ryba smażona - 4845 przepisów (strona:264/323)

Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 278

Kochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z

Spektrum Smaku
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 284

Czasami droga do spełniania marzeń jest kręta. Spróbowaliśmy wędzonego na zimno pstrąga z pobliskiej hodowli i serków, które David planował wykorzystać do przepisów. Almette z chrzanem idealnie pasowało do ryby. Pasta z pstrąga na serku jest zdrowsza, niż ta na majonezie, a dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego(...)łyżką cedzakową. Powtarzamy tę czynność z resztą jajek. Porcje ciepłej kaszy rozkładamy do misek, do każdej porcji wlewamy po łyżce oleju rzepakowego i mieszamy. Następnie na wierzch kładziemy: kilka smażonych grzybów, łyżkę serka Almette z ziołami, 2 łyżki startego buraka i trochę chipsów z jarmużu. Deser, jaki pokazał nam David, okazał się nie tylko zdrowy i przepyszny, ale także

Poezja smaku
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 255

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem

SMYKWKUCHNI
BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 206

Uwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe sous vide 337

Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują   wszystkie  swoje walory odżywcze. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza,  warzywa i owoce .    Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze p rodukt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy(...)Czas przygotowania: 120 minut Czas gotowania: 90 minut Temperatura gotowania: 59 stopni Celsjusza Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła masło klarowane do smażenia sól pieprz  Wykonanie: Polędwiczki umieszczamy w plastikowych workach przeznaczonych do pakowania próżniowego. Na każdym kawałku mięsa umieszczamy przekrojone na pół ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i pokrojone w kosteczki kawałki

Kulinarne przygody Gatity
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 172

grzybami Można było w bardzo prosty sposób zmierzyć czy rok był dobry czy zły. Decydowała o tym ilość plonów. Dlatego właśnie na potrawach zbożowych skupiano się podczas tej wieczerzy. Ryby przyszły dopiero w wyniku pierwszego starcia tradycji, o którym pisałem, kiedy na te tereny wkroczyło z Azji chrześcijaństwo. Podczas tych wieczerzy zostawiano też puste miejsca wierząc, że przyjdą na nią(...)walory smakowe. Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody, aby powstało nam gęste, lejące się naleśnikowe ciasto. Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała dostatek. Wszystkie najlepsze dary natury w jednym. Co prawda kasza jaglana jest znanym symbolem biedoty, ale stała się nią znacznie

Kryzysowa Książka Kucharska
Super szybki makron z mąki gryczanej 203

Ten makaron z mąki gryczanej naprawdę jest super szybki! W 10 minut zrobisz doskonałe, orientalne danie, które pysznie smakuje zjedzone od razu, jak i następnego dnia

Niedzielny kucharz
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 237

Kolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie Czas: 1 h 15 minut (w tym 1 h

Niedzielny kucharz
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 217

kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki(...)termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut, aby była

Poezja smaku
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 187

Dziś spotkało mnie coś bardzo miłego. Aż się czerwienię jak o tym pomyślę. Ktoś, znany mi z widzenia, jednak nigdy z tą osobą nie rozmawiałem, zapukał

BaRepas
Środa: Sałatka z soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo 196

Prosta, kolorowa sałatka z delikatnych warzyw, którą można nakarmić drwala. A on poprosi o dokładkę, bo sałatka z soczewicy i ryżu pięknie wygląda i tak też

Niedzielny kucharz
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 203

Podczas świąteczno-noworocznej przerwy odwiedzili nas dobrzy znajomi. Jak zwylke głowiłam się cały dzień co mogłabym przygotować. Chciałam, żeby to było danie, którego jeszcze u nas

Mia Cucina Sofieta
Churros 259

jest tak widoczne.    Nie znaczy to, że Hiszpanie jedzą źle...,o nie, jedzą o wiele lepiej niż Polacy. Dużo warzyw, oliwa na zimno, świeże owoce morza, ryby i bardzo ,bardzo dużo roślin strączkowych.  W szkole u mojej córki ,w wieku pięciu lat, na obiad serwują kalmary i oliwki, często jest zupa dyniowa i soczewica.... O dziwo moje(...)gwiazdkowo zakończony rękaw  cukierniczy, wyciskamy ciasto na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju. Wciskamy  kawałki  koło  15 centymetrowe, które trochę  skurczą się  podczas smażenia. Smażymy na złoty kolor okolo 3 minut, przewracając raz na drugą stronę. Po usmażeniu najlepiej odsączyć całość na bibule, tak jak nasze faworki. Cukier sypiemy na wierzchu do smaku. SMACZNEGO

Lubczyk i Wanilia
Paella z krewetkami 157

Tym razem trochę dłuższy przepis i do tego nie na słodko. Na blogu zdecydowanie dominują wypieki i słodkości, bo po prostu najbardziej lubię piec (i jeść

Healthy food explorer
Czwartek: Chilli con carne 149

Danie w stylu naszej ryby po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego. Chilli con carne z Meksykiem też niewiele wiąże, ale ma w sobie sporo latynoskiego aromatu, charakteru i ognia. I jest po prostu pyszne. Czas: 40 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 4 Przepis hiszpańskiej zakonnicy Obrzydliwe jedzenie, przedstawiane jako meksykańskie, sprzedawane od Teksasu po Nowy Jork(...)kawy espresso 1 łyżeczka brązowego cukru Cytryna 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oleju i wsyp na niego cebulę. Smaż z 5 minut, aż zrobi się przezroczysta. Posiekaj w kostkę paprykę i seler i dorzuć do cebuli, zamieszaj i przesmaż przez chwilę. Dodaj posiekany czosnek, a potem wsyp przyprawy: kmin

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania