Rabarbar w ogródku Dziadka, który po wyrwaniu z ziemi jadłyśmy, maczając w cukrze, to jedna z wielu scen z dzieciństwa. Do nich mogę zaliczyć także ciasto pleśniak, który robiło się z wieloma owocami. W tym przepisie na pleśniak z rabarbarem połączyłam oba te wspomnienia. Zajadając się kawałkiem ciasta, mogłam stwierdzić, że są to dobre wspomnienia smaków i wydarzeń, które(...)przyjemnością opowiadam Bartkowi. Pleśniak z rabarbarem – składniki 500-600 g rabarbaru 2-3 łyżki cukru Kruche ciasto: 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 1 kostka margaryny (250 g) 1 / 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka Piana z białek: 6 białek 2 / 3 szklanki
niecodziennikparyCiasto z rabarbarem Ciasta owocowe, szczególnie to z rabarbarem kojarzą nam się z latem i piękną pogodą. Zazwyczaj w okresie wakacyjnym takie ciasta w naszych domach pojawiają się najczęściej. Chociażby dlatego, że mamy dostęp do świeżych owoców, które aż proszą się o to, by upiec z nich pyszne ciasto. Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej popularnych wypieków w sezonie(...)korzystam z tego przepisu, ponieważ to ciasto rabarbarowe smakuje nam najbardziej. Proste, smaczne, bez żadnych udoskonaleń. Takie ciasta moim zdaniem są najlepsze. Poniżej znajdziecie przepis na domowe ciasto z rabarbarem, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM Składniki Blaszka 24×36 cm Masa rabarbarowa 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 3 budynie waniliowe Ciasto
Alle Dobre!Rolada bezowa z rabarbarem Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu z rabarbaru. Niebo w ustach! Ciasto wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis. Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki(...)250g serka mascarpone Mus z rabarbaru: 200g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier
Blog z ApetytemWspaniały sernik z przepysznym musem z pieczonego rabarbaru :). Rabarbar przygotowujemy w podobny sposób jak do DROŻDŻÓWEK Z BUDYNIEM I KARMELIZOWANYM RABARBAREM ( czyli poprzedni mój wpis ), z tym, że tutaj upieczony rabarbar blendujemy na gładkie puree. Sam mus rabarbarowy jest boski, a połączenie go z waniliowym sernikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia ;). Znowu uzyskujemy tutaj tak lubiany przeze mnie(...)deserach ( i myślę, że przez większość z Was również ) efekt słodko - kwaśny. Bardzo, bardzo polecam! Mus z pieczonego rabarbaru: 450 g rabarbaru ( waga samych łodyg, po odcięciu końcówek ) 150 g brązowego cukru Kruchy spód: 170 g mąki pszennej 70 g masła, zimnego 2 żółtka 70 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 800 g twarogu
Opowieści z piekarnikaTarta z rabarbarem na kruchym spodzie, z budyniem i delikatną galaretką z soku jabłkowego z rabarbarem. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, budyń : 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na pół litra mleka), 350 ml mleka, rabarbar : 1 kg rabarbaru, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu, galaretka : 300 ml soku(...)mnie sok jabłkowy z rabarbarem), 8 g żelatyny, Rabarbar : rabarbar obrać i pokroić w kawałki o długości ok. 2 cm. W garnku rozpuścić cukier i lekko skarmelizować, uważając aby nie przypalić. Wrzucić pokrojony rabarbar oraz rozmaryn, wlać 3 łyżki wody, zamieszać i zagotować. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko
królestwo garówTarta z rabarbarem i malinami rozpoczyna nasze wiosenne wypieki. Co prawda jeszcze z odrobiną zimy, bo maliny były mrożone, ale szybko puściły soki pod wpływem temperatury na patelni. Odkąd dni stały się coraz dłuższe i cieplejsze, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i owocowe ciasta. Tarta z rabarbarem, malinami i bezą całkowicie zaspokoiła nasze potrzeby, rozpieszczając podniebienie kwaskowatym nadzieniem zamkniętym(...)słodką i kruchą bezą. Udostępnij Tarta z rabarbarem i malinami – składniki Nadzienie z rabarbaru i malin: 500 g rabarbaru 400 g malin (mogą być mrożone) 100 g cukru 1 łyżka miodu 40 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka (z jajek wielkości
niecodziennikparyCiasto gryczane z rabarbarem Jeśli zaglądacie na blog to wiecie, że mam problem z rabarbarem. Tzn, jeśli nadmiar rabarbaru może być jakimś problemem Ostatnim hitem były migdałowe muffinki z rabarbarem. Jeśli jeszcze nie widzieliście przepisu to kliknijcie TUTAJ albo w zdjęcie i czytajcie, ja poczekam…’ Wróciliście już? Ok. Ustaliliśmy, że miałem problem z rabarbarem, ale cały udało mi się(...)odrobinę zmodyfikować. Samo ciasto fajne, o ciekawej teksturze, super orzechowym smaku. Niestety ciasto gryczane nie rośnie zbyt wysokie, ale to akurat przypadłość większości bezglutenowych wypieków. Na górze ułożyłem paski rabarbaru, ale przepysznie smakuje też z dżemem z rabarbaru albo porzeczki i nasionami chia. Składniki ( 12cm tortownica) 4 jajka ( same białka ) 110 gr masła klarowanego ( rozpuszczonego ) ½ szklanki orzechów laskowych wanilia ⅓ szklanki
PaleoLifeNajbardziej lubię sezonowe warzywa, które jemy tylko raz do roku np. rabarbar. Uwielbiam jego jasnoróżowy kolor, który kojarzy mi się z wiosną i delikatnością. Za oknem już nawet lato. Wiosnę widać jednak po bogactwie nowalijek. Na szparagi, botwinkę i rabarbar czekamy cały rok. A sezon jest krótki, więc łatwo go przegapić. Zwłaszcza, że przy tak dobrej pogodzie jesteśmy dużo poza(...)łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Pełny przepis tutaj. 4. Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla Sałatka dla wszystkich fanów rabarbaru, którzy tak jak ja są gotowi, żeby jeść go codziennie. Jest tak pyszny, że nie musi być na słodko. Może być na czosnkowo
Ugotowane pozamiataneRabarbar i beza. Cierpkie i słodkie. To podstawowe połączenie smaków towarzyszy mi od lat, wykorzystywane w przeróżnych wypiekach. Dzisiaj połączyłam delikatny ale zwarty krem – curd z rabarbaru, kruche ciasto na żółtkach i bezowy, chrupiący i subtelny jednocześnie, elegancko zapiekany wierzch. Przepis obiecałam jeszcze przed ‚urlopem’ i modernizacją strony – a jak obiecałam, to po prostu musi tu być Zapisz Zapisz Kruche(...)minut. Pilnujcie żeby nie zaczęło za szybko brązowieć a jeśli tak się dzieje, po 15 minutach przykryjcie je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone – wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Curd z rabarbaru Rabarbar cienko obieramy ze skóry i włókien, odcinamy piętkę i liście. Kroimy łodygi na centymetrowe kawałki, odważamy potrzebną ilość. Wsypujemy do rondla, dodajemy wszystkie przyprawy i cukier. Mieszamy, zostawiamy
Karo in the KitchenOstatnio dostałam sporą ilość rabarbaru. Bardzo lubię te kwaśne łodygi. Dziś zapraszam Was na pyszny wiosenny deser warstwowy z rabarbarem. Idealna równowaga między słodkim i kwaśnym w każdej łyżeczce. I to co mi było bardzo potrzebne - chwila pysznego relaksu. Spróbujcie. Składniki: 1 większa łodyga rabarbaru 5 łyżek wody cukier (kryształ lub brązowy) do rabarbaru podczas duszenia* 3 łyżki homogenizowanego(...)serka waniliowego (u mnie z pokruszoną wanilią) 10 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie 2 szt. markiz kakaowych Cukry Nyskie * ilość zależy od indywidualnych upodobań Przygotowanie: Rabarbar obieramy. Następnie tniemy wzdłuż, po czym kroimy na dość cienkie plasterki 2-3 mm. Na małą patelnię nalewamy wodę (5 łyżek) i wsypujemy nasz rabarbar. Następnie całość posypujemy po wierzchu cukrem
Słodkie okruszkiezon rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem. Tak tak kochani rabarbar to warzywo a nie owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu, sodu, fosforu. Zawiera cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem(...)jego spożywania jest fakt, że zawiera szczawiany, więc kto choruje na nerki lub reumatyzm musi go znacznie ograniczyć. No już koniec tej teorii....ja postanowiłam z mało kalorycznym rabarbarem zrobić mało kaloryczne muffiny, czyli znacznie odchudziłam je z tłuszczu i cukru.....efekt nawet mnie zaskoczył. Muffinki wyszły lekkie, wilgotne i zarazem słodkie. Składniki (na 12 sztuk): 200 g mąki
Delicious TitbitsWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 30 g roztopionego masła 40 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: około 600 g rabarbaru(...)pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki masła kilka łyżek mleka do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta Link do filmu z przygotowaniem : Drożdżówek z rabarbarem https://www.youtube.com/watch?v=zTvWsOdozs0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki wszystko razem mieszam, miskę
Uwaga Babcia Piecze ChlebSezon na rabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej(...)finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie.Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust.Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm
Smakołyki BerenikiCiasto z rabarbarem to niesamowity deser, który w sezonie rabarbarowym powinien pojawić się w każdym domu. Zazwyczaj ciasto z rabarbarem kojarzy nam się z ciastem kruchym lub drożdżowym. Oba warianty są pyszne, jednak tym razem zaprezentuję Wam coś innego. Jest to pyszne ciasto z rabarbarem na biszkopcie z dodatkiem puszystej i delikatnej masy śmietankowej oraz migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto(...)rabarbarem z tego przepisu jest niesamowicie lekkie, orzeźwiające i smaczne. Idealnie sprawdzi się na rodzinne imprezy, domowe przyjęcia czy na niedzielę do kawy. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem! Zapraszam na przepis! CIASTO Z RABABRAREM I BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 3 jajka rozmiar L 100 g cukru 100 g mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli MASA
Przepiski.plKolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką to pyszne ciasto, które szybko znika Świetnie smakuje i pięknie pachnie wanilią… Polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 700 g rabarbaru (około 5 łodyg(...)formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote. Nadzienie: Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i przekładamy do miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka, palcami rozgniatamy z cukrem i przekładamy do miski z rabarbarem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną
Oryginalny smakFACEBOOKU Lemoniada rabarbarowa – prosty przepis Mam kilka ulubionych przepisów na lemoniady, które przygotowuję przez cały rok, ale w maju i czerwcu najczęściej jest to lemoniada rabarbarowa . Kwaśny rabarbar świetnie sprawdza się jako główny składnik orzeźwiającego napoju. Uczucie orzeźwienia podbijają cytrusy – cytryna i limonka. Całość balansujemy ulubionym słodzidłem – u mnie najczęściej jest to cukier trzcinowy lub miód. Rabarbar(...)owoc czy warzywo? Rabarbar często traktowany jest jako owoc – jedzony jest na słodko, w ciastach i deserach. Oficjalnie jednak jest kategoryzowany jako warzywo i należy do rodziny rdestowatych, podobnie jak szczaw i gryka. Szkodliwe liście Zawsze namawiam Was do gotowania w duchu zero waste i wykorzystywania wszystkiego, co tylko możliwe, ale w przypadku rabarbaru ta zasada nie ma zastosowania. Liście
Na-talerzu.plKruche ciasto i słodko-kwaśny rabarbar to idealne połączenie jeśli chodzi o wiosenny deser. Proponowana tarta to łatwe w wykonaniu ciasto, które zachwyca smakiem. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, aż szkoda go nie wykorzystać! Dla kogo jeszcze rabarbar to synonim wiosny i smak dzieciństwa? Lista zakupów 1 i ½ szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli(...)zimnego masła 1 jajko 500 g rabarbaru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilioweg Krok pierwszy: do miski wsypać mąką z cukrem, solą i masłem pokrojonym w kostkę. Miksować przez około 2-3 minuty, do momentu aż powstaną okruszki ciasta. Krok drugi : do ciasta dodać jajko i ponownie miksować
Proste-przepisy.plWitam serdecznie, tym razem propozycja na dwa pyszne kompoty z rabarbarem i truskawkami do słoików na zimę. Kompoty są bardzo smaczne, orzeźwiające i nie wiem czy już wspominałam ale są pyszne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierwszego kompotu będziemy potrzebowali: około 1 - 1,2 kg rabarbaru 1 litr wody szklanka cukru (szklanka 250 ml) oraz 3 słoiki o pojemności(...)drugi kompot: około 600 g truskawek około 600 g rabarbaru 1 litr wody szklanka cukru (szklanka 250 ml) oraz 3 słoiki o pojemności 900 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Kompot z rabarbaru Przygotowanie: Kompot I: Wodę z cukrem zagotowuję. Dokładnie umyty rabarbar kroję na mniejsze kawałki, rabarbaru nie obieram ale jeżeli chcemy to możemy obrać
Uwaga Babcia Gotujednie lodówkowej szuflady znalazłam ostatnio mały pęczek ostatniego rabarbaru z babcinego ogródka. Obrałam zapomnianego biedaka, pokroiłam i wrzuciłam na patelnię razem z cukrem, wanilią i listkami świeżej mięty. Kiedy rabarbar puścił sok i połączył się ze wszystkimi smakami, kuchnia wypełniła się po brzegi słodkim, owocowym aromatem końca wiosny :) Bursztynowe bąbelki skarmelizowanego cukru pękały na rabarbarze, gdy wykładałam foremki ciastem francuskim(...)już po chwili wypełnić je rabarbarową konfiturą i zapiec na złoto. Mieszczące się w dłoni tartaletki z karmelizowanym rabarbarem i nutą mięty idealnie wpisują się w klimat czerwcowego popołudnia skąpanego w złocistym słońcu i ulubionej kawie :) Do tego jeszcze kleks z jogurtu naturalnego dla równowagi smaku i można odpłynąć na rabarbarowej chmurce przyjemności ♥ Proste, przepyszne i zaspakajające wszelkie zachcianki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOstatnio usłyszałam, że w tym roku wiosna jest na kwarantannie 😁 jak wszyscy, to wszyscy nie? ;) A skoro to wiosna, to obowiązkowo musi być ciasto z rabarbarem. Dziś podzielę się z Wami przepisem od mojej Babci. Dla mnie to najlepsze ciacho z rabarbarem i jeden z symboli wiosny 😀 obowiązkowa pozycja w majowym menu. Miałam mało rabarbaru (a przynajmniej tak mi się(...)wydawało;) więc do rabarbaru dodałam trochę mrożonych wiśni. Ciasto wyszło wspaniałe i znikło bardzo szybko, Smakosz sam sobie nawet kroił (to najlepszy dowód, że ciasto mu smakuje 😂 Ciasto z rabarbarem i wiśniami Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm: Ciasto: 1) 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatka, ale może być też zwykła
Na kulinarnym poligonieNareszcie są! Wyczekiwane rubinowo-zielone łodygi rabarbaru w końcy zaczęły pysznić się w skrzynkach osiedlowych warzywniaków i na stoiskach bazarku. Rabarbar to dla mnie słodki symbol wiosny i jej rozkwitu w pełni, dlatego gdy go tylko zobaczyłam, zabrałam kilka tych smukłych przystojniaków do kuchni :) W złotym świetle zachodzącego, majowego słońca zalewałam rabarbar gęstym ciastem, by już po chwili przewrócić całość(...)cieście świetnie odnajdują się owoce sezonowe i na takie ciasto zapraszam Was dziś do słonecznej kuchni. Proste, pyszne i pełne rabarbarowych, soczystych cząstek. Idealne do wiosennej kawy! Im więcej rabarbaru na dnie blachy ułożycie, tym więcej słodkiego syropy uzyskacie po pieczeniu - u mnie niestety było go trochę za mało ale w przepisie podaję podwojoną porcję :) Odwrócone ciasto ucierane z rabarbarem
Kuchnia w Słońcu Skąpanarabarbaru to drobny dodatek, który potrafi znacząco wpłynąć na jakość dania głównego. Szczególnie polecam Wam ten sos do dań z grilla. Właśnie rozpoczyna się sezon zarówno rabarbarowy, jak i grillowy, więc warto połączyć dwie przyjemności Sos rabarbarowy ma słodko- kwaśny smak. Gęsty, mocno rabarbarowy i aromatyczny sos będzie stanowił zdrowszą alternatywę do gotowych sosów, ketchupów i innych tego typu dodatków(...)Jest to propozycja dla wielbicieli intensywnych, owocowych smaków, które tak dobrze pasują do mięs i innych grillowanych pyszności. Sos z rabarbaru do mięsa Rabarbar w naszej polskiej kuchni najczęściej przyrządzany jest na słodko, jednak warto odkryć również jego walory smakowe w daniach wytrawnych. Ze względu na charakterystyczny, cierpki smak rabarbar bardzo dobrze komponuje się smakowo w tego typu potrawach. Szczególnie
WiszniówkaSzaszłyki z grilla z rabarbarem to moja propozycja dla Was na majówkowy weekend. Są to szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu(...)Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami warzywno-owocowymi. W tym przepisie takim nietypowym dodatkiem będzie rabarbar. Rabarbar, choć smakuje jak owoc, to jednak jest warzywem. W dodatku jest to bardzo zdrowe warzywo, które najkorzystniej jest jeść w wersji pieczonej. Jego smak dobrze pasuje do białego mięsa, a papryka nadaje temu duetowi
WiszniówkaCzas czytania: 2 min Ciasto ucierane z rabarbarem, jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, każdej wiosny z niecierpliwością czekam na pierwsze soczyste łodygi rabarbaru. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Puszyste i wilgotne ze wspaniałym smakiem rabarbaru, który idealnie komponuje się z imbirem i ta wspaniała imbirowa kruszonka zapieczona na wierzchu(...)lodów waniliowych! Bardzo ważna rada dotycząca ciast ucieranych! Pamiętajcie, żeby wszystkie składnik potrzebne do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową! Jest to gwarancja udanego ciasta ucieranego 🙂 Print Ciasto ucierane z rabarbarem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem Course Ciasta Cuisine Polska Keyword rabarbar Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe Wiosna nie rozpieszcza nas swoją aurą, ale rabarbar daje radę rosnąć nawet w takich warunkach i całe szczęście, bo bardzo na niego czekałam! Ciasto przygotowane jest na kruchym spodzie podobnym do kruszonki z dodatkiem mielonych orzechów. Na cieście spoczywa oczywiście warstwa soczystego kwaśnego rabarbaru doprawionego imbirem. Rabarbar przykrywa pierzynka budyniowa, a wszystko(...)ciasto, a jego smak jest po prostu obłędny. Mieszanka kwaśnego smaku z ostrym imbirem, szczyptą cynamonu i orzechową nutą daje wspaniałe połączenie. Zapraszam was, spróbujcie oczywiście, jeśli tylko lubicie rabarbar! Print Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów, świeżym rabarbarem z dodatkiem imbiru i budyniem śmietankowym. Course
SprawdzonaKuchnia.plubiegłym tygodniu na swojej stronie Weganon przypomniał toskańską schiacciatę. Lubię ciasta drożdżowe i rabarbar (a obie odmiany nad wyraz wyrosły w tym roku), więc wykorzystałam przepis Weganona jako inspirację. Zdecydowanie zmieniłam nutę smakowo-zapachową, bo o tej porze roku cynamon zastępuję kardamonem. Pod ścianą pięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak(...)rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki z rabarbarem - chrupiącej z wierzchu jak focaccia i wilgotnej w środku od rabarbaru jak na ciasto z owocami przystało. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bardzo aromatyczne 😋 Składniki : Ciasto 550 g mąki pszennej chlebowej + 1 łyżka 50 g świeżych drożdży 260 ml mleka szczypta soli 3 łyżki cukru 1/3 szklanki
Weekendy w domu i ogrodzieŻelka z rabarbaru to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka rabarbarowa o kwaskowatym smaku idealnie przełamuje słodycz kremów. Ilość cukru w przepisie zależy od tego jak kwaśny będzie Wasz rabarbar. Polecam również mus z rabarbaru do tortu. Uwaga! Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka rabarbarowa nie może wystawać poza krem(...)żelki ramkę z kremu. Do tortu o śr 20 cm można zrobić żelkę o śr 16-17 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Żelka z rabarbaru – śr 16 cm , grubość żelki 1 cm: 280 g świeżego/mrożonego rabarbaru, czerwona/różowa część 40-60 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku 2 – 4 łyżki zimnej
Słodki PomysłKeto kostka rabarbarowa Rabarbar – przedsmak lokalnych owoców sezonowych Czas, w którym nie pojawiły się jeszcze rodzime truskawki , a importowane owoce różnej maści już niekoniecznie wydają się atrakcyjne można by uznać za owocowy niebyt. Jednak jest pewien owoc, który dobrze radzi sobie w naszych wiosennych warunkach klimatycznych. Mowa oczywiście o rabarbarze. Dla niektórych chwast, dla innych powiew wiosny i zapowiedź truskawkowego(...)szału. Niegdyś rósł powszechnie na działkach i ogródkach. Wystarczyło wyjść z domu, żeby po chwili wrócić doń z naręczem różowawych łodyg. Rabarbar kupny versus ogrodowy Nie wiem czemu rabarbar jako roślina ogrodowa popadł w taką niełaskę. Ale ja w dzisiejszych czasach muszę chadzać po niego do sklepu i płacić niezłą sumkę za coś, co jakieś kilkanaście lat temu miałabym
Modern Cave GirlWyjątkowo proste do przygotowania ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką . Nie trzeba nic ucierać, ani miksować, wystarczy wymieszać i gotowe Łatwizna ! Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, puszyste i pyszne. Maślana kruszonka z orzechów włoskich idealnie komponuje się z ciastem i podkręca jego smak. Pycha… Bardzo polecam! Składniki: Ciasto miodowe: 4 średnie łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki(...)orzechów włoskich 90 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki płynnego miodu Przygotowanie: Orzechowa kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Ciasto miodowe: Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Blaszkę o wymiarach około
Oryginalny smakSezon rabarbarowy w pełni więc może skusi Was tarta z rabarbarem i migdałami ?. Najsmaczniejsza na gorąco, ale całkiem niezła również na zimno. Kruche ciasto, migdałowe nadzienie z serem mascarpone i kwaskowy rabarbar to połączenie całkiem ciekawe. Tarta jest dość syta, wystarczył mi kawałek, żeby zaspokoić głód. Jeżeli lubicie tak jak ja eksperymenty w kuchni i ciasta z rabarbarem zachęcam(...)skorzystania z przepisu. Tarta z rabarbarem i migdałami Ciasto 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżki cukru 100 g zimnego masła 3-4 łyżki lodowatej wody szczypta soli Nadzienie 200 g mascarpone 0,5 szkl uprażonych płatków migdałowych 2-4 łyżki miodu Dodatkowo rabarbar 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miodu Ciasto kruche
Pieguskowa KuchniaNareszcie sezon na rabarbar! Uhuuuu! Też cieszycie się? Od dawna uwielbiam rabarbar. Cienię go za unikalny kwaśny smak i strukturę. Świetnie się nadaje do wypieków, gdzie w połączeniu ze słodkością ciasta nabywa wcale inne walory smakowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dzisiaj przepis na unikalną, mega kruchą tartę z rabarbarem i kremem na bazie kwaśnej śmietany(...)domu zniknęła w mgnieniu oka. Jest łagodna, miękka, a zarazem chrupiąca. Słodka, a jednocześnie z nutką kwaśności rabarbaru. Tarta na kruchym cieście w połączeniu z łagodnym kremem, karmelizowanym rabarbarem, to po prostu niebo w gębie. Robi się ją naprawdę prosto i sprawnie. Musicie wypróbować. Tarta z rabarbarem i kremem - przepis: Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła
Kuchnia ŁukaszaSernik z rabarbarem to ciacho którego na blogu jeszcze nie ma. Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z rabarbarem. Dlatego pisząc ten post, w piekarniku siedzi już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych(...)chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał o polewę czekoladową. Ale po fakcie stwierdził, że dobrze, że jej nie było ponieważ wyszło super. Sernik z rabarbarem przepis na tortownicę 27-28 cm, piekarnik góra dół: Spód ciasta – 100 g zmielonych migdałów – 100 g mąki pszennej – czubata łyżka kakao – 120 g zimnego masła
RelaxtimeMuffinki z rabarbarem w formie zawijasków Rabarbar i truskawki to połączenie, które każdy z Nas bardzo lubi. Owoce te znajdują się na tą chwilę niemalże na każdym ryneczku. Muffinki z rabarbaru w formie zawijanych plastrów to bardzo fajna i szybka alternatywa dla standardowych babeczek. Można je zrobić prawie z niczego bo do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jakiś czas(...)temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ . W filmiku pokazałam jak bardzo łatwo możecie z rabarbaru ułożyć nietuzinkowe wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać. SKŁADNIKI: - 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony) - 100 g masła
SMYKWKUCHNInaszym rupieciom, które piętrzą się już nie tylko w naszym pokoju. Nie wpływa pozytywnie na nasz ogród, który znów zaczyna przypominać nieużytek. No i nie ułatwia życia naszemu rabarbarowi, który już drugi sezon spędza w doniczce. Z tego wszystkiego chyba to on właśnie radzi sobie najlepiej, produkując ogromne liście. Usuwam je, bo możliwości doniczek są ograniczone, a nadmiar rabarbaru utylizuję(...)kuchni. Wiecie, 'zero waste' i te sprawy. Czyli, że będzie ciasto :-) Na blogu było już kilka przepisów z rabarbarem- wyskoczą po wpisaniu 'rabarbar' w wyszukiwarkę, która tak przy okazji jest moją ulubioną funkcją tego nowego szablonu. Tym razem miałam ochotę na klasyczny placek z plecionką kruchego ciasta na wierzchu. Wiecie, taki jak w kreskówkach wystawiany był na parapecie, żeby ostygł
les mirabellesSezon rabarbarowy w pełni więc może skusi Was tarta z rabarbarem i migdałami ?. Najsmaczniejsza na gorąco, ale całkiem niezła również na zimno. Kruche ciasto, migdałowe nadzienie z serem mascarpone i kwaskowy rabarbar to połączenie całkiem ciekawe. Tarta jest dość syta, wystarczył mi kawałek, żeby zaspokoić głód. Jeżeli lubicie tak jak ja eksperymenty w kuchni i ciasta z rabarbarem zachęcam(...)skorzystania z przepisu. Tarta z rabarbarem i migdałami Ciasto 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżki cukru 100 g zimnego masła 3-4 łyżki lodowatej wody szczypta soli Nadzienie 200 g mascarpone 0,5 szkl uprażonych płatków migdałowych 2-4 łyżki miodu Dodatkowo rabarbar 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miodu Ciasto kruche
Pieguskowa Kuchniamiesiąc, kiedy niecierpliwie czekam na taki pyszny i dojrzały rabarbar i na porządne truskawki o smaku truskawek. Ciasto na które dzisiaj zapraszam, to połączenie tego co najlepsze – kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką. Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji(...)kupione z cukierni. Plus też taki, że ładujecie sobie dowolną ilość owoców. W plackach z cukierni często owoców jak na lekarstwo ;( No i oczywiście, nie musicie tutaj używać jedynie rabarbaru i truskawek, bo ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi
Mieszam w Garnkumoje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne(...)cukru pudru 3 łyżki twardej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego wcześniej w lodówce przez 24 godziny 4 łyżki zimnego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu 3 szklanki wody (do soku (około 1 szklanka) pozostałego po odcedzeniu rabarbaru dolewamy tyle, żeby łącznie były 3 szklanki) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Wykonanie
Lamarida.plkilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka 3/4 szklanki(...)cytryny Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka
CiastkozercyCiasto z rabarbarem i migdałami z dodatkiem jogurtu naturalnego należy do ciast, które zawsze znajdą swoich zwolenników. Miękkie, wilgotne i słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącymi płatkami migdałowymi jest moim faworytem wśród ciast tego typu. Przygotowanie tego ciacha zajmuje kilka minut i nie jest skomplikowane. Pamiętać należy jednak o tym, że takie ciasta podobnie jak babki lubią(...)żeby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową. Bardzo lubię rabarbar w wypiekach i polecam Wam również szybkie ciasto rabarbarowe , przepyszne kruche ciasteczka z rabarbarem i kokosem, albo tradycyjną rabarbarkę z budyniem . Ciasto z rabarbarem i migdałami /tortownica o średnicy 25 cm /wg Floating Kitchen 1,5 szkl mąki 2 jajka 1 szkl cukru 225 g miękkiego masła 1 szkl jogurtu
Pieguskowa KuchniaOstatnio obchodziliśmy roczek mojego synka także nie mogło obyć się bez ciast na imprezie. Przygotowałam z tej okazji tartę z rabarbarem i masą budyniową, która stała się hitem imprezy. Wszyscy się zajadali. Polecam bardzo! Tych, którzy szukają innych przepisów z rabarbarem odsyłam tu . Niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo więcej nie zdążyłam zrobić! Dla kogo: dla kochających rabarbar(...)ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było
Mania WypiekaniaZawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla(...)kogo: dla kochających rabarbar dla lubiących kwaśne klimaty dla szukających szybkiego przepisu na wiosenne ciacho Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru (ok. 220g) łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 3 szklanki mąki (ok. 450g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju (270g) słoik dżemu truskawkowego ok. 200-250g rabarbar (ok. 5-6 gałązek) Wykonanie tradycyjne: Rabarbar umyć
Mania WypiekaniaJednakże niezależnie od tego, czy sypie u Was majowy śnieg, deszcz dzwoni o parapet, czy też macie okazję wystawić twarz do słońca pomimo mroźnego wiatru, to śmietankowa tarta z rabarbarem i migdałami przywoła smakiem tę najprawdziwszą, ukochaną Wiosnę :) Kruche ciasto, lekkie, jak chmurka śmietankowe wypełnienie, pachnący, soczysty z charakterystyczną dla siebie kwaśnością rabarbar i garstka chrupiących migdałów. To wszystko tworzy(...)się na jedną z wiosennych przyjemności :) Zatem niezależnie od panującej aury postawcie na stole świeże kwiaty, zagotujcie wodę na kawę, herbatę i zatopcie się w kawałku delikatnej tarty z rabarbarem, zapominając na chwilę o świecie poza stołem...;) Śmietankowa tarta z rabarbarem i migdałami Potrzebujesz: Na ciasto: 100g masła 220g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki cukru Nadzienie: 2 jajka 400g
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem
moj przepis naKruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)żółtko do posmarowania ciasta Składniki na nadzienie: 300-400g rabarbaru 3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części. Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki. Dodałam do niego konfiturę z truskawek. Wymieszałam ją z rabarbarem. Odstawiłam i zabrałam się za ciasto. Przesiałam mąkę przez sitko. Dodałam cukier wanilinowy. Cukier. Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone
potrawyregionalneRabarbar jest przez krótki czas. Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. O jego właściwościach pisałam w poście rabarbarowe ciasto z maślanką Ciasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam je z białym serem. strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ(...)jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła oraz 5-7 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdże rozkruszyłam do miski. Zalałam je ciepłym mlekiem z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżką mąki. Wymieszałam, przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Przelałam rozczyn
potrawyregionalneSezon na rabarbar zaczął się na dobre, trzeba zatem korzystać. U nas w domu najczęściej serwujemy go w postaci rabarbarowego kompotu, ale zdarza mi się też upiec ciasto. Rabarbar jest dość trudnym w obróbce warzywem (tak tak, rabarbar to bylina i jest warzywem), ma mocno kwaskowaty smak i jego słodkość ma kłopot z przebiciem się. Do tego jest dość ciężki(...)mnie najlepiej komponuje się z ciastem kruchym albo jogurtowym, do tego dobrze jest wymieszać go ze słodkimi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki. Ja tym razem zaserwowałam moim domownikom rabarbar w wersji solo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej formie bardzo, moja mama natomiast pokręciła nosem, ale też ona średnio przepada za ciastami z rabarbarem. Polecam
Przepysznik - BLW i nie tylkoZnów nadeszły upały, więc pora na kolejną odsłonę kawy mrożonej. Tym razem bardziej orzeźwiającą. Tym nadającym wyrazistości składnikiem będzie rabarbar. Uwielbiam rabarbar. Od dziecka wyjadałam cały rabarbar z ogródka maczając go w cukrze. Obecnie kupuje go na targu bo nie mam ogródka ;) , a poza tym spożywam go w trochę odmiennej postaci. Zapraszam do przepisu :) Kawa mrożona z rabarbarem Składniki: kawa(...)ekspresu zimne mleko lody waniliowe (lub moje ostatnie pyszne odkrycie lody waniliowo - ciasteczkowe) rabarbar cukier brązowy kostki lodu (opcjonalnie) Kawa mrożona z rabarbarem Wykonanie: Zaparzamy kawę (tyle filiżanek ile porcji przewidujemy) Możemy ją posłodzić do smaku jeśli lubimy słodką kawkę Rabarbar kroimy na kawałeczki i z cukrem brązowym oraz odrobiną wody podsmażamy na patelni do momentu uzyskania rzadkiej konfitury
Pyza i Surówkawiele innych wspaniałości, które znajdziecie TUTAJ . Dziś natomiast zamieszczam kolejny przepis na orzeźwiający napój, tym razem bardziej tradycyjny, można by rzec rustykalny, polski, a mianowicie kompot z rabarbaru i jabłek. Odnoszę wrażenie, że rabarbar wraca do łask, choć jeszcze 20 lat temu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam(...)jeszcze nie tak dawno większość likwidowała rabarbar w ogródkach: bo do ciasta za kwaśny, bo po co gotować kompot, skoro takie pyszne napoje można kupić w sklepie, bo rabarbar jest dla biedoty i tak w ogóle kto by to jadł. A teraz każdy zachwyca się choćby małą kępą, sąsiedzi zaczepiają, proszą o kawałek korzenia (my już mamy 3 osoby
Rozpustne gotowanieZnacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego(...)połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową, lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę
Rozpustne gotowanielubicie? Czy liczą się dla Was tylko efekty na dużym ekranie? Na znajomych blogach czytam, że sezon na truskawki ma się ku końcowi, a ja jeszcze nie skończyłam z rabarbarem! Tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce i zastanawiam się, co z nich pysznego przygotować. Ciasto, które prezentuję poniżej, przygotowałam już jakiś czas temu. Właściwie zabierałam się(...)chyba z pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się za pieczenie. W końcu jednak nabyłam rabarbar w kolorze burgunda, który naprawdę zaskoczył mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRabarbar uwielbiam szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ale w słodkich wypiekach jest też niczego sobie Zazwyczaj Piotrek przygotowuje tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem , a ja tzw. skubańca z rabarbarem , jednak tym razem ja miałam ochotę na coś innego… na babeczki. Małe, poręczne, na dwa gryzy Postanowiłam upiec trochę udziwnione babeczki, czy też(...)tartaletki z rabarbarem, mixem musli i musem jogurtowym, oraz odrobiną płatków białej czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich, w sposób pośredni lub nie, związana jest z jedzeniem. A tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera(...)mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie
Chilli Czosnek i OliwaRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim(...)cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć zwykłej
Poezja smakumnie sezon na rabarbar ciągle trwa. Dopiero co zużyłam pół kilo leżące w lodówce, a już się zastanawiam, gdzie dostanę jeszcze trochę tych pysznych łodyg. Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, a jak już mam czas, to jestem w stanie jedynie siedzieć zwinięta w kłębek na kanapie z kubkiem gorącej herbaty (lub jeszcze lepiej - kakao) w dłoniach. Pogoda jest paskudna(...)bardziej zagmatwałam sprawę... Nieistotne. Ważne jest ciasto. I mówię Wam - niebo w gębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przepis banalnie wręcz prosty, bez absolutnie żadnego odkrywczego elementu. Ale właśnie na coś takiego miałam ochotę - bez udziwnień, tradycyjna receptura, która w pełni uwydatni walory smakowe rabarbaru. Bo, moi drodzy, właśnie rabarbar kupiłam ostatnio, kiedy wybrałam się do sklepu po agrest. Zielonych kuleczek nie było, za to na ich miejscu pyszniły się różowe łodygi. Nie mogłam odmówić sobie(...)nieszczęśliwie zeskoczył z regału, że uszkodził sobie stopę. Na szczęście nic nie złamał. W każdym razie w związku z tym, że zostałam sama w domu, postanowiłam zrobić użytek z rabarbaru (czas najwyższy!). Miałam w głowie tartaletki, jednak z czystego lenistwa zrobiłam jednak jedną większą tartę. Nie jakąś ogromną - po pierwsze rabarbaru nie miałam aż tak wiele, po drugie blaszka
Pożeraczka, czyli raz adobrze