rogalik - 1692 przepisów (strona:61/113)

Rogaliki francuskie z czekoladą 132

Coś na szybko, kiedy goście są już prawie w drzwiach?Idealnym rozwiązaniem są rogaliki z gotowego już ciasta francuskiego ;)30 minut i gotowe;)Dobre na pocieszenie dla tych, co dzisiaj do szkoły... ;) Rogaliki francuskie z czekoladąSkładniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka kostek gorzkiej czekoladyżółtkomakPrzygotowanie:Ciasto wyjąć z folii i radełkiem wycinać trójkąty /nie muszą być równe;/.U podstawy trójkąta umieścić pół kostki

Lawendowe Niebo
Rogaliki z ciasta francuskiego z nektarynkami 200

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.Składniki:gotowe ciasto francuskiesłoiczek marmolady malinowej3 nektarynkiłyżka mąki tortowejcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie rozkładamy na pergaminie na blasze

W kuchni wieczorem
Kruche rogaliki z jagodami 125

najwięcej możliwości ich przygotowania, mając nadzieję, że przypadną Wam one do gustu i z łatwością je przygotujecie i ze smakiem później zjecie :) Dziś prosta propozycja na letni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajkoszklanka jagódcukierSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą

Słodkie Przyjemności
Oszukane Rogaliki z mirabelką 131

zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie(...)czasie ciasto ponownie cienko rozwałkowujemy - na około 0,5 cm - tworząc duże koło, które następnie dzielimy na 12 albo 16 części - w zależności od tego jak duże chcemy otrzymać rogaliki. Na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy - układając je kolejno obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem albo smarujemy mlekiem i posypujemy

Słodkie Przyjemności
Rożki z migdałami 201

migdałów150 g mąkimała szczypta soliDo dekoracji:1 żółtkopłatki migdałoweDo kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka(...)Następnie uformować z nich rożki (fot.1).Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować  roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi (fot.2). Ponieważ rogaliki są małe, dobrze jest przy posypywaniu nieco rozkruszyć płatki, żeby kawałeczki lepiej przylegały.Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Studzić na kratce. Przepis

Świat Ciasta
Kruchutkie Ciasteczka 182

Powstałe koło podzielić na 8 trójkątów.( i tak powtarzać tą czynność do wyczerpania ciasta) 3.Przygotowane nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu)4.Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło , można spróbować

Gotuj Z Muzyką
MUFFINY MARCHEWKOWE 159

muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe.  Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie!Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe!  SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk )- mąka

Ostra na Słodko
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 368

ciasto na talerz/półmisek. Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!  Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek  :) Smacznego !!Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Croissanty z borowikami 211

Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie

Niezły Młynek
GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI 173

Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią

Walijskie Pichcenie
Rogale drożdżowe z sezamem 164

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite.Pyszne rogaliki z sezamem do kawkiRogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI:ROZCZYN:drożdży - 4 dagciepłe mlekomąka - 4 łyżeczkicukier - 2 łyżeczkiCIASTO:żółtka jaj - 2 sztcukier - 10 dagmąka -50 dagsóltłuszcz - 10 dagmleko ok. 0,5 lwaniliajajko do smarowania rogali - 1 szttłuszcz do formysezam do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski

Kuchnia Danusi
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 208

Powidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się jako dodatek do rogalików, przepis już niebawem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Serowe kruche ciasteczka 206

listopada przygotowałam w tym roku  Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie  rogale marcińskie. Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 221

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkami - wypiekanie na śniadanie 132

ostatni weekend w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie " piekliśmy bananowe rogaliki wg przepisu z bloga Candy company

Stare Gary