ryba po grecki - 747 przepisów (strona:5/50)

Kalafior po grecku - kalafior w warzywach 367

Jeśli ktoś jest wielbicielem ryby po grecku to tak podany kalafior go zauroczy. Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją co nie zmienia faktu że jest pyszna. Kalafior po grecku to jakby takie samo danie tylko rybę zastępujemy kalafiorem, mamy w ten sposób pyszne wegańskie danie. To dla tych którzy chcieliby zjeść na wigilię rybę po grecku

Moje Małe Czarowanie
Ryba po grecku II 145

Ryba po grecku doskonała na ciepło i na zimno. Na pewno każdemu smakuje. Dziś przygotowałam ją w innej nieco wersji. Łagodniejszej. Rybę po grecku klasyczną znajdziecie  w tym miejscu. Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, a sami Grecy dziwią się skąd się nam wzięła ta nazwa. Niemniej jednak każdemu smakuje . Ja lubię ją z bułeczkami, prosto(...)kuleczki ziela angielskiego jeśli lubisz cukier do smaku Wszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym. Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba po grecku 1272

danie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 211

Chyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz(...)wkładać zamrożonych płatów do gorącego wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybieRybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana

Codziennik Kuchenny
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 189

moim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta(...)przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej   opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju

wegujemy
Ryba po grecku 179

Ryba po grecku Jak tradycja każe, na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tej pysznej ryby po grecku. Taką rybę można podawać na ciepło, jak i na zimno. Składniki: filet z białej ryby ( dorsz, mintaj) marchewka - 2 duże szt pietruszka - 1 duża szt seler - 1/2 szt cebula - 4 szt olej lniany SEM CO- 4 łyżki sól i pieprz listki laurowe

Kuchnia Danusi
Moja ryba po grecku 2956

Ryba po grecku, to świąteczna klasyka, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, ale to zapewne wiecie ;)  Wiadome również jest to, że każdy z Was ma swój przepis na rybę po grecku, ja również i tym przepisem chciałabym podzielić się z Wami- może ktoś tym razem skusi się na 'moją' rybkę? :) Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia(...)rybę: rybę posypać solą oraz pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju. Porcję warzyw ułożyć na rybie. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce- jeżeli ktoś lubi rybę po grecku w wersji zimnej. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ryba po grecku 373

Każdy dodaje coś od siebie, zmienia zgodnie z upodobaniami domowników. Kolejny raz przekonałam się o tym na Wigilii u teściowej na której spotkały się moja i jej wersja ryby po grecku. Moja - nieco łagodniejsza, słodko-kwaśna i jej - z dużą ilością chilli, intensywnie pikantna. Dla rozróżnienia mówiliśmy, że na stole mamy rybę po grecku i rybę po diabelsku. Ja podaję

Kulinarne Inspiracje
RYBA PO GRECKU 181

RYBA PO GRECKU Zapraszam do zrobienia klasycznej ryby po grecku z warzywami. Ryba smakuje najlepiej dzień po przyrządzeniu. Składniki filet z dorsza 12 szt. marchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska 2 szczypty

chefintheforest
Ryba po grecku 254

Bardzo lubimy ryby, dlatego też przynajmniej raz w tygodniu staram się je przygotowywać. Ryba po grecku nie jest trudna do przygotowania ale bardzo smaczna i efektywna. Nadaje się nie tylko na rodzinny obiad ale także na domowe uroczystości. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy postny obiad, możecie wykorzystać ten;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 4 marchewki  1 duża pietruszka(...)bądź dwie małe 2 cebule ćwiartka selera woda 150 g przecieru pomidorowego 5 filetów z mintaja  sól pieprz cukier mąka  masło Wykonanie:  Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić

Krakowskie smaki Ani
ryba po grecku 178

ryba po grecku Ryba, to zawsze dobra propozycja pełnowartościowego posiłku, szczególnie teraz w okresie postu. A ryba z dużą ilością warzyw, to propozycja jeszcze lepsza. składniki 1,5 kg filetów dorsza  lub ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-4 cebule 2/3 szklanki soku pomidorowego 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego

Miód i pieprz
Ryba po grecku 300

Dzisiaj tradycyjna potrawa kuchni polskiej, czyli ryba po grecku ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej. Ryba przyrządzana w ten sposób najczęściej pojawia się w Polsce na świątecznym stole, chociaż dla mnie kwalifikuje się jako potrawa całoroczna. Może być podawana na ciepło lub na zimno. U nas jest specjalnością mojego Męża, który

Pełny talerz
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 252

Ryba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.  W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone  w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu

Kulinarne przygody Gatity
U Zorby 174

Nauka nie poszła w las. Kilka ostatnich wskazówek przez telefon i moja pierwsza wigilijna ryba po grecku chłodzi się właśnie w lodówce. Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie lubię ją zajadać na zimno, w przeciwieństwie do połowy mojej rodziny, która nie wyobraża sobie jej inaczej niż na ciepło. No, ale żeby nie było, że jestem taka posłuszna, znowu musiałam(...)spsocić coś po swojemu.  Tymbaliki z dorszaczyli moja ryba po grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam w plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam na dużych oczkach tarki. Na oliwie podsmażyłam w kolejności pora

bastalena