mnie 400g) 1 mała cebula 200g szpinaku Kilka pieczarek 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki oliwy z oliwek Sok z połowy cytryny Czosnek granulowany, sól, pieprz, odrobina imbiru, paryka słodka, gałka muszkatołowa Rybę osuszyć i skropic sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką
Mamuśka wraca do formynazwa. Być może dlatego, że w greckich daniach pojawiają się smażone na oliwie warzywa, a także pomidory... ale to chyba lekko naciągana teorie, innej jednak nie mam. Czy ma to natomiast jakieś znaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza
Pichceniomaniamniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl
bistro mamaSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2
W Mojej Kuchni Lubiękolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love(...)Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice 1/2 red onion
Martyna Cookskolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love(...)Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice 1/2 red onion
Martyna CooksRekin z ziemniakami w piekarniku. Najłatwiejszy przepis aż palce lizać! Ten przepis można przygotować z dowolnym świeżym lub mrożonym filetem rybnym. Pasuje do gotowanych ziemniaków i
RITA food channelgreckiego 150 ml maślanki 2 łyżki majonezu 1 cebula 1 jabłko 3 ogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę
OliveandThymezeszłym roku wybrałam się więc na grecką wyspę Kos (relacja-klik), liczyłam, że spróbuję wielu wegetariańskich potraw. Bardzo zdziwiłam się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka, souvlaki i gyros. Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki
Chilli Czosnek i Oliwasmakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli głównej, ale przepisów z cukinią jest na moim blogu zdecydowanie więcej. Niedawno
SMYKWKUCHNIprzyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta z pstrąga(...)kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki do dekoracji Smażone ziemniaki ½ kg ziemniaków 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Nastaw piekarnik na 190ºC. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i umieść w naczyniu pokrytym aluminiową folią. Na patelni rozpuść masło. Dodaj
codojedzeniaMałe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna- na chrupko, panierowane tylko w mące i posolone, podawane z cząstkami cytryny. Większość z turystów odwiedzających kraje
Pociąg Do KuchniCzas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania(...)przyprawiamy solą, panierujemy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Naczynie do zapiekania ( ja zrobiłam dla każdego oddzielnie, dla wygody ) smarujemy olejem i wykładamy na nie usmażoną rybę. Rybę polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy
Smaki EwyDodać do masy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej), delikatnie masę rozpłaszczyć, włożyć kawałeczek ryby i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć w sezamie. Odłożyć do lodówki. KULKI ORZECHOWE: 1 część powyższej masy; 1 mała surowa marchew; kilka ćwiartek orzecha greckiego lub włoskiego; kilka łyżek uprażonych i drobno posiekanych orzechów greckich lub włoskich; Marchewkę obrać i zetrzeć
In my kitchen