rogalik - 1692 przepisów (strona:54/113)

Ulicami Porto 186

zobaczyć jak najwięcej i jak najszybciej. Sama przypominam słodkiego wyraka. Wybałuszam oczy w każdym kierunku i nie dowierzam w ten piękny widok na miasto. Robimy chwilę przerwy na słodkiego rogalika. Po dwóch sekundach cwany gołąb podchodzi pod same nogi i śmiało próbuje skubać z nadzieją na jakieś okruszki. Zaznaczę, że dbam by nie upuścić żadnego, więc ptaszysko może szukać szczęścia(...)gdzieś indziej. Zadowolona, że go przegoniłam wracam do rogalika. Chwila ciszy i nad naszymi głowami rozdziera się przeraźliwy krzyk mewy, która jak krążownik bada co jemy i daje znak swoim koleżkom – tu jest jedzenie. Po kilku sekundach pojawiają się kolejne. Zajmują stanowiska na latarniach i bacznie nas obserwują. W obawie przed sceną jak z „Ptaków” Hitchcock

Pink Envelope
Rogaliki kruche z serem i kajmakiem 176

Każdy z nas potrzebuje chwili dla siebie, choćby było to tylko 5 minut w towarzystwie kawy i ciastka. Kruche rogaliki „prześladowały” mnie w myślach już od dawna, ale ciągle brakowało mi czasu, by się za nie zabrać. Na szczęście udało mi się je w końcu upiec, a przy zwijaniu miałam sporo zabawy. Czy wy też […] Artykuł Rogaliki

Wiszniówka
Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym 245

Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu zaproponowało rogaliki dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest

Moje Małe Czarowanie
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 268

słodkie (bo takie lubię najbardziej)  z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka  sięga po kolejnego ...  takie są te rogaliki ... Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-)  Składniki : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła(...)miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie

Walijskie Pichcenie
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 160

słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli(...)godziny do lodówki.   Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku, smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając

Wanilia i Kardamon
Śniadaniowe rogale 206

Piękne, puszyste i  lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe. Takie rogale możemy zapakować w  TOREBKI ŚNIADANIOWE GOSIA  i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Rogaliki na pewno się nie obeschną, ponieważ torebki długo utrzymują świeżość produktów. 600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli

VioletoweKucharzenie
Rogaliki z rabarbarem 231

Jeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka, zachęcam do pieczenia. Rogaliki z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Co Lila jadła w środę? 10 246

Czas strasznie szybko ucieka, a ostatnio mam go wyjątkowo mało i jeszcze mniej chęci na stanie w kuchni. Poniżej przykłady posiłków, które przygotujesz bardzo szybko. No może oprócz rogalików, ale je możesz sobie odpuścić i zrobić w mniej upalne dni. Dzisiaj jest gorąco, nie waż się włączać piekarnika. W zamian polecam domowe lody tutaj >>>> :) A pstrąga(...)ryż i obiad z głowy.  Aa, w opakowaniu jest w gratisie porcja przypraw, nie zastanawiaj się i od razu wyrzuć do kosza. Szkoda zdrowia! Podwieczorek 17:30 Rogaliki z dżemem. Kolacja 19:00 Pstrąg pieczony w piekarniku i mix sałat. Standardowy sos do mixu to olej lniany, cytryna i ulubione zioła. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Rogaliki "Piwoszki" 222

Piwoszki" są raczej powszechnie znane. W internecie krąży wiele przepisów na te pyszne, delikatne ciasteczka wykonane z zaledwie kilku składników. Dzisiaj proponuję wersję w postaci małych rogalików nadziewanych marmoladą. Polecam. Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego Nadzienie: dowolna marmolada Dodatkowo: cukier puder do posypania(...)Podzielić je na 8 części, każdą cienko rozwałkować formując koła. Powstałe koła pociąć również na 8 części. Na brzegu każdej części położyć trochę marmolady, zwijać do środka formując małe rogaliki. Upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (około 30 minut w temperaturze 175 stopni). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Borowicza 210

dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki. Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków. Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę

Z miłości do słodkości
Kanapeczki z vege pastą na zdrowe śniadanie 174

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (porcja na 1 osobę) 1 rogalik kilka liści mini sałaty rzymskiej 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki Vege Pasta w stylu francuskim od Polsoja Przygotowanie Na talerzu rozkładamy liście mini sałaty rzymskiej. Rogalika kroimy na mini kromeczki. Każdą smarujemy Vege Pastą

Słodkie okruszki
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 201

Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550   marmolada wieloowocowa  Orzech(...)być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę do rogalików, to nakładamy ciasto, z góry dociskamy wałkiem aż oddzielą się trójkąty, przy szerszym brzegu układamy po łyżeczce marmolady lub powideł.Zwijamy od szerszego gońca do wąskiego. Jeśli nie macie formy

Sama słodycz i szczypta chili
Herbatniki marcepanowe 195

ciastka to moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać

Czary - gary w kuchni
ROGALIKI DROŻDŻOWE 200

Coś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym. Składniki: *0,5-0,6kg mąki *50g drożdży świeżych *1 jajko *6 łyżek cukru *szczypta soli *1szkl. mleka *2-3 łyżki wody *3 łyżki roztopionego masła. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu(...)znów zagnieść. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. na każdy położyć na brzegu trochę marmolady (bądź dowolnego innego nadzienia) i zwinąć formując rogaliki. Odstawić na ok. 15min. do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp

Zrób to smacznie
Karlsbadzkie rogaliki 193

Pyszne rogaliki na deser mam dla wszystkich. Szybkie w wykonaniu i nie skomplikowane a smakują wybornie. Piecze się je bardzo szybko w wysokiej temperaturze i dlatego trzeba pilnować aby się nie spaliły. I choć wyglądają na bardzo spieczone tak nie jest są pyszne, polecam. Przepis z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" Karlsbadzkie rogaliki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie