Pudrowane poduszeczki 176razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki. Składniki : - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło
mojewypiekiinietylko
Markizy z kremem ajerkoniakowym 214kremem ajerkoniakowym. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia Dodatkowo: - 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (do kremu)- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, jak na cannoli i poduszeczki. Do miski przesiewamy
mojewypiekiinietylko
Tofu sezamowe na boczniakach 215Chinach nazywany jest 豆腐 dòufǔ. Tofu jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Tofu sezamowe na boczniakach
mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 193Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Jakiś czas temu od koleżanki z bloga Gotuj z Blue Raven dostałam ciekawy przepis na wołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu
mojewypiekiinietylko
Mleko slonecznikowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.27 222Przepisów na mleko roślinne wszelkie znalazłam mnóstwo, z kilku skorzystałam z rożnym efektem, owsiane było znośne ale np. to ryżowe smakowało trawą... no dobra a teraz o sukcesie totalnym!!! Wczoraj z samego rana postanowiłam zaryzykować i zmielić te namoczone na noc ziarno słonecznika, łuskane oczywiście. Potem czysta pieluszka tetrowa, ostało się kilka po Synciu, i odciskanie, a na koniec
Dzieje kuchennej Wiewióry
Lżejszy aniołek 379proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier, margarynę. Jajka zmiksować z jogurtem, mąką i cukrem waniliowym. Powoli dodawać do garnka, ciągle mieszając
Czarnawisienka
Piernikowy jagielnik 259Pozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny
Czarnawisienka
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 245Gotować kapustę na parze aż liście będą miękkie. Najwygodniej użyć bambusowego koszyka do gotowania na parze. Zabezpieczyć przed wystygnięciem. Pokroić cebulę i paprykę w małe kostki. Rozgrzać olej roślinny w gorącym woku lub na dużej patelni.Dodać wołowinę i smażyć minutę, aż zmieni kolor. Wyjąć mięso i osączyć na papierze kuchennym, odstawić na bok. Wylać nadmiar oleju
Stare Gary
Ciasto jogurtowo limonkowe z jeżynowym sosem 239słodki sos z jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam!składnikiciasto1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego)1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek)1 szklanka cukruskórka otarta z jednej limonki1/4 szklanki soku z limonki2 jajka1 i 2/3 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/8
Stare Gary
Guacamole - przepis baza 216papierowej torby razem z bananami, czy jabłkami i po dwóch dniach wyjmujemy gotowy do jedzenia okaz. Jabłka, banany, a także morele, brzoskwinie i pomidory emitują etylen - hormon roślinny przyspieszający dojrzewanie.Przepis oryginalny tutajskładniki2 dojrzałe awokadocytryna do skropienia2 łyżki drobno posiekanej białej cebuli3 łyżki grubo posiekanej kolendry 1 limonka - sok wyciśniętygruba sól morskaprzygotowaniePrzekroić każde awokado na pół
Stare Gary
Małże z chili i bazylią 278Bardzo prosty przepis na małże. A przy tym świetny. Dużo, dużo czosnku, chili, szalotka. Dosyć ostre i pyszne! 15 minut i efektowne danie można podawać.
Stare Gary
Wegańskie kukurydziane placuszki 343Po raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2
Truskawkowa Fiesta
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 369zmodyfikowałam.Składniki:- 200g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (pszennej ok.180g)- 100g mielonych migdałów- 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 125g zimnego masła- 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody- kilka kropli aromatu migdałowegoW misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony ksylitol, zimne mleko (lub wodę), aromat migdałowy i zagnieść
Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe 460puszkipo 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek
upichcic
Krokiety 199ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. (jak zwijamy: "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy
upichcic