Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g świeżych drożdży - 100 g masła - 300 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru wanilinowego - 2 łyżki cukru pudru + do posypania - ok. 300 g marmolady Podgrzać lekko mleko, dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie
W kuchni bez szafekrównież ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta
Lamarida.plciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne Jabłecznik z bezą Prosty przepis na ciasteczka Tarta z galaretkami Ciasto z melonem Ciasto czekoladowe z awokado Rogaliki z marmoladą Sałatki na Andrzejki Sałatka z selerem konserwowym Kalafior z pesto Sałatka meksykańska z kalafiorem Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem bulgurem szynką
Dorota SmakujeAromatyczna, wilgotna masa makowa, którą można użyć do makowca, babeczek, rogalików i wszelkich innych słodkich wypieków. Składniki: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około 0,5 litra) 2 płaskie łyżki cukru 120 ml płynnego miodu 20 g masła 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 60 g rodzynek 1 łyżeczka olejku migdałowego
Smak mojego domutrapizzino – połaczenie pizzy i tramezzino, czyli włoskiej kanapki w kształcie trójkąta. Miękka w środku, chrupiąca na zewnątrz, – lodów, tiramisu i oczywiście espresso. – włoskiego śniadania, czyli rogalika z czekoladą i cappucino. G dzie zjeść? – Ristorante Colosseo “Luzzi” – podobno jedna z najlepszych pizzerii w Rzymie. (w środę nieczynna. pozdrawiam) – L’Archetto – dziewczyny polecały
Czynniki pierwszeproste do zrobienia, można użyć dowolnego nadzienia np, ugotowanego budyniu, jakiegoś dżemu lub tak jak u mnie masa makowa z białego maku.Zostało mi trochę takiej masy od rogalików marcińskich .Do upieczenia mufinek użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny. Mąka szymanowska -un iwersalna, jasna mąka wysokogatunkowa. Idealna do codziennego zastosowania w kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju
Moje domowe kucharzeniepure z dyni i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta dżemem, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałów. Przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekważny aspekt tej powieści. Do tego niemal magiczne opisy morza i kolejne smakołyki przyrządzane przez kucharza Marcina w "Kotwicy" (które mi blogerce kulinarnej nie mogły umknąć, zwłaszcza te kruche rogaliki z truskawkowym nadzieniem) oraz ciekawie rozwijający się wątek kryminalny - czynią z tej książki powieść niezwykłą, emocjonującą, wciągającą i poruszającą, którą nie sposób odłożyć. Autorka świetnie pokazuje, że przed przeszłością
Cynamonowe szczęściekwestia gustu – każdy woli inną. Do wypieków najlepiej nadają się gęste, długo smażone dżemy z małą zawartością wody. Takie nie „uciekną” z pączków czy nadzianych rogalików . Czy dżem śliwkowy trzeba pasteryzować? Długo smażonych dżemów nie trzeba pasteryzować, pod warunkiem, że zostaną prawidłowo zamknięte w słoikach. Gorący dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoików. Każdy słoik musi mieć
Ciastkozercypolecam wpis – jak cukier wpływa na mózg dziecka – 13 potwierdzonych przypadków ) płatki śniadaniowe (czytaj etykiety zwłaszcza płatków smakowych) gotowe obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa
W Kawiarencepotocznie znane jako Czekośliwka a niektórzy nawet nazywają je śliwkową nutellą. Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków, naleśników, ciasteczek,bułeczek,rogalików czy na kanapki. Sezon na śliwki trwa, więc bardzo zachęcam do zrobienia sobie kilku słoiczków na nadchodzącą zimę :) SKŁADNIKI -2 kg śliwek (najlepiej węgierki)-waga z pestkami -0,5 szkl cukru-szklanka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne rogaliki Kilka składników i mamy fajną propozycję obiadową lub na różne uroczystość. Filet z kurczaka nadziewany serem, otulony boczkiem. Składniki: · ½ fileta z kurczaka
Kulinarna Chwilaobowiązkowa pozycja w mojej spiżarni podczas corocznego zaprawiania wiśni. Pyszne całe owoce wiśni skąpane w galaretce - czegóż chcieć więcej? No może tylko do szczęścia brakuje domowej bagietki lub rogalika :) Ilość pektyny podana w przepisie może się różnić od ilości zalecanej przez producenta danej firmy. Musicie czytać etykiety :) U mnie podane jest 8-16 g pektyny na kilogram owoców, więc dawkę
Kocham..lubię..gotuję..wiśniowego oprócz dżemów niskosłodzonych zawsze robię partię takich prawdziwych konfitur. Nie ma nic lepszego, niż słoiczek pysznych konfitur otwarty w środku zimy do naleśnika, kanapki lub jako nadzienie do rogalików czy pączków. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać 1 szklanką cukru i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą
Kocham..lubię..gotuję..Gelateria) kierujcie się kolejką Tam, gdzie jest długa na pewno znajdziecie dobre lody I koniecznie spróbujcie tych pistacjowych Macie jeszcze ochotę na coś słodkiego? Zjedźcie rano cornetto, czyli słodkiego rogalika z ciasta francuskiego, w pobliskim barze. Spróbujcie każdej wersji: bez dodatków, z czekoladą, czy też pysznym kremem waniliowym. Do tego wypijcie do tego pyszne capuccino i cieszcie się pięknym dniem
365 dni dookoła kuchni