ryba po grecki - 747 przepisów (strona:22/50)

TZATZIKI 207

Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej.Składniki:1 zielony ogórekop. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy

Walijskie Pichcenie
Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą 323

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z 

Marta Gotuje
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 148

specjalnej odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak(...)Kalymnos. Tawerna Aest Aurant - przy zjeździe z Palaio Pyli do AmaniouPrzydrożna, rodzinnie prowadzona tawerna rybna. Dla mnie kwintesencja greckiego klimatu - stoły przykryte obrusem w kratkę, ocienione winoroślą (na zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby (można wybrać, która zostanie dla nas usmażona), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy

Chilli Czosnek i Oliwa
QUICHE - DORSZ/ BAKŁAŻAN/ SZYNKA PARMEŃSKA 198

składniki na quiche z dorszem i bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą

SMYKWKUCHNI
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 183

część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka

Moje Kuchenne Rewelacje
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 147

Winogrona Nawet nie biorę się za odtwarzanie greckich dań - bo wiem, ze w Polsce nie sposób dostać tak wyśmienitych i prawdziwie dobrych produktów. Zaczynając od owoców. Ciepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który(...)feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się wrażenie, że w greckim świecie  nie istnieje chemia, tylko naturalne zdrowe produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza

Kuchnia Pani Wiosny
Tilapia na szpinaku 216

filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny  Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym

SMYKWKUCHNI
Churros de pescado 144

skóry (lub innej morskiej białej ryby) 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. piwa 130 g. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz olej do głębokiego smażenia Dip z oliwkami i suszonymi pomidorami: 200 g. jogurtu greckiego 80 g. sera sałatkowego typu(...)Dodaj jajko, mąkę, kurkumę, natkę pietruszki i rozmaryn. Zmiksuj wszystko. Dopraw solą i pieprzem. Paski ryby zanurzaj w cieście i kładź na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jogurt grecki przełóż do wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj ser feta, przesiekane suszone pomidory, olej i miód

Delicious Place
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 218

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie(...)puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali kwasy omega-3 nie tylko z ryb, ale również z dziko rosnącej zieleniny (wspomniana horta, bardzo bogata w wiele składników odżywczych, będąca ważnym dla greckiej kuchni daniem również dzisiaj) oraz ślimaków, stanowiących darmowe źródło białka dla ubogiego społeczeństwa. Zupa rybna, w tle placuszki z ciecierzycy

Chilli Czosnek i Oliwa
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 205

food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka

Chilli Czosnek i Oliwa
SLEDZIE PO GRECKU 175

 ŚLEDZIE PO GRECKU Mogę chyba zaryzykować stwierdzenie, że Polacy dzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają. Święta Bożego Narodzenia

Moja Książka Kucharska
Ryba po grecku 157

wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole.  1 kg mintaja 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy

VioletoweKucharzenie
Pieczona ryba po grecku 142

tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację

Mango Papaja
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 236

oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką(...)olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor. Sos :  Pęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek i jogurt grecki. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min.  Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem. Gotowe chipsy wykładamy na talerz, do tego usmażone kotleciki rybne i sos koperkowy

Kuchnia MagdaLeny