rosół - 7682 przepisów (strona:316/513)

Syrop Jana III Sobieskiego 131

Ponoć jego rycerze popijali herbatkę z kurdybanku na wzmocnienie organizmu, jak się okazało z powodzeniem. Dawniej Słowianie stosowali ziele we wszystkich schorzeniach  i jako przyprawę zamiast pietruszki ,do rosołu ,zup,omletów jajecznicy i mięs

mojej kuchni
wolowina z wolnowaru 130

cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną

mojej kuchni
zamiast obiadu,syta sałatka na upalne dni 153

Składniki pęczek koperku 5-6 ziemniaków kawałek wołowiny ugotowanej np. z rosołu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata miodu,lub cukru 1/2 szkl. Oliwy 3-4 ząbki czosnku 5 jajek ugotowanych na twardo sól odkwaszająca ,lub sól i pieprz do smaku Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić,obrać ,pokroić w grube kawałki. Mięsko pokroić na małe słupki,koperek pokroić

mojej kuchni
Migdałowa zupa 140

drobno ,ale nie na mąkę . 1 łyżkę masła stopić. Podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką

mojej kuchni
Ryż z kurczakiem a'la risotto 167

Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki

Na moim talerzu
Inspiracje talerzowe #3 210

zrób to sam". Przepisy na produkty, które można kupić w gotowej postaci, ale i przygotować je samodzielnie.  Najczęściej z tego rodzaju  przepisów robię soki i makaron do rosołu. Ale zawsze przykłuwają moją uwagę przepisy na wyroby własne. Podaję kolejną dawkę inspiracji :) Polecam! Domowe koktajle 1. Jako pierwszy domowy jogurt. Jak ktoś szuka oszczędności i chce mieć swój własny

Na moim talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną 170

myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj:  https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha

Na moim talerzu
Zupa z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i kurkumą 178

ugotowane ziemniaki 200 g. fasolki szparagowej żółtej 0,5 puszki kukurydzy 100 ml mleczka kokosowego light 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki (można pominąć) 1,5 litra rosołu/bulionu/wywaru mięsnego przyprawa chińska 5 smaków 0,5 łyżeczki kolendry ziarnistej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki kurkumy pęczek koperku sól pieprz Udka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa fasolowa z kiełbasą (z suszonej fasoli) 159

gotującej się zupy.               Te zupy też Wam posmakują… – Krupnik z ziemniakami – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
SOS POMIDOROWY DO PULPETÓW i nie tylko : przepis, jak zrobić 139

oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajemy pomidory, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy często mieszając, przez 15 minut.  Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z warzyw i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. Przygotowane

Moja Książka Kucharska
Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą 161

obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika) 200g kukurydzy z puszki sos chilli np. Tabasco (do smaku) sok z połowy limonki lub więcej do smaku sól, pieprz słodka śmietanka

Codzienne Gotowanie
Gołąbki z kaszą gryczaną 199

myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj:  https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Blogowe i nie tylko 153

Kuchnia jak każda inna dziedzina życia ma swoje podstawy, które trzeba poznać aby móc iść dalej. A ja sama z chęcią wrócę do starych babcinych receptur. Przebrniemy więc przez rosół, jarzynową, gulasz oraz standardową roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. A jak! Oprócz wspomnianych serii pojawi się trochę więcej niż w poprzednim roku dań sezonowych, które uzależniane

Życie ze smakiem
Kotlety ziemniaczane z mięsem 309

Bardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wtorek: Idealnie upieczony filet z kurczaka w 3 krokach 189

mięsa. Gdy wynosi 165 stopni – piersi są gotowe. Jeśli nie masz, użyj tradycyjnej metody, czyli nakłuj filety wykałaczką, albo szpikulcem w najgrubszym miejscu. Gdy wypływający sok jest przezroczysty, jak rosół, mięso jest gotowe. Gdy płyn jest mętny, trzeba filety jeszcze podpiec. Staraj się nie nakłuwać mięsa w wielu miejscach, bo cała wilgoć, sok, wypłynie z kurczaka. Krok 3 Gdy mięso

Niedzielny kucharz