łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki liść laurowy 100g wędzonego boczku, albo serrano kawałek twardego sera do tarcia 1 duży, starty pomidor, albo passata 1/2 kubka ryżu (najlepiej okrągłego, jak do risotto albo paelli) oliwa z oliwek jajko sól pieprz Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z ciepłą oliwą, podgrzać, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać ryż, wymieszać, chwile przesmażyć, dolać
stajnia gołębie od kuchniUwielbiam kiedy w kuchni rządzą sezonowe owoce i warzywa. Wtedy wiem, że mogę dostarczyć sobie najwięcej witamin i czerpać z nich jak najwięcej. Jesienią uwielbiam przygotowywać pachnące lasem risotto z grzybami, a latem cieszyć się smakiem świeżo zerwanych malin. W kuchni stawiam na sezonowość dlatego sięgnęłam po najnowszą książkę wspaniałej Kasi Kędzior, która podobnie jak ja ceni sobie świeżość
Kukuleczkidostajemy całe żółtko i sami je sobie mieszamy z makaronem. Natomiast, jak dla mnie, carbonara była zbyt pieprzna i to pieprz zdominował całe danie. Z drugich dań jemy jeszcze risotto z owocami morza, które nie dosyć, że wygląda jak dzieło sztuki to jest niezwykle aromatyczne i przygotowane w punkt. No i przyszedł czas na to lubimy i co jest najtrudniejszym
Kulinarne przygody Gatityfenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki. Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie. Proste i pyszne! Składniki na 4 porcje: 4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g 2 marchewki 1 seler naciowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stała się chyba moją najwierniejszą przyjaciółką razem z panem masłem, którego nie wiem ile kostek zużyłam do rozmaitych przepisów. Podczas sprzątania na komputerze znalazłam również fajny przepis na risotto z czarnego ryżu i ramen, który pamiętam smakował obłędnie. Jak będziecie grzeczni to Wam go wrzucę tu. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi sól, biały pieprz pęczek natki
Mango Papajasię sprawdza do robienia fit pizzy z patelni . Robi się na niej ją zdecydowanie szybciej, pokrywa fajnie trzyma i kumuluje ciepło. Robiłam też na niej 3 razy pęczotto ("risotto" ale z kaszy pęczak). Do podsmażenia dałam kilka kropel oleju aby cebula ładnie się zeszkliła. Również sprawdziła się super, wcześniej pęczotto robiłam w garnku z grubszym dnem i niestety
CzarnawisienkaChyba łatwo zauważyć po ostatnich przepisach, że w moim domu ostatnio króluje kaszotto ;) Sposób gotowania jest taki sam jak przypadku risotto, ale ryż zastępujemy kaszą. Może być to kasza gryczana lub jęczmienna. U mnie w tym przypadku padło na kaszę jęczmienną i krewetki. Dodałam również ser gorgonzola dla bardziej wyrazistego smaku. Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto z krewetkami
Delusional Trineswoje, domowe bez ulepszaczy. I muszę przyznać, że całkiem dobrze się spisują, trochę pracy przy nich jest, ale teraz mam przynajmniej spokój na kilka nadchodzących tygodni, bo często robię risotto, albo kaszotto a podstawą właśnie jest dobry bulion, więc dobre domowe kostki rosołowe spisują się tu idealnie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe kostki rosołowe składniki 3 duże udka z kurczaka
Delusional Trineczemu wcześniej jej nie gotowałam. Zasmakowała mi i mojemu mężowi dlatego też przepisy w których główną rolę gra właśnie kasza będzie coraz więcej. Kaszę najczęściej przygotowuję tak samo jak risotto i w taki sposób przyrządzona smakuje mi najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto z kurczakiem składniki: 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
Delusional Trinedrobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie gdy pieczarki są już dobre, dodajemy kaszę, jeżeli trzeba dodajemy jeszcze trochę masła i podsmażamy na maśle tak jak na risotto. Następnie wlewamy dwie szklanki bulionu i dodajemy klopsiki. Smażymy pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Jeżeli widzimy, że kasza jest jeszcze twarda należy dolać więcej bulionu. Około 3 minuty przed
Delusional TrineZapraszam dziś na niezwykły przepis - ryż po meksykańsku - jak sama nazwa wskazuje danie pochodzi z kuchni meksykańskiej . Jest to swego rodzaju risotto , ale bez ryżu arborio, ponieważ w tym daniu używamy zwykłego ryżu długoziarnistego . Danie jest bardzo smaczne, warzywne i odpowiednie nawet dla wegan , bardzo polecam. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Danie jest bezglutenowe i wegańskie
Kawa z mlekiemtypowego polskiego obiadu. Można podawać z samą surówką, własnymi bułeczkami / polecam przepis na moje proste i szybkie bułeczki – wpis klik / lub z ryżem zrobionych z ziołami jak na risotto. Nam falafel z ciecierzycy smakuje z sosem, jedzony rękami, pychota! FALAFEL Z CIECIERZYCY SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli
W KawiarencePapryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości 500g mięsa mielonego 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu
Obiad gotowycieście troszkę paluszki można pobrudzić, ale wystarczy mieć przy sobie miseczkę z letnią wodą i praca nad końcowym etapem idzie naprawdę sprawnie. Nie użyłam ryżu przeznaczonego typowo do risotta, ale nie stanowiło to żadnego problemu. Nie znaczy to jednak, że kolejnym razem tak nie zrobię, wystarczy tylko, że przypomnę sobie o arborio w jakimś większym markecie, bo tutaj niestety
Kuchnia w czekoladzieSałatka z kurczaka z dynia Zupy Krem z dyni z ciecierzyca Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa Rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem Zupa dyniowa w pieciu smakach Dania główne Risotto z dynia Pieczona dynia z feta Salatka z pieczonej dyni z brukselka i zurawina Dynia w mleku kokosowym Makaron z sosem dyniowym Makaron w sosie dyniowym Deser Pumpkin Pie Smacznego
Codzienne Gotowanie