polane np. koktajlem jagodowym.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 50 pampuchów.Do kluch, ze względu na walory smakowe, najlepiej użyć mleka 3,2% tłuszczu i masła roślinnego zamiast margaryny.Ja paruję kluchy w garnku z nakładką do gotowania na parze, pod przykrywką. Można również do dużego garnka wlać wodę, obwiązać go czystą ścierką, zagotować wodę, na ścierce poukładać
Gospodyni Miejskastale mieszając.Na koniec przyprawić pieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram
Gospodyni Miejskacukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.Chleb
Gospodyni MiejskaGranat jest zaliczany do super produktów roślinnych z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chyba sam wie jak jest cenny bo stawia duży opór przy każdej próbie wyłuskania ziarenek. Podczas ostatniej wizyty u znajomych okazało się, że każdy ma swój "sposób na granata" i różne tego efekty, często widziane gołym okiem na ścianach i sprzętach kuchennych :)Dorzucam swoją metodę
SzczyptaSmaQNasiona szałwii hiszpańskiej, popularnie zwane "chia", co w języku Majów oznacza "siła", zalicza się do SuperFood, tj. produktów roślinnych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. W tym przypadku mamy kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom cholesterolu, zapobiegające chorobom serca, chorobom neurologicznym, depresji, działające przeciwzapalnie (kwasy omega-3 znajdziecie także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich). Chia to także bogate źródło minerałów, żelaza
SzczyptaSmaQCzasem jest ochota na coś słodkiego, ale brak czasu na pichcenie....no, ale przecież mufinki ..robi się bardzo szybko...i nawet dużo sprzątania nie ma
Moje domowe kucharzenieWitajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się
W kuchni KatieDanie trochę pracochłonne, ale warte zachodu. Gołąbki te są na pewno są mniej kaloryczne niż te tradycyjnie przyrządzane, zawierają roślinne źródło białka, jakim jest soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta
kuchcikowniamleko sojowe2 szklankisiemię lniane mielone3 łyżkisól1 łyżeczkasuszone pomidory w płatkachkolendra mielona3 łyżki1/2 łyżeczkinatka pietruszkipestki słonecznika (niekoniecznie) 1 łyżeczka1/2 szklankiPrzygotowanie:Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej około
głodny alergikkokosowego1/2 laski wanilii3/4 szklanki mleka 1,5 %2 łyżki miodu+1 łyżka do karmelizacji 1 gruszka, pokrojona w kostkęsok z ćwiartki cytrynyszczypta cynamonuPietruszkę gotujemy w mleku krowim (można zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę
Mango PapajaMaślana owsianka* z gorącymi truskawkami ze słoiczka i prażonymi wiórkami kokosowymi*pod koniec gotowania dodałam masło roślinne I te uczucie kiedy przychodzisz do domu i NIE musisz się niczego uczyć, bezcenne Aaaaa, kupiłaś dzisiaj dwie cne rzeczy, jedną chciałam od bardzo dawna, a drugą kupiłam tak natchniona "weną" xd ale o tym w święta bo to mój prezent
More food, love and dreamstłuszczu, 27,75 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika.SKŁADNIKI:Zupa dla 4 osób.5 główek czosnkubiała część pora1 cebula1 papryczka chili2 łyżki oleju roślinnego do smażenia1 średnia marchewka1 średnia pietruszka1 średni ziemniak2 listki laurowe3 - 4 ziarenka ziela angielskiego5 - 6 ziarenek pieprzusól, pieprz do smaku2 - 3 łyżki śmietany 18% (do zabielenia zupy)natka pietruszki (do posypania
W kuchni Katieryby morskie (w tym łosoś) pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych.Natomiast szpinak jest doskonałym źródłem naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy: β-karotenu, witaminy C oraz luteiny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, a tym samym zapobiegają procesom starzenia się oraz powstawania komórek nowotworowych. Oprócz przeciwutleniaczy szpinak dostarcza do naszego organizmu potas
W kuchni KatieJutro, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu :) A z racji tego, że zarówno ja, jak i Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas
W kuchni Katie