Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania(...)wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Robimy
Pyry na GazJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler(...)smakowo doprawiamy według własnego uznania. 5 filetów z miruny 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej sól, pieprz, przyprawa do ryby olej Jajka, mąkę, mleko, wodę oraz przyprawy wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę naleśnikową. Na patelni rozgrzewamy olej tak by ryba po wrzuceniu do połowy zanurzona. Rybę kroimy
Emskie SmakiRyba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki(...)bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Kolorowy PrzepisownikRybę przygotowałam inspirując się tradycyjną potrawą, którą najczęściej przygotowuje się na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g(...)jeszcze podusić. Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku. Pstrąga można też obtoczyć w mące i usmażyć na patelni, ale akurat miałam rozgrzany piekarnik :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania
https:KKuchniaMniammoim domu rodzinnym na wigilię rzadko gościł karp. Pewnie dlatego, że karp to trudna ryba. Łatwiej i smaczniej zastąpić go innym rybnym filetem i przyrządzić np. rybę po grecku. Ja jednak wracam do tradycji i mam dla Was fantastyczny przepis na karpia, który nie pachnie mułem, nie ma ości, wygląda obłędnie i co najważniejsze – jest smaczny! Tym razem przy(...)podsmażyć na odrobinie oliwy. Zeszkloną cebulkę odstawić do ostygnięcia. Mięso wyfiletować i oczyścić z ości. Po wyfiletowaniu mięso zemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie. Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym
DietologKuchnia polska jest bardzo twórcza. Mamy rybę po grecku, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie, śledzie po japońsku… i nie tylko. Śledzie po japońsku są kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej(...)jeżeli nie są duże). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na dobę do lodówki. Podajemy przybrane ćwiartkami jajka na twardo, natką pietruszki i czerwonym pieprzem. Mimo, że śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak kaloryczne. Są bogatym źródłem białka, kwasów nienasyconych, witamin i mikroelementów. Śledzie po japońsku podane z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami będą pożywnym daniem obiadowym… i nie tylko
mojewypiekiinietylkomnie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Potrawa ta z Grecją ma niewiele wspólnego, ale nie ma to większego znaczenia. Jest to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sama dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu, ale może to i lepiej, bo przepis który dziś prezentuję dopracowałam(...)pietruszki.Wszystko razem mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Warzywa podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat,miód i przyprawy. Dusimy aż warzywa zmiękną. Na półmisku układamy warstwę warzyw, na nich kawałki ryby i przykrywamy kolejną warstwą warzyw
Smakowity Blog Kulinarnyczosnek się nie przypalił, gdyż będzie gorzki i niesmaczny. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami na obiad albo jako przystawka na świątecznym stole. Zobacz również: ryba po grecku
Kuchcik gotujeŚwięta to nie tylko Wigilia, ale też 2 dni Bożego Narodzenia. Wtedy do karpi czy ryby po grecku dochodzą inne sałatki czy dania. Jedną z moich propozycji jest przygotowanie świątecznej sałatki z tuńczykiem. Sałatkę robi się bardzo szybko więc gospodynie będą zadowolone. Składniki: 1 szklanka makaronu Arc Pol kółeczka 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 puszka tuńczyka w oleju
Kuchnia w oparachwyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej Śledzie w sosie salsa Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci Serki Gentelmen’ki Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol warto zainteresować się prostymi drinkami, na pewno zrobisz furorę
Kulinarne Przebojedrobiowe inaczej :) Na moim blogu było już kilka pomysłów na urozmaicenie kotletów, np. kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami , czy piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku . Poniżej znajdziecie równie pyszną wersję – z jajkiem sadzonym :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z jajkiem sadzonym – Składniki: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka sól, pieprz, papryka słodka
Kulinarne Przebojepotraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie może w nim zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, postnego bigosu oraz ryby po grecku. W wielu częściach kraju, zwłaszcza tych wschodnich, sporą popularnością cieszy się też kutia. Co to za danie, skąd przybyło i jaki jest na nie przepis? Pochodzenie kutii Kutia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nieco inaczej , a zawsze smakowita . Nie jest to oczywiście klasyka kuchni sycylijskiej , nawet nie wiem czy tam wiedzą ,że coś takiego istnieje Przepyszna , nasza krajowa wariacja , na styl ryby po grecku , czy śledzi po japońsku , całkowicie nie znane w krajach powołanych w nazwie Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu domorosła , pseudo egzotyka . Polecam świetne urozmaicenie obiadów w tygodniu Składniki
Ogrodnik w podróżyteż inne przepisy z tej wspaniałej bałtyckiej rybki: śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach rybę po grecku . Wszystkie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania śledzi po duńsku. Składniki – śledzie po duńsku 4-6 płatów śledziowych marynowanych 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu
Kuchennyviral.pl