polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoBardzo smaczna i delikatna zupa, która podobnie jak rosół w niedzielę, pojawić się może na Waszych stołach. Tym bardziej, że sezon już rozpoczął się. A co kryje się pod nazwą UNNNMS? U Nas Nic Nie Marnuje Się…Dlaczego? Nie ze skąpstwa. Lubimy produkty „wykańczać” do końca. Składniki 1 głąb brokułu 200 g łodyg białych szparagów 3 młode marchewki 1 pomarańczowa
R'n'G KitchenKremowa szybka zupa z wiosennego warzywa. Idealna alternatywa, na wykorzystanie niedzielnego rosołu w leniwy poniedziałek. Do tego klopsiki z surowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła
Kierunekuchniazawsze w poniedziałek zostało i trochę rosołu z niedzieli. Pewnie jak zwykle zrobiłabym z tego pomidorowa, ale tym razem plan był inny. W szafce leżały dwie puszki kukurydzy jeszcze ze świąt i aż się prosiły żeby coś z nimi zrobić. No i zrobiłam.. prosty, pyszny krem z kukurydzy. Słoneczna zupa na słoneczny dzień. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksprawdzi się równie dobrze Kaszę jaglaną możemy wykorzystać w pasztetach warzywnych, na przykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw . To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu Dodatek do sałatki Składnik pasty warzywnej lub jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa
HealthyCreationssmaczny nie warto gotować warzyw w bulionie, ale w wodzie i zaopatrzyć się w intensywny, naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście w tej zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu (klik). Składniki na ok 6 porcji Czas
Słodki Kompromiskawa rozpuszczalna też może mieć w sobie olej palmowy! Masakra! Poniżej lista produktów, które szczególnie zwróciły moją uwagę w tej ważnej kwestii. Oszukane kostki rosołowe! Jeden ze znanych producentów „rosołu z kury” daje w kostkach „aż” 2% kurzego tłuszczu! To wielka ściema, bo większość kostki stanowią sztuczne dodatki i beznadziejny olej palmowy! Pamiętajcie, że można u nas kupić prawdziwe kostki
Fleksitarianizm.plOceniając tę zupę będę bardzo nieobiektywna – ja ją po prostu uwielbiam:) Nie jest to taka typowa pomidorówka jaką najczęściej robi się w poniedziałek, na „poniedzielnym” rosole (dodając do niego koncentrat pomidorowy), tylko gęsta i mocno pomidorowa zupa-krem przygotowana na bazie pomidorów z puszki. Jadłam kiedyś podobną zupę w jednej z moich ulubionych restauracji (nie, nie chodzimy
Smaki Na TalerzuPrezydencko-Rektorski to już tradycja. Pod okiem profesora Jarosława Dumanowskiego historyka i znawcy dziejów kuchni, prezydent Torunia Michał Zaleski i rektor UMK, prof. Andrzej Tretyn zaprezentowali licznie zgromadzonej publiczności rosół z perliczki z imbirem, rozmarynem i kluseczkami. Przepis nawiązywał do staropolskich receptur zawartych w "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego - pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku
królestwo garówproszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia mięsa olej rzepakowy do smażenia 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu: bulion warzywny – przepis ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić
Kulinarne Przebojelistków tymianku i oregano 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju około 1 l bulionu np z rosołu lub wody Wykonanie : Mięso myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą razem z cebulą i czosnkiem
Sama słodycz i szczypta chilicebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną
w mojej kuchniPonoć jego rycerze popijali herbatkę z kurdybanku na wzmocnienie organizmu, jak się okazało z powodzeniem. Dawniej Słowianie stosowali ziele we wszystkich schorzeniach i jako przyprawę zamiast pietruszki ,do rosołu ,zup,omletów jajecznicy i mięs
w mojej kuchniSkładniki: * 100 g (1 saszetka) kaszy jaglanej prażonej (użyłam Cenos ) * 4 jajka * pół puszki kukurydzy konserwowej * 1 ugotowana podwójna pierś z kurczaka (wykorzystałam pierś gotowaną w rosole) * 6-7 krążków ananasa z puszki * łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego Wykonanie: W garnku zagotować wodę, do gotującej wody włożyć saszetkę kaszy jaglane prażonej, gotować 10 minut
Zrób to smacznieWraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla Podniebienia