rogaliki - 2436 przepisów (strona:116/163)

Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego) 317

Rożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki. Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe, gdyż środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia, a nie drożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego

Smakołyki Bereniki
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 346

pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb

Kulinarne przygody Gatity
Rogale marcińskie 144

jajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna.  Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy i formujemy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu przekładamy

Smak mojej kuchni
Śniadaniowy koktajl witaminowy. 187

Prosty i smaczny.  Możecie taki skomponować ze swoich ulubionych smaków.  Dodajcie to co lubicie, albo to co znajdziecie w lodówce.  Nasze śniadanie dziś było na szybko. Rogaliki przepis znajdziecie tu  i gofry pełnoziarniste- przepis  tu Przepis na dwie porcje 1/2 świeżego ogórka - bez skórki 1 dojrzały banan trzy gałązki natki pietruszki 1/2 dużej cytryny

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogaliki wiedeńskie 122

żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować w wałki. Każdy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 4 godziny. Ciasto pokroić na plasterki jednakowej wielkości. Z każdego uformować rogalik. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym do 180 st. C przez 12-14 min. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze waniliowym, a ostudzone posypać cukrem pudrem. źródło: jakaś gazetka

Słodkie inspiracje
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 171

ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły... A Wy, z czym i jakie rurki najbardziej lubicie

Di gotuje
GRAHAMKI 136

weekend kiedy mam więcej czasu staram się piec domowe pieczywo: bułeczki pszenne, rogaliki czy też grahamki. Doskonałe na śniadanie czy kolację, troszkę czasu zajmuje ich zrobienie, ale są pyszne. SKŁADNIKI 100 ml ciepłej wody, 150 ml mleka, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 150 g mąki pszennej, 200 g mąki graham, 2 łyżki oleju, 2 łyżki

słodki bratek
Mini pączki serowe z żurawiną 218

złoty kolor mini pączki serowe. Pączki same się przewracają. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – rogaliki z marmoladą .   Artykuł Mini pączki serowe z żurawiną pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym 182

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;) Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego

Kucharzyca
Pączki dyniowe z marmoladą 188

nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego cukru

Smakołyki Asi
Czerwona sałatka z quinoą i dressingiem z dziką różą 191

Zbliżają się Walentynki i Tłusty Czwartek i muszę przyznać, że trochę czuję się bombardowana zewsząd tłustymi pączkami, faworkami, babeczkami, czekoladowymi rogalikami i lukrowanymi serduszkami.  Wiem, że większość osób się ze mną nie zgodzi, lub wręcz oburzy, ale ja mówię takiemu menu zdecydowane NIE. Owszem, lubię czasami zjeść coś treściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna

Quinoa Raz!
Maślane faworki z piekarnika. 188

głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki?  Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki

Poezja Smaków - blog kulinarny
World Nutella Day! Domowa nutella w dwóch wersjach: z migdałami i orzechami (La nutella fatta in casa in due versioni: con mando 218

lepszego niż domowy krem czekoladowy i posmarowany nim ciepła grzanka lub rogalik francuski.  Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego. Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii. Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią

La grande e la piccola cuoca
1 URODZINY BLOGA :) :) :) 115

satysfakcję. Pisząc swój pierwszy post nie liczyłam na sukces a jednak się udało. Z dnia na dzień jest coraz więcej odsłon bloga. Dokładnie rok temu opublikowałam pierwszy post  ROGALIKI DROŻDŻOWE , natomiast najwięcej odsłon mają  NALEŚNIKI BUDYNIOWE . Do tej pory ukazało się 200 postów oraz uzyskałam łącznie prawie 620 000 wyświetleń. Chciałam podziękować wszystkim i każdemu z osobna

Zrób to smacznie
ROGALIKI DROŻDŻOWE NASZEJ MAMY 133

uderzając w nie. Rozdzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie każdą, wytnijcie trójkąty. Nałóżcie ulubiony dżem, powidła lub czekoladę na koniuszek szerokiej części trójkąta i zwińcie każdy trójkąt formując rogaliki. Ułóżcie je na blachę okrytą papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarujcie białkiem. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Przepis pochodzi z bloga Ashy i gości

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania