przygotowanej samemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100 ml wodysóloliwa z oliweksłodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypaniaPasta tahini:pół szklanki sezamu50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego)Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty.Przygotowanie:Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny
Food Squarecoś zdrowszego na dobry początek dnia?Składniki (dla 2 osób):1/2 szklanki płatów z amarantusa (polecam użyć również komosy ryżowej)1/2 szklanki mleka kokosowego1/2 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)2 łyżki melasy z karobu (ewentualnie syropu klonowego/z agawy/miodu)laska cynamonu (lub wanilii)kilka suszonych morelikilka suszonych daktyligarść suszonej żurawinygarść siekanych, niesolonych pistacjiświeże owoce (ewentualnie, do dekoracji)Przygotowanie:Do garnka
Food SquareDziś prezentuję Wam efekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :). Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością
Food SquareMaślany kruchy spód, lekka jak chmurka budyniowa pianka wraz z zatopionymi w niej kwaskowymi jeżynami i oto mamy pomysł na szybkie domowe ciasto. Przepis na nie
Food SquarePudding z nasion chia to deser na trzy naj: po pierwsze jest to najprostszy przepis w przygotowaniu - wystarczy zamieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce
Food Squarepewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.Składniki:50 g płatków z amarantusa100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego)szczypta soli200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę1 łyżka syropu klonowego lub mioducynamonświeży imbirczarny sezam do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki
Food SquareNiektórzy twierdzą, że gotując wegańskie potrawy, nie można zjeść nic konkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą
Food Squaretakiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego. Serek waniliowy:twaróg półtłusty około 200g2 łyżki śmietany 18%laska waniliicukier puder do smaku
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:tabliczka czekolady deserowej125 ml oleju roślinnego2 jajka100g cukru trzcinowego225g mąki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao
Smakowity Blog Kulinarnyjako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych w kociołku, a do takich zalicza się leczo. Wegetarianie lub osoby dbające o linię i poziom cholesterolu mogą je przyrządzić na oleju roślinnym. Klasyczne składniki mojego leczo wzbogaciłam o kiełbasę i cukinię, dzięki czemu stanowi sycące danie jednogarnkowe. Składniki:4 czerwone papryki2 duże cukinie4 dojrzałe pomidory2 cebule2 ząbki czosnku300g kiełbasy jałowcowejolej
Smakowity Blog KulinarnyPrezentuję dzisiaj propozycję na zdrowy jesienny deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić,
Smakowity Blog KulinarnyOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym! Skłaniki:300g słonych filetów śledziowych4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka białego octu balsamicznego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki przyprawy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:50 g kaszy jaglanejGruszka2 łyżki wiórków kokosowych2 łyżeczki cukru trzcinowego200 ml mleka roślinnegoPrzygotowanie:Kasze jaglaną przepłukać 3 razy zimną wodą. Gotować na mleku, do momentu
CzarnawisienkapieczenieSkładniki:na ciasto:3 jajka200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)50 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonuszczypta soli200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd)250 g cukru muscavado lub białego150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkachsok z 1/2 cytryny150 g orzechów włoskich, posiekanychna krem
Chilli Czosnek i OliwaFajny sposób na zamienienie nudnej parówki w pyszny podwieczorek. Bułeczka nie tylko świetnie wygląda ale i rewelacyjnie smakuje. Parówka otulona jest w drożdżowe ciasto z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia