rogaliki - 2450 przepisów (strona:106/164)

Naleśniki w kratkę 126

manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z białym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), tradycyjne naleśniki z serem  i z pomarańczową nutą (https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 119

kilka godzin w lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli uda Wam się przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało Smacznego! Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Proste ciasto bananowe Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Drukuj przepis Porcji: 8 -12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki SPÓD

Kuchnia Bazylii
Ciasteczka z kajmakiem 170

ciasteczka możecie wykonać na wiele, wiele sposobów tyle, ile podsunie Wam wyobraźnia. Ja swoje kruche - makowe ciasteczka zrobiłam z masy z białego maku i marcepanu. Zostało mi jej robiąc rogaliki, na które oczywiście znajdziecie przepis na blogu, zastanawiałam się długo co z niej zrobić i wpadłam na pomysł, że dodam do niej mąki i masła, zrobię ciasto i upiekę ciasteczka

SMYKWKUCHNI
Podsumowanie roku 2019 133

przepisów wartych uwagi, takich moich osobistych ulubieńców roku 2019, dorzuciłabym jeszcze: Lazania Makaronowe muszle nadziewane kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porem Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem Pizza balls Sałatka z makaronem orzo i kiełbasą krakowską Szakszuka z papryką i kiełbasą Gulasz z szynki z porem i pieczarkami Batony musli Surówka z kapusty z żurawiną

Smaki Na Talerzu
Przepisy na Sylwestra 151

Sałatka król   imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta   francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki   z ciasta francuskiego 26.  Strogonow   drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno   - kakaową 29.  Kruche ciasteczka   z dżemem 30.  Zapiekanka z tortellini, kurczakiem   w gyrosie, szpinakiem

kruche babeczki
Drożdżowe ciastka z marmoladą 178

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g świeżych drożdży - 100 g masła - 300 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru wanilinowego - 2 łyżki cukru pudru + do posypania - ok. 300 g marmolady Podgrzać lekko mleko, dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie

W kuchni bez szafek
Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę 110

również ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta

Lamarida.pl
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 154

ciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne Jabłecznik z bezą Prosty przepis na ciasteczka Tarta z galaretkami Ciasto z melonem Ciasto czekoladowe z awokado Rogaliki z marmoladą Sałatki na Andrzejki Sałatka z selerem konserwowym Kalafior z pesto Sałatka meksykańska z kalafiorem Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem bulgurem szynką

Dorota Smakuje
Masa makowa 134

Aromatyczna, wilgotna masa makowa, którą można użyć do makowca, babeczek, rogalików i wszelkich innych słodkich wypieków. Składniki: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około 0,5 litra) 2 płaskie łyżki cukru 120 ml płynnego miodu 20 g masła 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 60 g rodzynek  1 łyżeczka olejku migdałowego

Smak mojego domu
Rzym w pigułce – ciekawostki i wskazówki 151

trapizzino – połaczenie pizzy i tramezzino, czyli włoskiej kanapki w kształcie trójkąta. Miękka w środku, chrupiąca na zewnątrz, – lodów, tiramisu i oczywiście espresso. – włoskiego śniadania, czyli rogalika z czekoladą i cappucino. G dzie zjeść? – Ristorante Colosseo “Luzzi” – podobno jedna z najlepszych pizzerii w Rzymie. (w środę nieczynna. pozdrawiam) – L’Archetto – dziewczyny polecały

Czynniki pierwsze
Mufiny z masą makową z białego maku 152

proste do zrobienia, można użyć  dowolnego nadzienia np, ugotowanego budyniu, jakiegoś dżemu lub tak jak u mnie masa makowa z białego maku.Zostało mi trochę takiej masy od rogalików marcińskich .Do upieczenia mufinek użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny.   Mąka szymanowska  -un iwersalna, jasna mąka wysokogatunkowa. Idealna do codziennego zastosowania w kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju

Moje domowe kucharzenie
DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 105

pure z dyni i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta dżemem, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałów. Przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Dom na wyspie Dorota Milli 145

ważny aspekt tej powieści. Do tego niemal magiczne opisy morza i kolejne smakołyki przyrządzane przez kucharza Marcina w "Kotwicy" (które mi blogerce kulinarnej nie mogły umknąć, zwłaszcza te kruche rogaliki z truskawkowym nadzieniem) oraz ciekawie rozwijający się wątek kryminalny - czynią z tej książki powieść niezwykłą, emocjonującą, wciągającą i poruszającą, którą nie sposób odłożyć. Autorka świetnie pokazuje, że przed przeszłością

Cynamonowe szczęście
Dżem śliwkowy 209

kwestia gustu – każdy woli inną. Do wypieków najlepiej nadają się gęste, długo smażone dżemy z małą zawartością wody. Takie nie „uciekną” z pączków czy nadzianych rogalików . Czy dżem śliwkowy trzeba pasteryzować? Długo smażonych dżemów nie trzeba pasteryzować, pod warunkiem, że zostaną prawidłowo zamknięte w słoikach. Gorący dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoików. Każdy słoik musi mieć

Ciastkozercy
Ile produktów z olejem palmowym masz w swojej kuchni? – przerażające informacje i lista produktów 110

polecam wpis – jak cukier wpływa na mózg dziecka – 13 potwierdzonych przypadków ) płatki śniadaniowe (czytaj etykiety zwłaszcza płatków smakowych) gotowe obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa

W Kawiarence