IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego , roztartego w moździerzu 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 gałązki rozmarynu świeżego 5 gałązek tymianku świeżego 2 gałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego(...)Wsypałam kmin rzymski, kolendrę i paprykę. Następnie do garnka włożyłam namoczoną dzień wcześniej czarną fasolę, wysmażony boczek i kiełbasę, wsypałam ziarna czarnego pieprzu, związane gałązki świeżego tymianku, oregano i rozmarynu oraz świeże listki laurowe. Wszystko zalałam bulionem drobiowym. Całośc doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam ogień i na minimalnym płomieniu gotowałam około 1,5 godziny do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania
Blondynka Gotujesmakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie. Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką. Oliwa do posmarowania ziemniaków. Masło do polania ziemniaków. Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól. Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem(...)Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Uk ładamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min. 20 min. przed końcem pieczenia polewamy masłem. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb. Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki
Kulinarny karnet Christopherapożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki: 50 dag brukselki 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego sól, pieprz ziarnisty , cukier Ciasto. 4 łyżki mąki 1 jajko 0,5 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki cukru, sól. Olej(...)smażenia. Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić. Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto. Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć
Kulinarny karnet ChristopheraOmlet Christophera. Składniki: 5 małych ziemniaków 2 cebule 10 dkg wędzonego boczku 4 jajka 3łyżki mleka Rozmaryn Sól, pieprz Oliwa do smażenia. Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo. Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula(...)ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem roztrzepać w dużej misce, dodać szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do roztrzepanych jajek, dodać ziemniaki z boczkiem
Kulinarny karnet Christopheraporcje : 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½ szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć do moździerza i rozetrzeć . Czosnek
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina(...)drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem
Kulinarny karnet Christopheramozzarella 2 żółtka 250 ml śmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki ugotowane 2 pory 5 dag masło 1 łyżka oliwy gałka muszkatołowa sól, pieprz 4 gałązki rozmaryn 4 łyżki olej słonecznikowy 1 łyżeczka czarny uprażony sezam 3 pomidorki koktajlowe Wykonanie: Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę(...)maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut
Kulinarny karnet ChristopheraSmoked mackerel from the grill Składniki. 1 makrela 1 ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki, podgotować, przesmażyć krótko na maśle. Ziemniak ugotować, pokroić na plastry, posypać rozmarynem, przesmażyć na oleju, rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Liść pora blanszować , osuszyć i obwinąć nim makrelę, przetykając marchewką. Tak obwiniętą makrelę
Kulinarny karnet Christopheragryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy(...)polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu. Wlewamy 100 ml bulionu. Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso
Moniki Smakołykiporcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera w kostce (ja użyłam ementalera) sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową i wino. Doprowadzamy(...)Cebulę i anchois kroimy w kostkę, czosnek i bazylię drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy do passaty z winem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym
My Culinary ArtSkładniki: 100 g serka śmietankowego, olej rzepakowy, 4 ziemniaki, ½ małej cukinii, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę(...)cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie
Moniki Smakołykiwieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny 2 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie:Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy(...)zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymany w cieple
Gorący kąseksera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, świeża kolendra, gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka masła klarowanego. Przygotowanie: W garnku przypalamy w łupinach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, rozmaryn i rozdzielony
Moniki Smakołykicebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć(...)posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby
Apetyczna babeczkapenne, 2 filety z kurczaka, 1 szt. brokułu, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, cytryna, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, świeża bazylia, gałązka rozmarynu, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki(...)czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru z mięsa i całość miksujemy blenderem do uzyskania
Moniki Smakołyki