rosół - 7682 przepisów (strona:311/513)

Miska Gastro Bowls PURO Hotel 180

/jajko// zielona fasola// sos z limonki// chili 28 zł albo tatar wołowy//marynowana papryka //por// ser feta 34 zł, znajdziemy tu też ravioli z selera i parmezanu z aromatycznym rosołem z kaczki i tajską bazylią 31 zł, na większy głód restauracja proponuje Big Bowls m.in. z piersią z kaczki z ziarnami kolendry i pieprz syczuańskim z orientalnym pak choi

Wylizany Rondel
Karkówka w sosie z pieczarkami, musztardą Dijon i estragonem 192

700g karkówki podzielonej na kotlety grubości ok. 1-1,5cm 2 łyżki mąki pszennej do „upudrowania” mięsa 500g pieczarek, najlepiej brunatnych 300g cebuli 2 średniej wielkości ząbki czosnku 450ml rosołu/bulionu wołowego* 2 liście laurowe 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżki sosu Worcestershire 5 łyżek rzadkiej śmietany 12%, jogurtu albo maślanki 2 czubate łyżeczki

Karo in the Kitchen
Kotlety schabowe po francusku z musztardą 370

przepisy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe po francusku z musztardą – Składniki: 5 plastrów schabu – ok. 500 g ok. 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie rosół odcedzony z warzyw i mięsa) 250 g serka mascarpone 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej sól, świeżo mielony pieprz i papryka słodka do smaku mąka pszenna

Kulinarne Przeboje
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 156

temperatury już na początku przyrządzania – np. wrzucić je do wrzątku. W ten sposób białko mięsne zetnie się, a esencja smakowa pozostanie zamknięta w mięsie. Z kolei gotując wywar mięsny – rosół, mięso wrzucamy do zimnej wody, dzięki czemu będzie ono stopniowo oddawać swoje aromaty i uzyskamy w ten sposób wyrazisty bulion. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obróbka termiczna ryb Ryby można przyrządzać

Kulinarne Przeboje
Piątek: Krem z groszku Nigelli Lawson 191

Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda międzyzupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem najprostszym z najprostszych, niezwykle smacznym, o bardzo

Niedzielny kucharz
Zupa pho ga z kurczakiem 169

popularne danie kuchni wietnamskiej. To zupa, rodzaj rosołu z makaronem i dodatkami. Może być phở bò z wołowiną lub phở gà z mięsem kurczaka. Zupę najczęściej przyprawia się zieloną kolendrą i sosem rybnym. “Przepis na potrawę powstał na początku XX wieku w północnym Wietnamie. Po roku 1954, w związku z migracjami spowodowanymi podziałem Wietnamu na część południową i północną, potrawa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa wersja sushi 247

Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
NUGGETSY Z SELERA Z DIPEM KOPERKOWYM 221

rumiano i podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym oraz opcjonalnie także ziemniaczanym puree. Najchętniej przygotowuję to danie, wykorzystując seler pozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu.  SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 dużego selera  1 jajko 2 łyżki mąki  1/2 szklanki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka

cool and minty
Zupa koperkowa 202

Niby krem, niby zupa - ważne, że sycące i zdrowe. Można wykorzystać rosół z niedzieli - więc kolejna alternatywa dla pomidorowej ;) Właściwości jakie niesie ze sobą spożywanie koperku to m.in działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami. Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób układu krążenia. Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego (może być tez drobiowo-warzywny

dlaSmaQ
Pierogi ruskie 193

resztek – mięso gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu  😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka

królestwo garów
SMAŻONA PERLICZKA 211

perliczki bywa u nas najczęściej pyszny rosół. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w trochę inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w piekarniku, ale nie wszystkim tamten przepis przypasował do gustu. Teraz przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej

Smaczne Zdrowe
Pasztet z makaronu włoskiego 161

Pasztet z makaronu to zapiekanka z makaronu z mięsem. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej z książki Kuchnia polska z 1939 roku. W przepisie podano, że należy użyć makaronu grubego – co autorki miały na myśli? Piekłam pasztet z trzema rodzajami makaronu i uważam, że najlepsze jest tagliatelle – czyli wstążki o szerokości

królestwo garów
Bulion z kurczakiem i limonką 156

klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica BULION Z KURCZAKIEM I LIMONKĄ Ilość porcji: 3-4 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 1 pierś z kurczaka – 1 l bulionu drobiowego (domowego rosołu z kurczaka lub dobrej jakości bulionu gotowego) – 2 nieduże marchewki – 2 limonki – 1-2 zielone chilli – sól i pieprz – garść świeżej kolendry Przygotowanie: Pierś kurczaka

nietylkopasta.pl
Potrawka z kurczaka 195

ostrą.  Najlepszy przepis na potrawkę jaki znam. Bardzo polecam. Składniki: 1-1.20 kg fileta z kurczaka ½ kg mrożonej marchewki z groszkiem 2 małe cebule 1 szklanka bulionu lub rosołu ½   szklanki śmietanki 30% ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soku z cytryny Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sól morska lub jarzynka uniwersalna   do smaku 2 łyżki masła

Wanilia i Kardamon
PATE Z KURZYCH WĄTRÓBEK 217

wyjąć pate z lodówki na kilka minut przed podaniem, wówczas będzie bardziej smarowne, prosto z lodówki jest dość zbite (masło), ale i tak pyszne. Można do masy dodać trochę rosołu, będzie luźniejsza... Można podawać z dodatkiem konfitury, ogórka, pomidora lub dowolnie. Smacznego

Smaczne Zdrowe