risotto - 2458 przepisów (strona:104/164)

Gołąbki z wołowiną i suszonymi grzybami 133

cierpi. Dzisiejszy przepis na gołąbki to gołąbki z włoskiej kapusty nadziewane wołowiną z ryżem. Ostatnio kupuję gotowe mieszanki ryżowe z grzybami. Odkryłam, że mogę je wykorzystać nie tylko na risotto ale również do gołąbków. Tym razem wybrałam mieszankę ryżu z suszonymi pieczarkami. Ugotowałam również pyszny sos grzybowy . Gotowanie gołąbków jest proste. Lubię gołąbki z włoskiej kapusty , bo jest łatwo oddzielić

codojedzenia
Risotto z grzybami leśnymi 187

zamrażalce mam jeszcze grzyby leśne,   a w szafce był ryż do risotto. Długo się nie zastanawiałam, co z tego powstanie. Całość zwieńczyłam serową nutą. Gdyby nie ten ser, to danie byłoby zdecydowanie mniej kaloryczne. Jednak bez niego, to już nie jest ten sam smak, dlatego nie pomijajcie go. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć, szczególnie dla włoskiej kuchni. Składniki

Fabryka pomysłów
barszcz czerwony po mojemu 131

konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom

mojej kuchni
Pierś z kurczaka 151

Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka gyros Domowa wędlina Kurczak garam masala Szybki makaron z woka Roladki (schabowe) można użyć piersi z kurczaka Ryż ala risotto

Na moim talerzu
donburi z wieprzowiną teriyaki 208

Składniki: okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli) 1/4 główki sałaty lodowej karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę) grzyby mun por (albo dymka) sos teriyaki Ryż ugotować tak, żeby był kleisty. Sałatę posiekać w cienkie paski. Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić w paski

stajnia gołębie od kuchni
Pęczak z grzybami shimeji – pęczotto z shimeji 158

Pęczotto z grzybami shimeji , czyli „risotto” z kaszy jęczmiennej, pęczaku z azjatyckimi grzybami shimeji. 200 g kaszy pęczak, 150 g grzybów shimeji, 100 ml białego wytrawnego wina, 50 ml sosu sojowego, 1 chili, 2 – 3 ząbki czosnku, 1 cebula, pieprz świeżo zmielony, olej do smażenia, ewentualnie 2 łyżki masła, cukier, sól, natka pietruszki lub kolendra, Kaszę opłukać. Cebulę pokroić

królestwo garów
Kaszotto z warzywami (300 kcal) 132

Kaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich

e-PrzepisyKulinarne
Pyszne kolacje Ania Starmach 161

zaś chodzi o przepisy to w rozdziale na szybko znajdziemy np tosty pomidorowe, czy lekką sałatkę z arbuzem. W rozdziale na gorąco kuszą zielone naleśniki z feta, czy buraczane risotto, które mam zamiar wypróbować w niedługim czasie. W ostatnim rozdziale najbardziej urzekły mnie gruszki w winie - idealne na romantyczną lekką kolację we dwoje. Przepisy nie są mocno skomplikowane, a większość

Cynamonowe szczęście
barszcz czerwony po mojemu 412

konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom

w mojej kuchni
faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski 186

łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki liść laurowy 100g wędzonego boczku, albo serrano kawałek twardego sera do tarcia 1 duży, starty pomidor, albo passata 1/2 kubka ryżu (najlepiej okrągłego, jak do risotto albo paelli) oliwa z oliwek jajko sól pieprz Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z ciepłą oliwą, podgrzać, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać ryż, wymieszać, chwile przesmażyć, dolać

stajnia gołębie od kuchni
SLOW WEST WEGE RECENZJA KSIĄŻKI 121

Uwielbiam kiedy w kuchni rządzą sezonowe owoce i warzywa. Wtedy wiem, że mogę dostarczyć sobie najwięcej witamin i czerpać z nich jak najwięcej. Jesienią uwielbiam przygotowywać pachnące lasem risotto z grzybami, a latem cieszyć się smakiem świeżo zerwanych malin. W kuchni stawiam na sezonowość dlatego sięgnęłam po najnowszą książkę wspaniałej Kasi Kędzior, która podobnie jak ja ceni sobie świeżość

Kukuleczki
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 117

dostajemy całe żółtko i sami je sobie mieszamy z makaronem. Natomiast, jak dla mnie, carbonara była zbyt pieprzna i to pieprz zdominował całe danie. Z drugich dań jemy jeszcze risotto z owocami morza, które nie dosyć, że wygląda jak dzieło sztuki to jest niezwykle aromatyczne i przygotowane w punkt. No i przyszedł czas na to lubimy i co jest najtrudniejszym

Kulinarne przygody Gatity
Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach 134

fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki. Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie. Proste i pyszne! Składniki na 4 porcje: 4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g 2 marchewki 1 seler naciowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg pieczony z warzywami 107

stała się chyba moją najwierniejszą przyjaciółką razem z panem masłem, którego nie wiem ile kostek zużyłam do rozmaitych przepisów.  Podczas sprzątania na komputerze znalazłam również fajny przepis na risotto z czarnego ryżu i ramen, który pamiętam smakował obłędnie. Jak będziecie grzeczni to Wam go wrzucę tu.  Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi  sól, biały pieprz pęczek natki

Mango Papaja
Czy warto kupić patelnię za 500 zł? Test patelni do smażenia bez tłuszczu WOLL + PRZEPIS NA DUTCH BABY 186

się sprawdza do robienia  fit pizzy z patelni . Robi się na niej ją zdecydowanie szybciej, pokrywa fajnie trzyma i kumuluje ciepło. Robiłam też na niej 3 razy pęczotto ("risotto" ale z kaszy pęczak). Do podsmażenia dałam kilka kropel oleju aby cebula ładnie się zeszkliła. Również sprawdziła się super, wcześniej pęczotto robiłam w garnku z grubszym dnem i niestety

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania