rozmaryn - 1042 przepisów (strona:32/70)

Zimowa sola sauté 163

cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną suszonego rozmarynu i skrapiamy sokiem

Ratunku obiad
Zupa krem z pieczonego selera i awokado 135

Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki 3 duże ząbki czosnku 1 mała cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 dojrzałe awokado sól pieprz chili w proszku Sposób przygotowania: Seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Czosnek delikatnie(...)zgnieść i obrać, dodać do warzyw. Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać do pozostałych składników. Całość polać oliwą, posypać tymiankiem i rozmarynem, dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut, do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem, dolewając gorącej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie, na bardzo gęstą

Obiad za dychę
Zupa krem z zielonego groszku 176

już czekam... Zupa krem z zielonego groszku   Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera typu feta sól pieprz rozmaryn 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlac litr wody i gotować ok. 15 minut(...)miękkości groszku. Zmiksować na krem, dodać ser i ponownie zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Podawać na gorąco. Smacznego! groszek 2,70 zł cebula 0,20 zł czosnek 0,50 zł ser 1,30 zł oliwa, przyprawy 0,50 zł Koszt całego dania: 5,20 zł Porcja

Obiad za dychę
Pasztet mięsno - warzywny. 190

kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych(...)wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw. Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!! insertCookd("7aa7fa3a4d03091ef347a3ba60998f4a

Miksturownik
Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą 194

NONE 120 g masła 1 szkl. mąki pszennej odrobina wody 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 4 czerwone cebule 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego białego 4 gałązki świeżego rozmarynu 150 g sera żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)lodówce przez 30 minut. Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając. Gdy cebula zmięknie dolać ocet winny, dodać posiekany rozmaryn i sól do smaku. Smażyć aż płyn odparuje. Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. 6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci

kolorowotorcikowo
Zupa z pieczonych warzyw 136

Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny.   Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatałowej pieprz, sól chili oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić w duże kawałki. Rozłożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym(...)posypać rozmarynem. Polać oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki czemu zupa jeszcze bardziej rozgrzewa. Zupę

Pasja Smaku
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 215

Polecam ;-) Składniki: - 500g boczniaków - 250-300g pieczarek - ok.250g piersi z kurczaka - 250g mascarpone - 1 większa cebula - oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia - sól, świeżo mielony pieprz - rozmaryn (świeży lub suszony) - suszony czosnek (nie trzeba) - dowolny makaron Wszystkie grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, w dwie osobne miski. Na patelni/w garnku rozgrzać trochę oliwy lub oleju kokosowego(...)umyte wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.  Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym. Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 214

zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię(...)każdej strony, tak by nam się ładnie przyrumienił (ale nie przypalił). Podpieczony schab przekładamy na papier do pieczenia i obsypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie jeden był obsypany czosnkiem i rozmarynem oraz lekko ziołami prowansalskimi. Drugi natomiast czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz świeżą szałwią. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i wkładamy na blaszce (sos może wyciekać) do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Pęczotto z wędzonym pstrągiem 251

szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe  twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga obieramy z skóry, usuwamy ości i wyjmujemy mięso, które skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy, po czym gotujemy w dwóch(...)szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka będzie podana. To samo dane może wyglądać tak:  A gdy dodacie

Sajkofanka smaku
Polędwiczka w sosie kurkowym 279

Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około 0,5kg kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem zamarynowałam mięso(...)zawiązywać warkocza z dwóch stron). Gdy mamy już 3 części pleciemy warkocz, zaczynając od tej strony, gdzie pozostawiliśmy ten kawałeczek niepodzielonego mięsa. Końcówkę zawiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką. Posypujemy rozmarynem. Smażymy. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Ja piekłam 20 minut pod przykryciem, 10 minut bez. Gotowe! :) Można wcinać

Czerwona Porzeczka
Zupa z cukini z jabłkiem 174

kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Moje nominacje do Liebster Award 164

Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie) 5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina” 6. Spacer czy kino?- spacer 7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie… 8. Twoja ulubiona przyprawa?- rozmaryn i cynamon 9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny… 10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie  wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe(...)najmniejszą przyjemność?  krojenie 6.     Jakiej potrawy nigdy nie spróbujesz? z różnego rodzaju robactwem(((( 7.     Jakiej przyprawy najczęściej używasz w kuchni? cynamon, rozmaryn, szałwia 8.     Dla kogo najczęściej gotujesz? dla rodziny 9.     Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 199

litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu ( startego i w płatkach) 1 łyżka masła swieże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek cytrynowy sól/pieprz/ Wykonanie:  Dobrze myjemy i osuszamy owoce. Wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, filtrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę z ½  pomarańczy. ¾ żurawiny moczymy(...)przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji. Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
Okoń morski pieczony z ziemniakami 165

Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku .  ( kilck )  Okoń morski pieczony z ziemniakami Składniki na 2 porcje: 2 świeże okonie pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina, u mnie Celebro sól, pieprz pomidorki koktajlowe 5 ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy(...)wycieramy ręcznikiem papierowym i  nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1/2 ząbka czosnku i 2 listki szałwi, dwie połówki plasterka cytryny i rozmaryn.    W brytfance rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na dno układamy plasterki ziemniaków. Ziemniaki solimy, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i część posiekanej pietruszki. Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 168

cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól(...)włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C  piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone

Mia Cucina Sofieta