oczywiście spełnia założenia zdrowej diety Polecam podać ją z ulubionym pieczywem i zjeść jako lekką kolację. Sałatka z tuńczykiem, fetą i oliwkami – składniki (2 porcje): 2 garście rukoli, około 100g tuńczyka w sosie własnym, 60g fety, 10 czarnych oliwek, 1 żółta papryka, garść pomidorków koktajlowych. Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, łyżeczka miodu(...)łyżeczka musztardy. Sposób przygotowania Najpierw wrzucamy do miski rukolę. Następnie kroimy w kosteczkę paprykę, a pomidorki w ćwiartki i dodajemy je do miski. Później przepłukujemy oliwki na sitku, kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty. Następnie kroimy w kostkę fetę, a tuńczyka porządnie odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Na koniec składniki dressingu porządnie ze sobą mieszamy. Gotową sałatkę
Natka PietruszkiŚwietnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi, a także na romantyczną kolację z drugą połówką. Smacznego! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ Składniki: 200 g rukoli 2 dojrzałe gruszki 2 sery z niebieską pleśnią 1 opakowanie szynki parmeńskiej 3/4 szklanki orzechów włoskich Sos : 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka(...)musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Rukolę umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na półmisku. Szynkę parmeńską pokroić w paseczki. Ułożyć na rukoli. Gruszkę obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda. Następnie pokroić w kosteczkę średniej wielkości. Ułożyć na szynce parmeńskiej. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser z niebieską pleśnią. Całość posypać orzechami. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Przepiski.plBardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju. Składniki (na 2 porcje): 2 garści mizuny lub rukoli pół(...)pół mango 150 g mini mozzarelli łodyga selera naciowego chili łyżeczka płynnego miodu pół łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju lnianego pieprz grubo mielony Mizunę lub rukolę dokładnie wypłukać. Rozrzucić na półmisku. Buraki pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Rozrzucić na sałacie. Mango obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na talarki. Chili rozdrobnić dowolnie
Weekendy w domu i ogrodziewięc możecie mi zaufać. To danie to sztos dla gości ale nie tylko, bo pamiętajcie my jesteśmy najważniejszy, bo kto nas rozpieści jak nie sami. Składniki: rukola świeże figi ser pleśniowy burak pieczony lub gotowany pestki słonecznika sos miodowo-musztardwy ocet balsamiczny kremowy do dekoracji Sposób przyrządzenia: Rukolę rozłożyć na talerzach(...)liściach rukoli poukładać pokrojony na małe części ser pleśniowy, buraczka upieczonego lub ugotowanego, figę obrana i pokrojoną w kostkę; Gotową sałatkę polać sosem, posypać uprażonymi pestkami słonecznika i ozdobić balsamico talerze. Sos: w misce wymieszać 3 łyżki musztardy dijon, dodać 1 łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny,dwie łyżeczki oleju i łyżeczkę wody przegotowanej. Wszystko dokładnie wymieszać
pieprzny smaczekodhaczać kwadraciki z listy rzeczy do zrobienia. Dlatego dziś, na takie wyjątkowe śniadania właśnie posyłam pomysł na wytrawną wersję croissanta. Przekrojony na pół, został wypełniony puszystym serkiem śmietankowym, pikantną rukolą i charakternym prosciutto o słonych nutach. Do tego plasterki świeżej figi o wspaniałej urodzie i najlepszym smaku o tej porze roku oraz złote krople miodowo-cytrynowego dressingu z pieprzem(...)uliczkami, zagryzaną tym wspaniałym croissantem w smakach młodej jesieni? Zakochacie się od pierwszego kęsa! Croissant z figami i prosciutto ilości według uznania Potrzebujesz: świeże croissanty prosciutto serek kanapkowy śmietankowy rukola świeże figi Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki łagodnego miodu, płynny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Croissanty przekrój wzdłuż na pół
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie, bardzo kolorowe i łatwe do przygotowania. Składniki: (2 porcje) 4 jaja ugotowane na twardo kilka cienkich plasterków sera żółtego 1 łyżka ziaren słonecznika 8 pomidorków koktajlowych garść rukoli oliwa smakowa (u mnie z dodatkiem(...)chili) sól oraz płatki chili Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Na talerze wyłożyć umytą rukolę. Na nią poukładać plasterki żółtego sera. Pomidorki oraz jaja pokroić w ósemki, ułożyć na talerzu. Posypać słonecznikiem, przyprawić solą i płatkami chili. Skropić oliwą smakową. Smacznego! Czytaj więcej: Sałatka z jajkiem The post Sałatka z jajkiem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjadzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień(...)cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron, aż stanie się czarna. Od razu
Moja Delicjaodrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała(...)szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby) 120 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 0,5 – 1 łyżeczki soku
Moja DelicjaCarpaccio z buraków to nic innego jak cienko pokrojone ugotowane lub upieczone buraki, które podaje się z rukolą i pokruszonym serem i polane oliwą. Fajnie pasują do nich posiekane orzechy. Przyjemna przystawka. Inne przepisy z burakami znajdziecie TU . Składniki /2 porcje/: 1 duży burak lub 2 małe 2 garście rukoli 20 g sera kaszubskiego lub fety 2 łyżki oliwy(...)piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-90 minut w zależności od wielkości buraka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać rukolą, pokruszonym serem, polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem do smaku. Carpaccio z buraków opcjonalnie można posypać również posiekanymi orzechami włoskimi. Artykuł Carpaccio z buraków pochodzi
Pasja Smakuchrupiące grzanki oprószone aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Kilka składników, które akurat były w lodówce i dosłownie kilka minut i gotowe. Bez mięsa, a Smakosz był zachwycony :D Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą Składniki: Sałatka: 1) ok. 60- 80 g rukoli 2) 4 śliwki(...)pieczywo będzie chrupiące. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. 4. Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie dodajemy grzanki i sałatkę polewamy sosem. Na koniec sałatkę oprószamy pieprzem czarnym świeżo mielonym. Smacznego
Na kulinarnym poligoniestole pyszna, klasyczna carbonara, a dziś zainspirowana współpracą z moją ulubioną bezglutenową marką Schär i nowymi makaronami z linii BIO, przygotowałam dla Was przepis na przepyszne spaghetti ze świeżą rukolą, pomidorkami i mozzarellą. Dodałam również jedno z moich ostatnich „odkryć” – seler naciowy – mega zdrowe, a wciąż niedoceniane warzywo. Wyszło przepyszne i sycące danie, które smakowało zarówno(...)źródeł organicznych. Dzięki mocy amarantusa, gryki i sorgo stanowi niezbędne źródło błonnika. Makarony te są produkowane we Włoszech. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * Makaron BIO Spaghetti Cereal – 200 g * rukola * pomidory koktajlowe – 10 szt * mozzarella – 1 kulka * seler naciowy – 3 łodygi * świeży ogórek – 1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * sól, pieprz, cukier – do smaku * oliwa
Ostra na SłodkoMINUT SKŁADNIKI: – Figa – 2 sztuki – Szynka prosciutto di parma / uwaga na skład, szynka powinna zawierać tylko 2 składniki – a mianowicie mięso oraz sól / 2 plasterki – Mozzarella mini – 6 kulek – Rukola – garść – Oliwa z oliwek – 1 łyżka – Ocet balsamiczny – 1 łyżka – Świeży pieprz mielony PRZEPIS: 1. Szynkę porwij lub potnij na mniejsze elementy. I na suchej patelni przygotuj z niej chipsy(...)Przesmażaj z obu stron do momentu aż szynka stwardnieje i zrobi się lekko twarda. 2. Figi umyj osusz i przekrój na ćwiartki. 3. Na talerze wyłóż rukolę. Na rukoli ułóż ćwiartki figowe. 4. Dodaj kulki mozzarelli oraz chipsy z szynki. 5. Popieprz świeżo mielonym pieprzem do smaku. 6. Skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. SMACZNEGO! Artykuł FIGA Z MOZZARELLĄ
globuskulinarnygłównej, które pasuje na każdą okazję, czyli sałatka z makaronu z zielonym, aromatycznym pesto z suszonymi pomidorami i orzechami. Efektowne i szybkie w przygotowaniu. Sałatka makaronowa z pesto z rukoli i bazylii z suszonymi pomidorami i orzechami Składniki: 1) ok. 250 g makaronu (np. fusilli) 2) 10 suszonych pomidorów(...)orzechów arachidowych albo laskowych Pesto z rukoli i bazylii 1) 100 g rukoli 2) 2-3 garście listków świeżej bazylii 3) 80 g pestek słonecznika 4) 120 g sera grana padano 5) 100 ml oliwy
Na kulinarnym poligoniemakaronu. Brzmi ciekawie? A jak smakuje! Lista zakupów 2 piersi kurczaka 200 g makaronu (u mnie: rurki) 3 duże cebule 1 opakowanie kwaśnej śmietany (330 g) 1 opakowanie rukoli 4–5 ząbków czosnku 50 g suszonych pomidorów 2 ostre papryczki 1 łyżka + 1 łyżeczka soli (łyżka do makaronu, łyżeczka do warzyw i sosu) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kroimy: kurczaka(...)cebulę, suszone pomidory i papryczkę. Myjemy rukolę, jeśli kupiliśmy niemytą, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na bardzo dużej patelni lub w garnku podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kolejne składniki, mieszamy i podsmażamy po kilka minut: ostrą papryczkę, mięso i suszone pomidory. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron, śmietanę i rukolę
Proste-przepisy.pl