rogalik - 1692 przepisów (strona:51/113)

Ciasteczka z bananami i czekoladą 232

każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady oraz plasterek lub dwa banana. 3. Każde ciasteczko zawijamy. 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok 15 min. Pieczemy aż rogaliki będą miały złoty kolor. Czekolada bardzo łatwo się przypala, więc bacznie obserwujmy nasze wypieki

Kuchnia Pełna Pasji
Mini Croissants 136

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek.Mini Croissants - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4(...)Każdy z nich zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut.Gotowe podajemy z konfiturami

Słodka Strona
Rogale śniadaniowe 290

ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki- rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut- wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach(...)przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia- rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane Z podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali, jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej. Mimo dodatku miodu do ciasta, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe rogale z jagodami 208

jagodowy w pełni. Korzystajmy z okazji, że w lasach jest pełno tych pysznych owoców i przygotowujmy  z nich pyszne ciasta i desery. Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Są miękkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką świeżego mleka. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mleka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła, 400g mąki, szczypta(...)Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki. Rogale układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem waniliowym. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami 188

parówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania(...)parówkami: Parówki w cieście francuskim Parówki w cieście kukurydzianym Rogaliki z parówką i serem Naleśniki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Naleśnik z parówką i warzywami The post Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 153

Wypiekanie na śniadanie - Monia w tym tygodniu zaproponowała te pyszne rogaliki. Są leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne a to za sprawą pure z banana które jest w cieście. U mnie rosły jak szalone. Przepis pochodzi z bloga Candy Company . Ja zrobiłam z połowy porcji i nie dodałam dodatkowo cukru bo banany mają go w sobie sporo i nie lukrowałam(...)tylko posypałam orzechami. Polecam gorąco bo naprawdę są super. Rogaliki drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki z ciasta serowo-olejowego 144

Przepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :) Składniki : - 150 g zmielonego chudego twarogu, - 6 łyżek oleju, - 2 żółtka, - 4 łyżki cukru, - 300 g mąki pszennej, - 2  łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dowolne nadzienie : u mnie(...)Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej jogurtu lub podsypać mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zrumienienia

Przepisy Mikołaja
Serowe rogaliki z dżemem 145

Serowe rogaliki z dżemem – przepis na pyszny i szybki deser, który posmakuje wszystkim! Artykuł Serowe rogaliki z dżemem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
ROGALIKI ZE SMALCU 129

Pyszne,kruche i tanie - takie właśnie są te rogaliki. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego to sięgnijcie po ten przepis. Składniki: 1/2 kg mąki  25 dag smalcu  1 szklanka śmietany  szczypta soli marmolada bądź wiśnie  cukier puder Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie(...)suche można dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wykrawać małe trójkąty,nakładać nadzienie i formować rogaliki. Upiec w 180 st.C przez ok 25 - 30 min.  Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Pączki w kształcie rogalików 112

Pączki w kształcie rogalików to ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wersji pączków. Smakują dokładnie tak samo, ale są poręczniejsze Tak przygotowane pączki, śmiało możemy nadziewać ulubionymi dżemami, konfiturami, czy budyniem. Idealnie smakują z nadzieniem. Artykuł Pączki w kształcie rogalików pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa 136

rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C. Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików. Udanej zabawy! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole 116

przywiera i dodaje smaku. Nie bójcie się dodać łyżki masła, to naprawdę robi różnicę. W ciągu jednego tygodnia zjedliśmy pięć śniadań, które wyglądały dokładnie tak samo. Były to rogaliki maślane z jajecznicą, chrupiącym bekonem i guacamole, dodatkowo wyłożone świeżym szpinakiem i smażonymi na maśle pieczarkami. I choć możecie myśleć, że to przesada – rozumiem, to dziwne jeść piąty dzień(...)bekonu . Możliwe, że bez tego by się obeszło, ale po co? Kiedy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma być pyszny i sycący. Nie odbierajcie sobie tej przyjemności. Naładujcie maślane rogaliki puszystą jajecznicą i bekonem (koniecznie minimum po dwa plastry) posmarowane pastą z awokado i smażonymi pieczarkami. Zajadajcie, póki ciepłe i cieszcie się smakiem, później pomyślicie o siłowni, bieganiu czy innej

Słodkie Gotowanie
Rogale z białym makiem i orzechami 154

kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów(...)dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty

Fabryka pomysłów
Rogaliki ze śliwkami 142

Dziś polecam Wam smaczne rogaliki ze śliwkami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają. Można je upiec dla dzieci ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią. Czyli idealne dla każdego. rogaliki ze śliwkami Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni