rosół - 7627 przepisów (strona:319/509)

Pieczony udziec jagnięcy 133

udziec barani z kością 4- 5 ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka czosnku 2 szklanki bulionu (dałam rosół na kogucie) dodatkowo 3 - 4 spore ziemniaki przygotowanie Udziec umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć  ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są za duże przekroić na pół.  Udziec posolić, posypać

Stare Gary
Najpopularniejsze przepisy w 2018 104

poniżej top 9 przepisów z 2108 naleśniki z kaszy manny 2. kurczak pieczony z ziemniakami w parmezanowym sosie 3. krolik w musztardowym sosie 4. krokiety z mięsem z rosołu 5. dwa oczyszczające soki 6. ciasto owsiane z migdałami i śliwkami 7. naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby  8. zapiekanka ryżowa ze szpinakiem  9. tarta z dynią, fetą

Cooking for Emily
GOŁĄBKI Z SAŁATY. 271

wsypać bułkę tartą , żółtko dodać , šmietanę , doprawić solą i papryką.  4 . Wymieszać.Farszem nadziewać liście sałaty , zwijać jak gołąbki . 5 . Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania , wlać rosół. 6 . Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.Wylożyć na talerz i polać obficie oliwa z oliwek.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lekka galaretka drobiowa z groszkiem i kukurydzą 173

dobry kochani :) Dzisiaj mam dla Was pyszną i lekką galaretkę z kurczaka z groszkiem i kukurydzą. Prosta w wykonaniu idealna na imprezy. Można taką galaretkę przygotować również z resztek rosołu i mięsa które nam zostało z poprzedniego dnia. Zapraszam :)  Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora pęczek zielonej pietruszki 1 łyżka suszonego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pieczarkowa 203

Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie. Składniki: około 2,5 litra wody porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany 18% natka

Smak mojego domu
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 200

surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z sałatką 448

sól, pieprz majonez kielecki pozostałe: 3 jajka ogórek korniszon 3 pomidory 4 plastry szynki konserwowej majonez kielecki papryka czerwona natka pietruszki. Ziemniaki gotuję, a marchew, seler wykorzystuję ugotowany z rosołu. Warzywa jak ostygną kroję drobno, dodaję pokrojone ogórki, por, i jajka ugotowane na twardo. Na końcu dodaję sól, pieprz, majonez. Na plastry szynki układam sałatkę i zwijam w rulon. Jajka

wesoła kuchnia
Prawdziwa zupa cebulowa – na bulionie wołowym, z porto 188

czerwone wino ze szczepu Merlot – półsłodkie, francuskie lub kalifornijskie. Odparowujemy mieszając 1/3 alkoholu z rondla i wlewamy bulion wołowy.   PODKRĘCONY BULION WOŁOWY Z KOSTKI BIO Cebulowa nie zniesie rosołu drobiowego – to ma być mocny, esencjonalny, głęboki i wytrawny mięsny smak. Jeśli nie potraficie zrobić esencjonalnego bulionu z wołowiny, w tym wypadku do zupy cebulowej najlepiej zrobić bulion z wołowej

Karo in the Kitchen
Potrawka z przepiórką 127

Zima nastała. A zimą przeziębienia, złe samopoczucie i generalnie stany depresyjne. Na szczęście mamy na to lekarstwo. I to lekarstwo bardzo smaczne! Można powiedzieć – idealne

slodkokwasnapl
Zupa krem z brukselki 230

Składniki: 1/2 kg brukselki 1 marchewka ok. 2 szklanek rosołu 1/2-3/4 szklanki mleka 1 cebula sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2-3 kromki czerstwego chleba zioła … Czytaj dalej Zupa krem z brukselki

czarrna od kuchni
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 159

takiego krupniku mocno nie gotować, a jedynie podgrzewać przez kilka minut. Jak zrobić krupnik - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kiedyś do krupniku zwyczajowo dodawano wyłącznie białe warzywa z rosołu, dzisiaj powszechnym dodatkiem jest także marchewka. Oto składniki i przyprawy na krupnik jęczmienny: 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 szyjka z kurczaka i dwa skrzydełka 4 ziemniaki kilka suszonych

Moja Książka Kucharska
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 160

zima we dwoje z ukochanym, z kotami i fotografowaniem okolicy Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet z warzyw z których ugotowano barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki ze śliwkami. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Autorka: Katarzyna Kędzior Wydawnictwo Babaryba 4. Zielone Boże

Ugotowane pozamiatane
Kapuśniak z kiszonej kapusty 151

dużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy powoli, pod częściowym przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kapustę oraz namoczone

Kulinarna Pokusa
Salatka jarzynowa 131

Sałatka jarzynowa znana od wielu, wielu lat. Jest świetnym sposobem na zużycie jarzyn z gotowania rosołu, pod warunkiem jednak, że jarzyny wyjmiemy chwilę wcześniej, bo z rozgotowanych jest... nie najlepsza. W okresie PRLu była obowiązkowym elementem każdego przyjęcia. Królowała na stole w salaterce, wysmarowana majonezem i przybrana, jajkami, szynką, pomidorami... zależało to od inwencji twórczej gospodarzy. Przepisów na sałatkę jest

królestwo garów
Barszcz ukraiński – czernichowski 133

włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół . Moja rodzinka niezbyt za nim przepada , ale ja uwielbiam tą zupę , może ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się

Ogrodnik w podróży