pewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade. Składniki: - 1 kg ładnego mięsa wołowego- sól- świeżo mielony czarny pieprz- słodka czerwona papryka- rozmaryn (dałam suszony)- olej rzepakowy Mięso wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przyrządzaniem. Piekarnik nagrzewamy do 80°C. Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon i dokładanie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie(...)nacieramy solą, pieprzem i papryką, oprószamy rozmarynem. Obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Wkładamy do piekarnika na ruszt na środkowej szynie, pod którą umieszczamy blaszkę na spływający z mięsa sok. Pieczemy 4 godziny. Po upieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji.Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania
mojewypiekiinietylkopiwem i pieczony z warzywami. Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku- papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka 0,5 l piwa (gatunek ulubiony) Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)szyjkę butelki, należy ją oczyścić). Skórę z szyjki kurczaka spinamy wykałaczkami, aby piwo spływało po kurczaku, a nie do wewnątrz. Przygotowane warzywa rozkładamy na blaszce z kurczakiem, posypujemy pokrojonym rozmarynem. Do butelki wsypujemy szczyptę soli, aby trochę piwa wypłynęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy 1,5 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa). Podczas pieczenia mieszamy
mojewypiekiinietylkoTort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)Roladki nektarynkoweSkładniki na około(...)nektarynkamiTort kiełbaskowo - boczkowySkładniki:Kiełbasa śląska 0,5 kgKiełbaski grillowe białe 0,3 kgBoczek plastry 0,3 kg przyprawa grillowa, papryka, sólolejminiaturowe papryczki słodkie - kilka sztukmajonez - około 3 łyżkiświeży rozmaryn i bazylia - po kilka listkówketchuppołówka jabłka lub kalarepkiPlastry boczku posypać solą, papryką i ulubioną przyprawą grillową. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Patyczki do szaszłyków (lepsze grube) namoczyć
głodny alergikpiersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami czosnku, które wciskamy w nacięcia w skórze. Gęś umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe i odkładamy
Zakręcony Widelecoliwektymianekrozmarynbazyliasól, pieprzkawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia naoliwiamy oliwą. Kładziemy na niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory
Bon Appetit Małgorzatypodsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwaopiekany karczek z chilikluski śląskie przed kąpielą
Bon Appetit Małgorzatypomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i wszystko dusimy. Później do warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz
Bon Appetit Małgorzatyprzeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną
Bon Appetit Małgorzatypatyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem
Bon Appetit Małgorzatydodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym
Bon Appetit Małgorzatyrazem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy do nich usmażone pieczarki, cebulą, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego
Bon Appetit Małgorzatyziemniaczana zapiekankaGdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70
Bon Appetit Małgorzatypieprz1 czubata łyżka mąkiPiersi z kaczki:Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy 8 minut na stronie ze skórą
Bon Appetit Małgorzatyśrodek każdego pasa ( mnie wyszły 3 ) układamy farsz i zawijamy w ala roladę, następnie kroimy na 5 centymetrowe paszteciki. Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy siekanym rozmarynem i kminkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.paszteciki z mięsem
Bon Appetit Małgorzatypraskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny. Rybkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 20-30 minut. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół
Bon Appetit Małgorzaty