dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień(...)cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron, aż stanie się czarna. Od razu
Moja Delicjaodrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała(...)szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby) 120 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 0,5 – 1 łyżeczki soku
Moja DelicjaCarpaccio z buraków to nic innego jak cienko pokrojone ugotowane lub upieczone buraki, które podaje się z rukolą i pokruszonym serem i polane oliwą. Fajnie pasują do nich posiekane orzechy. Przyjemna przystawka. Inne przepisy z burakami znajdziecie TU . Składniki /2 porcje/: 1 duży burak lub 2 małe 2 garście rukoli 20 g sera kaszubskiego lub fety 2 łyżki oliwy(...)piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-90 minut w zależności od wielkości buraka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać rukolą, pokruszonym serem, polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem do smaku. Carpaccio z buraków opcjonalnie można posypać również posiekanymi orzechami włoskimi. Artykuł Carpaccio z buraków pochodzi
Pasja Smakuchrupiące grzanki oprószone aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Kilka składników, które akurat były w lodówce i dosłownie kilka minut i gotowe. Bez mięsa, a Smakosz był zachwycony :D Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą Składniki: Sałatka: 1) ok. 60- 80 g rukoli 2) 4 śliwki(...)pieczywo będzie chrupiące. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. 4. Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie dodajemy grzanki i sałatkę polewamy sosem. Na koniec sałatkę oprószamy pieprzem czarnym świeżo mielonym. Smacznego
Na kulinarnym poligoniestole pyszna, klasyczna carbonara, a dziś zainspirowana współpracą z moją ulubioną bezglutenową marką Schär i nowymi makaronami z linii BIO, przygotowałam dla Was przepis na przepyszne spaghetti ze świeżą rukolą, pomidorkami i mozzarellą. Dodałam również jedno z moich ostatnich „odkryć” – seler naciowy – mega zdrowe, a wciąż niedoceniane warzywo. Wyszło przepyszne i sycące danie, które smakowało zarówno(...)źródeł organicznych. Dzięki mocy amarantusa, gryki i sorgo stanowi niezbędne źródło błonnika. Makarony te są produkowane we Włoszech. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * Makaron BIO Spaghetti Cereal – 200 g * rukola * pomidory koktajlowe – 10 szt * mozzarella – 1 kulka * seler naciowy – 3 łodygi * świeży ogórek – 1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * sól, pieprz, cukier – do smaku * oliwa
Ostra na SłodkoMINUT SKŁADNIKI: – Figa – 2 sztuki – Szynka prosciutto di parma / uwaga na skład, szynka powinna zawierać tylko 2 składniki – a mianowicie mięso oraz sól / 2 plasterki – Mozzarella mini – 6 kulek – Rukola – garść – Oliwa z oliwek – 1 łyżka – Ocet balsamiczny – 1 łyżka – Świeży pieprz mielony PRZEPIS: 1. Szynkę porwij lub potnij na mniejsze elementy. I na suchej patelni przygotuj z niej chipsy(...)Przesmażaj z obu stron do momentu aż szynka stwardnieje i zrobi się lekko twarda. 2. Figi umyj osusz i przekrój na ćwiartki. 3. Na talerze wyłóż rukolę. Na rukoli ułóż ćwiartki figowe. 4. Dodaj kulki mozzarelli oraz chipsy z szynki. 5. Popieprz świeżo mielonym pieprzem do smaku. 6. Skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. SMACZNEGO! Artykuł FIGA Z MOZZARELLĄ
globuskulinarnygłównej, które pasuje na każdą okazję, czyli sałatka z makaronu z zielonym, aromatycznym pesto z suszonymi pomidorami i orzechami. Efektowne i szybkie w przygotowaniu. Sałatka makaronowa z pesto z rukoli i bazylii z suszonymi pomidorami i orzechami Składniki: 1) ok. 250 g makaronu (np. fusilli) 2) 10 suszonych pomidorów(...)orzechów arachidowych albo laskowych Pesto z rukoli i bazylii 1) 100 g rukoli 2) 2-3 garście listków świeżej bazylii 3) 80 g pestek słonecznika 4) 120 g sera grana padano 5) 100 ml oliwy
Na kulinarnym poligoniemakaronu. Brzmi ciekawie? A jak smakuje! Lista zakupów 2 piersi kurczaka 200 g makaronu (u mnie: rurki) 3 duże cebule 1 opakowanie kwaśnej śmietany (330 g) 1 opakowanie rukoli 4–5 ząbków czosnku 50 g suszonych pomidorów 2 ostre papryczki 1 łyżka + 1 łyżeczka soli (łyżka do makaronu, łyżeczka do warzyw i sosu) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kroimy: kurczaka(...)cebulę, suszone pomidory i papryczkę. Myjemy rukolę, jeśli kupiliśmy niemytą, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na bardzo dużej patelni lub w garnku podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kolejne składniki, mieszamy i podsmażamy po kilka minut: ostrą papryczkę, mięso i suszone pomidory. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron, śmietanę i rukolę
Proste-przepisy.pldojrzałych brzoskwiń, chrupkość prażonych migdałów i cytrusowy aromat lekkiego dressingu z limonek. Poleca się na słoneczne dni :) Sałatka ze słodkich brzoskwiń Składniki na ok. 6 porcji: 3 duże garście rukoli (młody szpinak też będzie super) 6 dojrzałych brzoskwiń 3 garście migdałów 1 limonka łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy o neutralnym smaku (ja użyłam oleju rzepakowego) Sałatka z brzoskwiniami - sposób przygotowania(...)Rukolę myję i delikatnie osuszam. Brzoskwinie myję i dzielę na 8-mki. Migdały prażę na suchej patelni w całości i studzę - następnie siekam lub rozgniatam w dłoniach. W misce lądują kolejno: rukola, brzoskwinie, migdały. Dressing limonkowy - sposób przygotowania: Skórkę limonki szoruję i wyparzam wrzątkiem (będę używać skórki). Turlam owoc na blacie, aż zrobi się miękki (będę potrzebować soku). Ocieram skórkę
Gary Bez dnaPyszna sałatka z rukoli, z melonem i chrupiącym boczkiem. proste składniki, proste przygotowanie. Polecam :-) składniki: 50 g rukoli kilka listków świeżej bazylii 1 dojrzały melon 150 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżeczki ostrej musztardy wykonanie: Boczek kroję na niewielkie kawałki i podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Przekładam na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar(...)tłuszczu i odstawiam do wystygnięcia. Rukolę i bazylię układam na talerzu, dodaję kulki wycięte z melona i kawałki boczku. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę tuż przed podaniem
babka w formieLato to czas lekkich sałatek. Polecam Wam dzisiaj przepis na smaczną, aromatyczną sałatkę z rukoli z dodatkiem truskawek i mozzarelli. Posypana prażonymi pestkami słonecznika i doprawiona winnym dressingiem doskonale wpisuje się w klimat letniego posiłku. składniki: 50 g rukoli kilka małych listków świeżej bazylii 150 g mozzarelli 200 g truskawek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta soli świeżo zmielony pieprz wykonanie: Rukolę i bazylię układam na talerzu, dodaję kulki mozzarelli i przekrojone na pół truskawki. Ziarna słonecznika podgrzewam na suchej patelni do zrumienienia. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę. Całość posypuję prażonym słonecznikiem
babka w formieposiłki bardziej odświętne niż zwykle, ale czasem warto zrobić smaczny posiłek tylko dla domowników. Dziś mam dla Was propozycję na super smaczne grillowe menu – będzie pyszna sałatka z rukoli, świeżego szpinaku, zielonego ogórka, oliwek i fety oraz dwa rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było(...)mięskiem. Szaszłyki grillujemy, smarując je marynatą w trakcie obracania (obracamy po kilka razy). Gotowe szaszłyki drobiowo-cukiniowe posypujemy posiekaną drobno kolendrą. Zielona sałatka z fetą : 50-80 g rukoli około 100 g świeżego szpinaku 1 zielony ogórek kilka zielonych oliwek (u mnie z migdałem) 1 op. sera feta lub favita 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej
Smaki Na Talerzujako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Mowa o podpłomykach, czyli a'la pizzy z patelni. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋 Składniki: (4 porcje) Pasta z bakłażana 2 bakłażany 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła orzechowego 2 łyżki łuskanego(...)typu parmezan (u mnie grana padano) 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych pieprz Podpłomyki 200 g. mąki pszennej 100 ml. bardzo gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Oraz rukola 4 jajka 1 łyżka octu 1 łyżka tartego sera typu parmezan 1 łyżka oliwy z oliwek Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Przetnij miąższ nożem na ukos w kilku miejscach. Ułóż
Delicious Place