i nie będzie się zawijać, kurcząc się pod wpływem temperatury. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Kładziemy na niej kaczkę skórką do dołu i smażymy przez 10 minut

Niedzielny kucharz
Zupa krem z konfitowanego czosnku 208

confit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez(...)około 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami

W kuchni Katie
Spaghetti „Frutti di mare „ 159

Spaghetti „Frutti di mare” Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali Słodkowodnym rakiem też nie

Ogrodnik w podróży
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 185

rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut(...)ciągu dnia jako przekąskę.  Olej lniany  - olej lniany tłoczony na zimno posiada idealną proporcję NNKT omega-3 i omega-6 (szczególnie ważne dla tych, którzy nie jedzą ryb). Te substancje są niezbędnym składnikiem komórek, (m.in. tkanki mózgowej) i muszą być dostarczane z pożywieniem (nasz organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować). Ich niedobór przyczynia się

Qlinarnie i Qlinarnie
Sos kurkowy 154

kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy,  czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej  cebuli, dodając posiekane  kurki, całość zagęszczając śmietanką  i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki(...)się roztopi. Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi ruskie. 1100

pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także  pierogi z mięsem , lub  pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami(...)Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, gotujemy 1-2 minutki. OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz         Okrasa. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi polewamy tłuszczykiem z prażoną cebulką

Rozpustne gotowanie
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 167

F ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami

SzczyptaSmaQ
Zapiekane ziemniaki z czosnkiem 238

Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spring rolls, czyli świeże sajgonki 175

wszystkim podniebienie, bo smakuje naprawdę znakomicie. Najlepsze są na wiosnę, jak sama nazwa zresztą wskazuje:) Nasze polskie sajgonki to jedna z tych nazw w stylu fasolka po bretońsku i ryba po grecku. Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego, lub z cienkich omletów znane są jako „spring rolls” co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego „chun(...)średnim ogniu i wylej na nią masę jajeczną – bez dodatku tłuszczu. W przypadku patelni o średnicy 24 centymetrów powinien uformować się placek na tyle cienki, że wystarczy smażyć go tylko jednej strony – nie trzeba go przewracać. Smaż, aż wierzch solidnie się zetnie. Wtedy odstaw omlet razem z patelnią do ostygnięcia. Krok 2 Zabieramy się za krewetki. Rozmróź

Niedzielny kucharz
Jambalaya z jałowcową 165

Jambalaya z jałowcową i szynką. Wspaniała kulinarna fuzja, gdzie polska jałowcowa zabłysła jak nigdy. Uwielbiam jambalaya ! Danie można przyrządzić dokładnie z tego co się ma w

codojedzenia