Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką to pyszne ciasto, które szybko znika Świetnie smakuje i pięknie pachnie wanilią… Polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 700 g rabarbaru (około 5 łodyg(...)formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote. Nadzienie: Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i przekładamy do miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka, palcami rozgniatamy z cukrem i przekładamy do miski z rabarbarem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną
Oryginalny smakFACEBOOKU Lemoniada rabarbarowa – prosty przepis Mam kilka ulubionych przepisów na lemoniady, które przygotowuję przez cały rok, ale w maju i czerwcu najczęściej jest to lemoniada rabarbarowa . Kwaśny rabarbar świetnie sprawdza się jako główny składnik orzeźwiającego napoju. Uczucie orzeźwienia podbijają cytrusy – cytryna i limonka. Całość balansujemy ulubionym słodzidłem – u mnie najczęściej jest to cukier trzcinowy lub miód. Rabarbar(...)owoc czy warzywo? Rabarbar często traktowany jest jako owoc – jedzony jest na słodko, w ciastach i deserach. Oficjalnie jednak jest kategoryzowany jako warzywo i należy do rodziny rdestowatych, podobnie jak szczaw i gryka. Szkodliwe liście Zawsze namawiam Was do gotowania w duchu zero waste i wykorzystywania wszystkiego, co tylko możliwe, ale w przypadku rabarbaru ta zasada nie ma zastosowania. Liście
Na-talerzu.plKruche ciasto i słodko-kwaśny rabarbar to idealne połączenie jeśli chodzi o wiosenny deser. Proponowana tarta to łatwe w wykonaniu ciasto, które zachwyca smakiem. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, aż szkoda go nie wykorzystać! Dla kogo jeszcze rabarbar to synonim wiosny i smak dzieciństwa? Lista zakupów 1 i ½ szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli(...)zimnego masła 1 jajko 500 g rabarbaru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilioweg Krok pierwszy: do miski wsypać mąką z cukrem, solą i masłem pokrojonym w kostkę. Miksować przez około 2-3 minuty, do momentu aż powstaną okruszki ciasta. Krok drugi : do ciasta dodać jajko i ponownie miksować
Proste-przepisy.plWitam serdecznie, tym razem propozycja na dwa pyszne kompoty z rabarbarem i truskawkami do słoików na zimę. Kompoty są bardzo smaczne, orzeźwiające i nie wiem czy już wspominałam ale są pyszne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierwszego kompotu będziemy potrzebowali: około 1 - 1,2 kg rabarbaru 1 litr wody szklanka cukru (szklanka 250 ml) oraz 3 słoiki o pojemności(...)drugi kompot: około 600 g truskawek około 600 g rabarbaru 1 litr wody szklanka cukru (szklanka 250 ml) oraz 3 słoiki o pojemności 900 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Kompot z rabarbaru Przygotowanie: Kompot I: Wodę z cukrem zagotowuję. Dokładnie umyty rabarbar kroję na mniejsze kawałki, rabarbaru nie obieram ale jeżeli chcemy to możemy obrać
Uwaga Babcia Gotujednie lodówkowej szuflady znalazłam ostatnio mały pęczek ostatniego rabarbaru z babcinego ogródka. Obrałam zapomnianego biedaka, pokroiłam i wrzuciłam na patelnię razem z cukrem, wanilią i listkami świeżej mięty. Kiedy rabarbar puścił sok i połączył się ze wszystkimi smakami, kuchnia wypełniła się po brzegi słodkim, owocowym aromatem końca wiosny :) Bursztynowe bąbelki skarmelizowanego cukru pękały na rabarbarze, gdy wykładałam foremki ciastem francuskim(...)już po chwili wypełnić je rabarbarową konfiturą i zapiec na złoto. Mieszczące się w dłoni tartaletki z karmelizowanym rabarbarem i nutą mięty idealnie wpisują się w klimat czerwcowego popołudnia skąpanego w złocistym słońcu i ulubionej kawie :) Do tego jeszcze kleks z jogurtu naturalnego dla równowagi smaku i można odpłynąć na rabarbarowej chmurce przyjemności ♥ Proste, przepyszne i zaspakajające wszelkie zachcianki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOstatnio usłyszałam, że w tym roku wiosna jest na kwarantannie 😁 jak wszyscy, to wszyscy nie? ;) A skoro to wiosna, to obowiązkowo musi być ciasto z rabarbarem. Dziś podzielę się z Wami przepisem od mojej Babci. Dla mnie to najlepsze ciacho z rabarbarem i jeden z symboli wiosny 😀 obowiązkowa pozycja w majowym menu. Miałam mało rabarbaru (a przynajmniej tak mi się(...)wydawało;) więc do rabarbaru dodałam trochę mrożonych wiśni. Ciasto wyszło wspaniałe i znikło bardzo szybko, Smakosz sam sobie nawet kroił (to najlepszy dowód, że ciasto mu smakuje 😂 Ciasto z rabarbarem i wiśniami Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm: Ciasto: 1) 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatka, ale może być też zwykła
Na kulinarnym poligonieNareszcie są! Wyczekiwane rubinowo-zielone łodygi rabarbaru w końcy zaczęły pysznić się w skrzynkach osiedlowych warzywniaków i na stoiskach bazarku. Rabarbar to dla mnie słodki symbol wiosny i jej rozkwitu w pełni, dlatego gdy go tylko zobaczyłam, zabrałam kilka tych smukłych przystojniaków do kuchni :) W złotym świetle zachodzącego, majowego słońca zalewałam rabarbar gęstym ciastem, by już po chwili przewrócić całość(...)cieście świetnie odnajdują się owoce sezonowe i na takie ciasto zapraszam Was dziś do słonecznej kuchni. Proste, pyszne i pełne rabarbarowych, soczystych cząstek. Idealne do wiosennej kawy! Im więcej rabarbaru na dnie blachy ułożycie, tym więcej słodkiego syropy uzyskacie po pieczeniu - u mnie niestety było go trochę za mało ale w przepisie podaję podwojoną porcję :) Odwrócone ciasto ucierane z rabarbarem
Kuchnia w Słońcu Skąpanarabarbaru to drobny dodatek, który potrafi znacząco wpłynąć na jakość dania głównego. Szczególnie polecam Wam ten sos do dań z grilla. Właśnie rozpoczyna się sezon zarówno rabarbarowy, jak i grillowy, więc warto połączyć dwie przyjemności Sos rabarbarowy ma słodko- kwaśny smak. Gęsty, mocno rabarbarowy i aromatyczny sos będzie stanowił zdrowszą alternatywę do gotowych sosów, ketchupów i innych tego typu dodatków(...)Jest to propozycja dla wielbicieli intensywnych, owocowych smaków, które tak dobrze pasują do mięs i innych grillowanych pyszności. Sos z rabarbaru do mięsa Rabarbar w naszej polskiej kuchni najczęściej przyrządzany jest na słodko, jednak warto odkryć również jego walory smakowe w daniach wytrawnych. Ze względu na charakterystyczny, cierpki smak rabarbar bardzo dobrze komponuje się smakowo w tego typu potrawach. Szczególnie
WiszniówkaSzaszłyki z grilla z rabarbarem to moja propozycja dla Was na majówkowy weekend. Są to szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu(...)Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami warzywno-owocowymi. W tym przepisie takim nietypowym dodatkiem będzie rabarbar. Rabarbar, choć smakuje jak owoc, to jednak jest warzywem. W dodatku jest to bardzo zdrowe warzywo, które najkorzystniej jest jeść w wersji pieczonej. Jego smak dobrze pasuje do białego mięsa, a papryka nadaje temu duetowi
WiszniówkaCzas czytania: 2 min Ciasto ucierane z rabarbarem, jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, każdej wiosny z niecierpliwością czekam na pierwsze soczyste łodygi rabarbaru. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Puszyste i wilgotne ze wspaniałym smakiem rabarbaru, który idealnie komponuje się z imbirem i ta wspaniała imbirowa kruszonka zapieczona na wierzchu(...)lodów waniliowych! Bardzo ważna rada dotycząca ciast ucieranych! Pamiętajcie, żeby wszystkie składnik potrzebne do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową! Jest to gwarancja udanego ciasta ucieranego 🙂 Print Ciasto ucierane z rabarbarem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem Course Ciasta Cuisine Polska Keyword rabarbar Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe Wiosna nie rozpieszcza nas swoją aurą, ale rabarbar daje radę rosnąć nawet w takich warunkach i całe szczęście, bo bardzo na niego czekałam! Ciasto przygotowane jest na kruchym spodzie podobnym do kruszonki z dodatkiem mielonych orzechów. Na cieście spoczywa oczywiście warstwa soczystego kwaśnego rabarbaru doprawionego imbirem. Rabarbar przykrywa pierzynka budyniowa, a wszystko(...)ciasto, a jego smak jest po prostu obłędny. Mieszanka kwaśnego smaku z ostrym imbirem, szczyptą cynamonu i orzechową nutą daje wspaniałe połączenie. Zapraszam was, spróbujcie oczywiście, jeśli tylko lubicie rabarbar! Print Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów, świeżym rabarbarem z dodatkiem imbiru i budyniem śmietankowym. Course
SprawdzonaKuchnia.plubiegłym tygodniu na swojej stronie Weganon przypomniał toskańską schiacciatę. Lubię ciasta drożdżowe i rabarbar (a obie odmiany nad wyraz wyrosły w tym roku), więc wykorzystałam przepis Weganona jako inspirację. Zdecydowanie zmieniłam nutę smakowo-zapachową, bo o tej porze roku cynamon zastępuję kardamonem. Pod ścianą pięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak(...)rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki z rabarbarem - chrupiącej z wierzchu jak focaccia i wilgotnej w środku od rabarbaru jak na ciasto z owocami przystało. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bardzo aromatyczne 😋 Składniki : Ciasto 550 g mąki pszennej chlebowej + 1 łyżka 50 g świeżych drożdży 260 ml mleka szczypta soli 3 łyżki cukru 1/3 szklanki
Weekendy w domu i ogrodzieŻelka z rabarbaru to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka rabarbarowa o kwaskowatym smaku idealnie przełamuje słodycz kremów. Ilość cukru w przepisie zależy od tego jak kwaśny będzie Wasz rabarbar. Polecam również mus z rabarbaru do tortu. Uwaga! Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka rabarbarowa nie może wystawać poza krem(...)żelki ramkę z kremu. Do tortu o śr 20 cm można zrobić żelkę o śr 16-17 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Żelka z rabarbaru – śr 16 cm , grubość żelki 1 cm: 280 g świeżego/mrożonego rabarbaru, czerwona/różowa część 40-60 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku 2 – 4 łyżki zimnej
Słodki PomysłKeto kostka rabarbarowa Rabarbar – przedsmak lokalnych owoców sezonowych Czas, w którym nie pojawiły się jeszcze rodzime truskawki , a importowane owoce różnej maści już niekoniecznie wydają się atrakcyjne można by uznać za owocowy niebyt. Jednak jest pewien owoc, który dobrze radzi sobie w naszych wiosennych warunkach klimatycznych. Mowa oczywiście o rabarbarze. Dla niektórych chwast, dla innych powiew wiosny i zapowiedź truskawkowego(...)szału. Niegdyś rósł powszechnie na działkach i ogródkach. Wystarczyło wyjść z domu, żeby po chwili wrócić doń z naręczem różowawych łodyg. Rabarbar kupny versus ogrodowy Nie wiem czemu rabarbar jako roślina ogrodowa popadł w taką niełaskę. Ale ja w dzisiejszych czasach muszę chadzać po niego do sklepu i płacić niezłą sumkę za coś, co jakieś kilkanaście lat temu miałabym
Modern Cave GirlWyjątkowo proste do przygotowania ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką . Nie trzeba nic ucierać, ani miksować, wystarczy wymieszać i gotowe Łatwizna ! Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, puszyste i pyszne. Maślana kruszonka z orzechów włoskich idealnie komponuje się z ciastem i podkręca jego smak. Pycha… Bardzo polecam! Składniki: Ciasto miodowe: 4 średnie łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki(...)orzechów włoskich 90 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki płynnego miodu Przygotowanie: Orzechowa kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Ciasto miodowe: Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Blaszkę o wymiarach około
Oryginalny smakSezon rabarbarowy w pełni więc może skusi Was tarta z rabarbarem i migdałami ?. Najsmaczniejsza na gorąco, ale całkiem niezła również na zimno. Kruche ciasto, migdałowe nadzienie z serem mascarpone i kwaskowy rabarbar to połączenie całkiem ciekawe. Tarta jest dość syta, wystarczył mi kawałek, żeby zaspokoić głód. Jeżeli lubicie tak jak ja eksperymenty w kuchni i ciasta z rabarbarem zachęcam(...)skorzystania z przepisu. Tarta z rabarbarem i migdałami Ciasto 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżki cukru 100 g zimnego masła 3-4 łyżki lodowatej wody szczypta soli Nadzienie 200 g mascarpone 0,5 szkl uprażonych płatków migdałowych 2-4 łyżki miodu Dodatkowo rabarbar 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miodu Ciasto kruche
Pieguskowa KuchniaNareszcie sezon na rabarbar! Uhuuuu! Też cieszycie się? Od dawna uwielbiam rabarbar. Cienię go za unikalny kwaśny smak i strukturę. Świetnie się nadaje do wypieków, gdzie w połączeniu ze słodkością ciasta nabywa wcale inne walory smakowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dzisiaj przepis na unikalną, mega kruchą tartę z rabarbarem i kremem na bazie kwaśnej śmietany(...)domu zniknęła w mgnieniu oka. Jest łagodna, miękka, a zarazem chrupiąca. Słodka, a jednocześnie z nutką kwaśności rabarbaru. Tarta na kruchym cieście w połączeniu z łagodnym kremem, karmelizowanym rabarbarem, to po prostu niebo w gębie. Robi się ją naprawdę prosto i sprawnie. Musicie wypróbować. Tarta z rabarbarem i kremem - przepis: Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła
Kuchnia ŁukaszaSernik z rabarbarem to ciacho którego na blogu jeszcze nie ma. Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z rabarbarem. Dlatego pisząc ten post, w piekarniku siedzi już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych(...)chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał o polewę czekoladową. Ale po fakcie stwierdził, że dobrze, że jej nie było ponieważ wyszło super. Sernik z rabarbarem przepis na tortownicę 27-28 cm, piekarnik góra dół: Spód ciasta – 100 g zmielonych migdałów – 100 g mąki pszennej – czubata łyżka kakao – 120 g zimnego masła
RelaxtimeMuffinki z rabarbarem w formie zawijasków Rabarbar i truskawki to połączenie, które każdy z Nas bardzo lubi. Owoce te znajdują się na tą chwilę niemalże na każdym ryneczku. Muffinki z rabarbaru w formie zawijanych plastrów to bardzo fajna i szybka alternatywa dla standardowych babeczek. Można je zrobić prawie z niczego bo do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jakiś czas(...)temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ . W filmiku pokazałam jak bardzo łatwo możecie z rabarbaru ułożyć nietuzinkowe wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać. SKŁADNIKI: - 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony) - 100 g masła
SMYKWKUCHNInaszym rupieciom, które piętrzą się już nie tylko w naszym pokoju. Nie wpływa pozytywnie na nasz ogród, który znów zaczyna przypominać nieużytek. No i nie ułatwia życia naszemu rabarbarowi, który już drugi sezon spędza w doniczce. Z tego wszystkiego chyba to on właśnie radzi sobie najlepiej, produkując ogromne liście. Usuwam je, bo możliwości doniczek są ograniczone, a nadmiar rabarbaru utylizuję(...)kuchni. Wiecie, 'zero waste' i te sprawy. Czyli, że będzie ciasto :-) Na blogu było już kilka przepisów z rabarbarem- wyskoczą po wpisaniu 'rabarbar' w wyszukiwarkę, która tak przy okazji jest moją ulubioną funkcją tego nowego szablonu. Tym razem miałam ochotę na klasyczny placek z plecionką kruchego ciasta na wierzchu. Wiecie, taki jak w kreskówkach wystawiany był na parapecie, żeby ostygł
les mirabellesSezon rabarbarowy w pełni więc może skusi Was tarta z rabarbarem i migdałami ?. Najsmaczniejsza na gorąco, ale całkiem niezła również na zimno. Kruche ciasto, migdałowe nadzienie z serem mascarpone i kwaskowy rabarbar to połączenie całkiem ciekawe. Tarta jest dość syta, wystarczył mi kawałek, żeby zaspokoić głód. Jeżeli lubicie tak jak ja eksperymenty w kuchni i ciasta z rabarbarem zachęcam(...)skorzystania z przepisu. Tarta z rabarbarem i migdałami Ciasto 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżki cukru 100 g zimnego masła 3-4 łyżki lodowatej wody szczypta soli Nadzienie 200 g mascarpone 0,5 szkl uprażonych płatków migdałowych 2-4 łyżki miodu Dodatkowo rabarbar 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miodu Ciasto kruche
Pieguskowa Kuchniamiesiąc, kiedy niecierpliwie czekam na taki pyszny i dojrzały rabarbar i na porządne truskawki o smaku truskawek. Ciasto na które dzisiaj zapraszam, to połączenie tego co najlepsze – kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką. Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji(...)kupione z cukierni. Plus też taki, że ładujecie sobie dowolną ilość owoców. W plackach z cukierni często owoców jak na lekarstwo ;( No i oczywiście, nie musicie tutaj używać jedynie rabarbaru i truskawek, bo ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi
Mieszam w Garnkumoje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne(...)cukru pudru 3 łyżki twardej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego wcześniej w lodówce przez 24 godziny 4 łyżki zimnego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu 3 szklanki wody (do soku (około 1 szklanka) pozostałego po odcedzeniu rabarbaru dolewamy tyle, żeby łącznie były 3 szklanki) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Wykonanie
Lamarida.plkilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka 3/4 szklanki(...)cytryny Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka
CiastkozercyCiasto z rabarbarem i migdałami z dodatkiem jogurtu naturalnego należy do ciast, które zawsze znajdą swoich zwolenników. Miękkie, wilgotne i słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącymi płatkami migdałowymi jest moim faworytem wśród ciast tego typu. Przygotowanie tego ciacha zajmuje kilka minut i nie jest skomplikowane. Pamiętać należy jednak o tym, że takie ciasta podobnie jak babki lubią(...)żeby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową. Bardzo lubię rabarbar w wypiekach i polecam Wam również szybkie ciasto rabarbarowe , przepyszne kruche ciasteczka z rabarbarem i kokosem, albo tradycyjną rabarbarkę z budyniem . Ciasto z rabarbarem i migdałami /tortownica o średnicy 25 cm /wg Floating Kitchen 1,5 szkl mąki 2 jajka 1 szkl cukru 225 g miękkiego masła 1 szkl jogurtu
Pieguskowa KuchniaOstatnio obchodziliśmy roczek mojego synka także nie mogło obyć się bez ciast na imprezie. Przygotowałam z tej okazji tartę z rabarbarem i masą budyniową, która stała się hitem imprezy. Wszyscy się zajadali. Polecam bardzo! Tych, którzy szukają innych przepisów z rabarbarem odsyłam tu . Niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo więcej nie zdążyłam zrobić! Dla kogo: dla kochających rabarbar(...)ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było
Mania WypiekaniaZawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla(...)kogo: dla kochających rabarbar dla lubiących kwaśne klimaty dla szukających szybkiego przepisu na wiosenne ciacho Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru (ok. 220g) łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 3 szklanki mąki (ok. 450g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju (270g) słoik dżemu truskawkowego ok. 200-250g rabarbar (ok. 5-6 gałązek) Wykonanie tradycyjne: Rabarbar umyć
Mania WypiekaniaJednakże niezależnie od tego, czy sypie u Was majowy śnieg, deszcz dzwoni o parapet, czy też macie okazję wystawić twarz do słońca pomimo mroźnego wiatru, to śmietankowa tarta z rabarbarem i migdałami przywoła smakiem tę najprawdziwszą, ukochaną Wiosnę :) Kruche ciasto, lekkie, jak chmurka śmietankowe wypełnienie, pachnący, soczysty z charakterystyczną dla siebie kwaśnością rabarbar i garstka chrupiących migdałów. To wszystko tworzy(...)się na jedną z wiosennych przyjemności :) Zatem niezależnie od panującej aury postawcie na stole świeże kwiaty, zagotujcie wodę na kawę, herbatę i zatopcie się w kawałku delikatnej tarty z rabarbarem, zapominając na chwilę o świecie poza stołem...;) Śmietankowa tarta z rabarbarem i migdałami Potrzebujesz: Na ciasto: 100g masła 220g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki cukru Nadzienie: 2 jajka 400g
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem
moj przepis naKruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)żółtko do posmarowania ciasta Składniki na nadzienie: 300-400g rabarbaru 3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części. Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki. Dodałam do niego konfiturę z truskawek. Wymieszałam ją z rabarbarem. Odstawiłam i zabrałam się za ciasto. Przesiałam mąkę przez sitko. Dodałam cukier wanilinowy. Cukier. Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone
potrawyregionalneRabarbar jest przez krótki czas. Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. O jego właściwościach pisałam w poście rabarbarowe ciasto z maślanką Ciasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam je z białym serem. strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ(...)jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła oraz 5-7 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdże rozkruszyłam do miski. Zalałam je ciepłym mlekiem z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżką mąki. Wymieszałam, przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Przelałam rozczyn
potrawyregionalneSezon na rabarbar zaczął się na dobre, trzeba zatem korzystać. U nas w domu najczęściej serwujemy go w postaci rabarbarowego kompotu, ale zdarza mi się też upiec ciasto. Rabarbar jest dość trudnym w obróbce warzywem (tak tak, rabarbar to bylina i jest warzywem), ma mocno kwaskowaty smak i jego słodkość ma kłopot z przebiciem się. Do tego jest dość ciężki(...)mnie najlepiej komponuje się z ciastem kruchym albo jogurtowym, do tego dobrze jest wymieszać go ze słodkimi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki. Ja tym razem zaserwowałam moim domownikom rabarbar w wersji solo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej formie bardzo, moja mama natomiast pokręciła nosem, ale też ona średnio przepada za ciastami z rabarbarem. Polecam
Przepysznik - BLW i nie tylkoZnów nadeszły upały, więc pora na kolejną odsłonę kawy mrożonej. Tym razem bardziej orzeźwiającą. Tym nadającym wyrazistości składnikiem będzie rabarbar. Uwielbiam rabarbar. Od dziecka wyjadałam cały rabarbar z ogródka maczając go w cukrze. Obecnie kupuje go na targu bo nie mam ogródka ;) , a poza tym spożywam go w trochę odmiennej postaci. Zapraszam do przepisu :) Kawa mrożona z rabarbarem Składniki: kawa(...)ekspresu zimne mleko lody waniliowe (lub moje ostatnie pyszne odkrycie lody waniliowo - ciasteczkowe) rabarbar cukier brązowy kostki lodu (opcjonalnie) Kawa mrożona z rabarbarem Wykonanie: Zaparzamy kawę (tyle filiżanek ile porcji przewidujemy) Możemy ją posłodzić do smaku jeśli lubimy słodką kawkę Rabarbar kroimy na kawałeczki i z cukrem brązowym oraz odrobiną wody podsmażamy na patelni do momentu uzyskania rzadkiej konfitury
Pyza i Surówkawiele innych wspaniałości, które znajdziecie TUTAJ . Dziś natomiast zamieszczam kolejny przepis na orzeźwiający napój, tym razem bardziej tradycyjny, można by rzec rustykalny, polski, a mianowicie kompot z rabarbaru i jabłek. Odnoszę wrażenie, że rabarbar wraca do łask, choć jeszcze 20 lat temu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam(...)jeszcze nie tak dawno większość likwidowała rabarbar w ogródkach: bo do ciasta za kwaśny, bo po co gotować kompot, skoro takie pyszne napoje można kupić w sklepie, bo rabarbar jest dla biedoty i tak w ogóle kto by to jadł. A teraz każdy zachwyca się choćby małą kępą, sąsiedzi zaczepiają, proszą o kawałek korzenia (my już mamy 3 osoby
Rozpustne gotowanieZnacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego(...)połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową, lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę
Rozpustne gotowanielubicie? Czy liczą się dla Was tylko efekty na dużym ekranie? Na znajomych blogach czytam, że sezon na truskawki ma się ku końcowi, a ja jeszcze nie skończyłam z rabarbarem! Tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce i zastanawiam się, co z nich pysznego przygotować. Ciasto, które prezentuję poniżej, przygotowałam już jakiś czas temu. Właściwie zabierałam się(...)chyba z pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się za pieczenie. W końcu jednak nabyłam rabarbar w kolorze burgunda, który naprawdę zaskoczył mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRabarbar uwielbiam szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ale w słodkich wypiekach jest też niczego sobie Zazwyczaj Piotrek przygotowuje tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem , a ja tzw. skubańca z rabarbarem , jednak tym razem ja miałam ochotę na coś innego… na babeczki. Małe, poręczne, na dwa gryzy Postanowiłam upiec trochę udziwnione babeczki, czy też(...)tartaletki z rabarbarem, mixem musli i musem jogurtowym, oraz odrobiną płatków białej czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich, w sposób pośredni lub nie, związana jest z jedzeniem. A tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera(...)mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie
Chilli Czosnek i OliwaRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim(...)cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć zwykłej
Poezja smakumnie sezon na rabarbar ciągle trwa. Dopiero co zużyłam pół kilo leżące w lodówce, a już się zastanawiam, gdzie dostanę jeszcze trochę tych pysznych łodyg. Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, a jak już mam czas, to jestem w stanie jedynie siedzieć zwinięta w kłębek na kanapie z kubkiem gorącej herbaty (lub jeszcze lepiej - kakao) w dłoniach. Pogoda jest paskudna(...)bardziej zagmatwałam sprawę... Nieistotne. Ważne jest ciasto. I mówię Wam - niebo w gębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przepis banalnie wręcz prosty, bez absolutnie żadnego odkrywczego elementu. Ale właśnie na coś takiego miałam ochotę - bez udziwnień, tradycyjna receptura, która w pełni uwydatni walory smakowe rabarbaru. Bo, moi drodzy, właśnie rabarbar kupiłam ostatnio, kiedy wybrałam się do sklepu po agrest. Zielonych kuleczek nie było, za to na ich miejscu pyszniły się różowe łodygi. Nie mogłam odmówić sobie(...)nieszczęśliwie zeskoczył z regału, że uszkodził sobie stopę. Na szczęście nic nie złamał. W każdym razie w związku z tym, że zostałam sama w domu, postanowiłam zrobić użytek z rabarbaru (czas najwyższy!). Miałam w głowie tartaletki, jednak z czystego lenistwa zrobiłam jednak jedną większą tartę. Nie jakąś ogromną - po pierwsze rabarbaru nie miałam aż tak wiele, po drugie blaszka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawie w ogóle wyczuwalna), mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Bardzo sporadycznie je dosładzam. Jeżeli już, używam najczęściej miodu. I jak tylko zobaczyłam przepis na nalewkę z rabarbaru, od razu wiedziałam, że ją zrobię i że przepadnę (bardzo na to liczę). Jedyne co mnie uwiera to ten cukier, ale nie wyobrażam sobie picia rabarbarówki zrobionej jedynie z samego(...)rabarbaru. Postanowiłam jednak zmniejszyć ilość cukru, o jakieś 100 g na kilogramie owoców. Tomek daje 300, ja dałam 200. Poniżej podam Wam oryginalny przepis, żeby nie było. Jeżeli okaże się, że nalewka wyjdzie mi wyjątkowo kwaśna, zawsze mogę ją uratować odrobiną cukru/miodu. Już się nie mogę doczekać efektu końcowego. Tomek poleca nalewkę wypić dopiero w okolicach Świąt Bożego Narodzenia
KardamonovyMuffinki z rabarbarem na maślance to szybki i prosty pomysł na rodzinny deser. Muffinki z mojego przepisu przygotujesz w parę minut, bez użycia miksera. To super szybkie ciasto, do którego możesz dodać dowolne owoce, szczególnie w sezonie: truskawki, maliny, jagody, agrest… Pasują także bakalie, suszone owoce, kakao. Muffinki z rabarbarem wychodzą bardzo miękkie, z kwaskowatym posmakiem rabarbaru. To muffinki(...)udadzą się każdemu, nawet początkującemu kucharzowi. Po upieczeniu muffinki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem, np. lukrem cytrynowym . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe i pyszne muffinki z rabarbarem. Muffinki z rabarbarem SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 15 g cukru z wanilią szczypta soli szczypta cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki maślanki 2 jajka
Zasmakuj KuchniPyszna wiosenna tarta :). Kruche ciasto, panna cotta na bazie białej czekolady i pieczony rabarbar. Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, które po prostu uwielbiam! Tarta jest prosta w wykonaniu, choć wymaga kilkuetapowego przygotowania - najpierw pieczemy kruchy spód, pieczemy rabarbar, a na koniec przygotowujemy pyszną panna cottę. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, a tarta znika nie wiadomo kiedy...do ostatniego(...)okruszka ;). Bardzo polecam! Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej, użyłam tortowej 100 g masła, zimnego 30 g cukru pudru 1 duże jajko szczypta soli Pieczony rabarbar: około 250-300 g rabarbaru 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią, lub cukru wanilinowego Panna cotta z białej czekolady: 160 g białej czekolady 300 ml śmietany
Opowieści z piekarnikadzieciństwem, ponieważ można je było kupić w każdym sklepiku szkolnym. Te wypieki można piec z wieloma dodatkami: serem, budyniem lub różnymi owocami sezonowymi. Ja dzisiaj zrobiłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem, a całość jest posypana kruszonką, bez której trudno sobie wyobrazić te słodkości. Upieczone drożdżówki z rabarbarem i budyniem można polukrować. Wypieki te możemy przygotowywać o każdej porze roku(...)owocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem i budyniem: Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g cukru 3/4 szklanki
Danka PichciCiasto z rabarbarem widelcem mieszane Szukacie szybkiego przepisu na ciasto z rabarbarem? Polecam Wam ciasto widelcem mieszane. Proste w przygotowaniu, długo zachowujące świeżość. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Moja rodzina je uwielbia. Często przygotowuję to ciasto wraz z dziećmi. Maluchy chętnie mieszają składniki Polecamy. To jeden z tych wypieków, który uda się każdemu Sezonowe ciasto z rabarbarem(...)piękna zastawa Tognana Ciasto z rabarbarem, to jedno z ciast zwiastujących ciepłe dni i zbliżające się wakacje. Niestety w tym roku maj nas nie rozpieszcza. Na zewnątrz pochmurnie, ale na moim stole nie brakuje radosnych kolorów. Ciasto podałam w towarzystwie przepięknych kamionkowych kubków (w nich herbata dla dzieci), filiżanek i talerzyków Tognana. Te kolory od razy wywołują uśmiech na twarzy
Słodkie okruszkiDrożdżówki z truskawkami i rabarbarem powstały w ten weekend spontanicznie – po tym jak na bazarku kupiliśmy dojrzały, czerwony rabarbar. W lodówce były truskawki i drożdże, więc od razu wiedzieliśmy, że będziemy robić maślane drożdżówki. Bułeczki z tego przepisu wychodzą lekkie, puszyste, o wyczuwalnym maślano-cytrynowym smaku. Ten zestaw dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy(...)Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli 70 g masła skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki
niecodziennikparyPrzepyszne drożdżówki, które mają szansę stać się Waszymi ulubionymi ;). Słodki, waniliowy budyń, kwaśny rabarbar ( choć nieco łagodniejszy w smaku, dzięki karmelizacji ) i waniliowa kruszonka - to połączenie naprawdę wymiata ;). Rabarbar karmelizujemy w piekarniku; można też zrobić to na patelni, ale uważam, że wariant z piekarnikiem jest bezpieczniejszy - na patelni jest duże ryzyko przypalenia cukru i rozgotowania rabarbaru, a ja wolę(...)zachował swój kształt :). Rabarbar oraz budyń możemy przygotować wieczór wcześniej, znacznie skróci nam to pracę przy drożdżówkach. Upieczcie je sobie na weekend - obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :). Składniki na 12 sztuk: 490 g mąki pszennej 30 g drożdży 100 g masła 215 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 50 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli
Opowieści z piekarnikaDrożdżówki z serem i rabarbarem to obowiązkowy majowy wypiek w naszym domu. To już niemalże tradycja, że co roku z rabarbaru robimy ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, crumble oraz drożdżówki. Każdego roku zmieniamy składniki drożdżowego ciasta, tym razem skorzystaliśmy z przepisu na delikatną, maślaną chałkę . Drożdżówki z rabarbarem i serem były mięciutkie i puszyste, dobrze smakowały również drugiego i trzeciego dnia(...)upieczeniu. Udostępnij Drożdżówki z serem i rabarbarem – składniki 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdżowe ciasto: 550 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g) 100 g masła 1 / 3 płaskiej łyżeczki soli Serowe nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru
niecodziennikparyRacuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka Moja dzisiejsza regionalna propozycja to proste racuszki naleśnikowe smażone z kawałkami rabarbaru. Słodkie naleśnikowe ciasto to doskonałe tło dla kwaskowego rabarbaru. Placuszki posypane cukrem pudrem nadają się na śniadanie, na deser albo na kolację. Najlepiej smakują na ciepło. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Markuszowej (gmina Wiśniowa) można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne(...)przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskichz terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 łodygi rabarbaru 250 ml mleka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 ½ szklanki mąki pszennej 2 jajka cukier puder do posypania olej do smażenia Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy mleko i roztrzepane jajka
Trzeci talerzWiosenna klasyka czyli kruche ciasto z rabarbarem :). Proste, nieprzekombinowane, łatwe do wykonania. A smakuje oczywiście wybornie :). Kruche ciasto jest naprawdę apetycznie kruche, pięknie pachnie masłem i wanilią, a kruszonka chrupie nawet na drugi dzień. Starajcie się wybierać rabarbar o jak najbardziej czerwonych łodygach; taki rabarbar jest słodszy no i ładniej wygląda po upieczeniu. Cóż więcej mogę powiedzieć - pozycja obowiązkowa(...)sezonie na rabarbar :). Kruche ciasto: 160 g masła, zimnego 360 g mąki pszennej 3 duże żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z rabarbaru: 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek ) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie - kilka łyżek
Opowieści z piekarnikaKażdej wiosny pieczemy sobie ciasto drożdżowe z rabarbarem , w tym roku nie mogło być inaczej. Kwaskowatość warzywa doskonale komponuje się z lekko słodkim ciastem i kruszonką. Ta ostatnia nie tylko przełamuje kwaśny smak rabarbaru, ale dodatkowo wchłania sok i dzięki temu wypiek nie jest rozmoczony. Ciasto drożdżowe jest puszyste, delikatne i bardzo aromatyczne, a maślany smak nie pozwala ograniczyć się(...)zjedzenia tylko jednego kawałka. Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 1 / 2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka w temperaturze pokojowej 1 szczypta soli 100 g masła skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki rumu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki krupczatki
niecodziennikparyJesienią zeszłego roku kupiliśmy formę do pieczenia ciast z ładnym dnem i brzegiem. Wczoraj po raz pierwszy jej użyliśmy, piekąc ciasto ucierane z rabarbarem . Sezon na to warzywo trwa krótko, więc korzystamy póki możemy i ten tydzień mamy iście rabarbarowy. Ciasto z rabarbarem na oleju jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a po upieczeniu jest lekkie, puszyste(...)słodkie. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty. Udostępnij Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem 1 / 2 kg rabarbaru 4 jajka wielkości L 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 / 2 szklanki oleju 1 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta margaryna do natłuszczenia formy
niecodziennikparymoja rodzina uwielbiamy tę tartę ! Swego czasu piekłam ją 2 razy w tygodniu Kocham rabarbar i muszę się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy ! Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego ?! Tarta może nie prezentuje(...)zimnego masła 1 i 1/4 szklanki mąki szczypta soli 1/3 szklanki cukru pudru 1 duże jajko opcjonalnie – łyżka zimnej wody dodatkowo: mąka do podsypywania + 1 kg rabarbaru sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego + na bezę: 3 białka 2/3 szklanki cukru Wykonanie: Ciasto : na stolnicy połącz ze sobą mąkę, cukier puder, sól, zimne masło pokrojone
Moja pasja smakuOstatnio truskawki i czereśnie na moim kuchennym blacie, bez przerwy, bez znudzenia – to i czas na rabarbar! Jakoś ostatnimi czasy stał się dla mnie bardziej popularny w kuchni, lata temu gdy obrastał rodzinny dom prawie wcale go nie dostrzegałam. Dziś nie tylko ciasta z rabarbarem smakują i pachną latem, to także kompoty, przetwory, desery wszelakie, sałatki czy zupy. Proste(...)ekspresowe ciasto z rabarbarem, bez miksera, na maślance, w kilka chwil. Czyli jakby to powiedzieć kolejne ciasto kiedy za ścianą dziecko śpi Polecam, po upieczeniu posypać je cukrem pudrem lub kruszonką (przed pieczeniem), będzie pysznie! Zapraszam na sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, które nigdy się nie nudzi:) – możecie wrzucić do niego innym razem dowolne owoce, najlepiej sezonowe
Zasmakuj KuchniCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sezon na rabarbar w pełni, zapraszam więc na bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i pianką :) Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta bezglutenowego: szklanka mąki ryżowej, szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki ziemniaczanej, kostka masła
Gotuj Się Kto MożePrzyznam, że nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu urośnie mój rabarbar. Urodzaj na rabarbar jeszcze nie w pełni, więc do dzisiejszego wypieku oprócz rabarbaru dodałam również maliny. Upiekłam ciasto kruszonka zwane crumble. Uwielbiam to ciasto, bo jest to deser zachciewajka, który można przygotować szybko. Płatki owsiane i masło zawsze znajdą się w mojej kuchni. Dodatkowo posypałam crumble migdałowymi płatkami(...)ostygnąć. Cała rodzinka lubi je na ciepło z lodami. Kupiłam dzisiaj lody bio truskawkowe, no bo kto powiedział, że ciasto kruszonka trzeba jeść z waniliowymi lodami! Mam nadzieję, że rabarbar urośnie do następnej niedzieli, bo crumble był niezwykle popularny i zniknął w mgnieniu oka. Dzieciaki już się dopytują, kiedy znowu je upiekę. Jeśli lubicie ciasto kruszonka, ale nie możecie jeść
codojedzeniadużo się rozpisywać, przecież już dobrze znacie moje domowe zwyczaje, czy też raczej preferencje kulinarne Miśków i wiecie, że na weekend musi być drożdżówka. Rabarbar rośnie u mnie równie bujnie co mlecze, więc go tnę od dobrych 3 tygodni i wymyślam różności, ale najpierw klasyka gatunku. Aha, jeżeli zostanie Wam kruszonka, to śmiało przechowujcie surową (nieupieczoną w lodówce, tydzień spokojnie(...)wytrzyma), a jeżeli zostanie trochę rabarbaru i kruszonki to zróbcie deser w wersji light: rabarbar zapiekany pod kruszonką- czas pieczenia 15- 20 minut. Składniki na dużą prosokątną blachę: ciasto: 300 ml mleka (u mnie sojowe waniliowe) 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 100 ml oleju (u mnie kokosowy) szczypta soli 50 g cukru Wierzch: 500-700 rabarbaru
greenscarfmoja rodzina uwielbiamy tę tartę ! Swego czasu piekłam ją 2 razy w tygodniu Kocham rabarbar i muszę się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy ! Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego ?! Tarta może nie prezentuje(...)zimnego masła 1 i 1/4 szklanki mąki szczypta soli 1/3 szklanki cukru pudru 1 duże jajko opcjonalnie – łyżka zimnej wody dodatkowo: mąka do podsypywania + 1 kg rabarbaru sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego + na bezę: 3 białka 2/3 szklanki cukru Wykonanie: Ciasto : na stolnicy połącz ze sobą mąkę, cukier puder, sól, zimne masło pokrojone
Moja pasja smakuWypieków z rabarbarem ostatnio u mnie dużo. Sama nie wiem, co mnie tak na niego naszło, ale jak już kupię, to i wykorzystać muszę ;) Zresztą, na przyszły rok mam nadzieję jeść swój własny, ogródkowy rabarbar, który jakiś czasu temu zasadziłam. Mam nadzieję, że się przyjmie i nie zginie przez zimę. Póki co deszcz bardzo dba o to, by nie miał(...)filiżanką gorącej kawy stanowi idealną alternatywę. Jeszcze w domu się ociepli od piekarnika :P Co prawda ja dziś nie mam w planach drożdżówek, ale najzwyklejszą na świecie tartę z rabarbarem, mam ogromną ochotę upiec. Zwłaszcza, że przyjeżdża Mama piec chleb w takim piecu opalanym drzewem, którego wieki nie jedliśmy, więc pasuje mieć coś na słodko do jutrzejszej kawki ;) Oczywiście
Kuchnia w czekoladzieTarta orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki(...)warstwie mielonych migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia. Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm . Tarta orkiszowa z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 125g masła 60g cukru pudru 2-3 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500g rabarbaru 2 łyżki cukru
Smakołyki BerenikiUwielbiam rabarbar. Pamiętam, że jako dziecko mogłam go jeść od tak - rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w cieście lub plackach. Dziś zapraszam Was na waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym). Jak dla mnie pozycja obowiązkowa w sezonie ;) Śniadanie z rabarbarem musi być. Moje dzieci też przepadają za tymi placuszkami(...)pomocą przychodzi wspaniałe dobrodziejstwo jakim jest olej kokosowym ;) Ja mam wielki słój oleju od Woj-len, więc mogę smażyć (nie tylko placuszki) do woli. Jeśli tak jak ja lubicie rabarbar, zapraszam Was również na rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe . Składniki: 2x150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii 1 łyżeczka oleju kokosowego Woj-len + olej kokosowy do smażenia
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy z rabarbarem, bez dodatków cukrów żelujących. Dżem truskawkowy z rabarbarem jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml dżemu 500 g truskawek 500 g rabarbaru 500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu sok z jednej cytryny około(...)Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z rabarbarem https://www.youtube.com/watch?v=_FfEVVIa2_U Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić). Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze kawałki – o długości około
Uwaga Babcia GotujeKrajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę Was dodatkowo zachęcać do wypróbowania wersji owsianej z rabarbarem. Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza(...)całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika. Krajanka owsiana z rabarbarem Składniki: 100g mąki pszennej 50g płatków owsianych górskich 50g otrąb owsianych 120g masła 50g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 250g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: - rabarbar
Smakołyki Berenikijednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego syrop z rabarbaru opcjonalnie kilka kropli czerwonego barwnika Dekoracja: listek świeżej(...)opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać rozpuszczoną w gorącej kąpieli czekoladę, dokładnie zmiksować. Ostudzić Rabarbar: 1. Na patelni ugotować wodę z cukrem, dodać pokrojony na kawałki rabarbar 2. Gotować do momentu aż rabarbar zmięknie i puści sok. 3. Miękki rabarbar odłożyć z patelni do ostudzenia
KreatywnePiny