ryba smażona - 4845 przepisów (strona:270/323)

Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 141

Mercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już kilka(...)stracić smaku i wartości. Np. piekąc pizzę ze świeżymi pomidorkami, dodają je dopiero pod sam koniec.Wiele składników używają jedynie na surowo! Powtórzę ponownie, że tu nikt nie smaży na oliwie. Jeśli chodzi o włoską pizzę, jak wiadomo jest ona sztywna. :D Kucharze bardzo dbają, aby wilgoć ze składników pizzy nie wsiąkła w ciasto, gdyż będzie ono niedobre. Z tego też

DominikaDolci
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 132

przepisy do lunchboxa z czerwca -  6 x wege, 1 x ryba z lipca -  jedzenie do pracy na zimno z września -  4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso z listopada - 7 x wege Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej.  Poniedziałek - Sałatka(...)Połowę ryżu zostaw do sałatki na środę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż, mieszając, 1-2 minuty.  Na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz ciecierzycę i kukurydzę odsączone z zalewy. Dopraw danie solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Czwartek: Sałatka z krewetkami w zielonym sosie z awokado 108

Lekko pikantna sałatka z krewetkami w pysznym, zielonym sosie z awokado. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno. Sałatkę można też zamrozić. Czas: 30 minut

Niedzielny kucharz
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 200

Ciekawa wersja popularnej pizzy na której zamiast klasycznego sosu pomidorowego pojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe

Słodka Strona
Kartacze najlepszy przepis 158

minut. Nie są dietetyczne – w środku jest mięso, okrasza się boczkiem ze słoniną i cebulą. Można do środka wpakować ser doprawiony cebulą, znane są wersje z rybami i móżdżkiem. Co dom to inaczej. Ula robi tylko z mięsem i koniec. Kocham taką kulinarną stanowczość! Przepisy w internetach napomykały o mące i jajkach do ciasta na kartacze. To wywołało lekki(...)duże zrobiliście kartacze, to czas ugotowania mięsa w środku może być różny. Jak kartacze się gotują, przygotowujemy okrasę. Surowy boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy. Jak zacznie się rumienić, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie złota. Kartacze podajemy z okrasą z boczku i jak komuś mało wrażeń i kalorii, to można dodać kwaśnej śmietany

ladykitchen
Zupa z łososiem 160

Kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ

Moja Delicja
Krewetki z chorizo 264

Nigdy nie byłam w Hiszpanii. Ale bardzo bym chciała, dlatego za pomocą prostych, hiszpańskich smaków mogę choć na chwilę przenieść się do tego słonecznego kraju. Krewetki

Poezja smaku
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 333

Ostatnio jem zdecydowanie więcej ryb, z czego jestem oczywiście bardzo zadowolona, ale chętnie wracam do mojego ukochanego kurczaka. Mało to wyszukane, ale naprawdę uwielbiam drób i to prawie pod każdą postacią. Chyba tylko za skrzydełkami nie przepadam. Zresztą raczej z powodów praktycznych aniżeli za sprawą ich walorów smakowych. I tak, po kilku rybnych daniach wpadł mi do głowy pewien pomysł(...)szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko z obu stron na minimalnej ilości oleju (u mnie po 1 łyżce na 1 partię klopsików). Ja smażyłam swoje w dwóch partiach i było to zdecydowanie wygodniejsze, niż smażenie

Ratunku obiad
Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami 200

Orzeźwiające, pikantne danie, którego ostrość łagodzi aksamitne mleko kokosowe. Curry jest bardzo łatwe do zrobienia. W kwadrans możecie mieć na stole oryginalne, orientalne, pachnące danie. Czas

Niedzielny kucharz
Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami 142

Kwintesencją Tabbouleh jest pietruszka, to kluczowy składniki nie tylko tej sałatki, ale również całej palestyńskiej kuchni i jest tam traktowana z dużym szacunkiem. Nikt tak

Słodki Kompromis
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 235

Kochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z

Spektrum Smaku
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 236

Czasami droga do spełniania marzeń jest kręta. Spróbowaliśmy wędzonego na zimno pstrąga z pobliskiej hodowli i serków, które David planował wykorzystać do przepisów. Almette z chrzanem idealnie pasowało do ryby. Pasta z pstrąga na serku jest zdrowsza, niż ta na majonezie, a dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego(...)łyżką cedzakową. Powtarzamy tę czynność z resztą jajek. Porcje ciepłej kaszy rozkładamy do misek, do każdej porcji wlewamy po łyżce oleju rzepakowego i mieszamy. Następnie na wierzch kładziemy: kilka smażonych grzybów, łyżkę serka Almette z ziołami, 2 łyżki startego buraka i trochę chipsów z jarmużu. Deser, jaki pokazał nam David, okazał się nie tylko zdrowy i przepyszny, ale także

Poezja smaku
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 214

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem

SMYKWKUCHNI
BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 161

Uwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe sous vide 285

Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują   wszystkie  swoje walory odżywcze. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza,  warzywa i owoce .    Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze p rodukt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy(...)Czas przygotowania: 120 minut Czas gotowania: 90 minut Temperatura gotowania: 59 stopni Celsjusza Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła masło klarowane do smażenia sól pieprz  Wykonanie: Polędwiczki umieszczamy w plastikowych workach przeznaczonych do pakowania próżniowego. Na każdym kawałku mięsa umieszczamy przekrojone na pół ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i pokrojone w kosteczki kawałki

Kulinarne przygody Gatity