Drożdżówki z rabarbarem są bardzo dobrą propozycją na majówkę, można je spakować do koszyka lub torby i zabrać ze sobą na jednodniowy wypad na łono przyrody. Może je upiec dzień wcześniej ponieważ zachowają świeżość i doskonały smak. Muszę przyznać, że połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatym rabarbarowym nadzieniem jest naprawdę rewelacyjne. Takimi drożdżówkami z rabarbarem z pewnością się najemy(...)zasłodzimy. Składniki na drożdżówki z rabarbarem Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki mleka 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 35 g cukru pudru 1 szczypta soli 35 g masła 1 łyżka rumu 1 łyżeczka soku z cytryny Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki masła
niecodziennikparyCiasto jogurtowe z rabarbarem jest naszym pierwszym tegorocznym wiosennym ciastem. Rabarbar kupiliśmy spontanicznie i nie przeszkadzało nam, że zaczynał więdnąć, gdyż już widzieliśmy słodko-kwaśny deser na naszym stole. Do tego wypieku wykorzystaliśmy przepis na zeszłoroczny hit wakacji – ciasto jogurtowe z jagodami , a ze względu na soczystość rabarbaru zrobiliśmy dodatkowo kruszonkę. Zgodnie z oczekiwaniami ciasto jogurtowe z rabarbarem wyszło(...)smaczne, a mając świadomość, że to preludium do wysypu owoców, tym przyjemniej było je jeść. Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką Ciasto jogurtowe: 250 g jogurtu naturalnego 4 jajka 250 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 / 2 szklanki oleju 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 90 g mąki pszennej
niecodziennikparyWzbogacamy nasze rabarbarowe przepisy o ciasto kruche z rabarbarem i budyniem , czyli proste i smaczne ciasto. Upiekliśmy je na naszej średniej blasze, ale składników starczy na większą np. o wymiarach 25/35cm i będzie ono również dobrze wyglądało. Układając dość duże kawałki rabarbaru na cieście, mieliśmy nadzieję, że zachowają one swój kształt oraz wielkość i będą się ładnie prezentowały w pokrojonym(...)cieście. Rabarbar nas nie zawiódł, co widać na zdjęciu, i cieszył oko w każdym kawałku, po który sięgaliśmy. Udostępnij Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 500 g rabarbaru Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 żółtka z jajek wielkości L 1 całe jajko wielkości L 1 cukier wanilinowy 2 łyżki
niecodziennikparyFantastyczne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Bardzo lekkie. Orzeźwiające. Przygotowywane na zimno, bez pieczenia. Jedynie do upieczenia rabarbaru potrzeba skorzystać z pomocy piekarnika;) Generalnie samo ciasto jest bardzo przyjemne. Rabarbar stanowi tutaj tylko dopełnienie, przysłowiową „kropkę nad i”. Jeśli chcielibyście go przygotować poza sezonem rabarbarowym, można śmiało z niego zrezygnować lub udekorować wierzch innymi owocami, choćby świeżymi malinami(...)temp. pokojowej – ja dałam całe duże opakowanie 360g) 250 g mascarpone 1/2 szkl. cukru 1 cytryna 1 szkl. śmietanki 30 lub 36% 2,5 łyżeczki żelatyny Pieczony rabarbar: ok 200 g rabarbaru 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny W garnuszku roztapiamy masło. Maślane ciasteczka kruszymy na piach. Łączymy z lekko przestudzonym masłem. Powstałą masą wylepiamy
Smaki Na TalerzuPolecam Wam gorąco nalewkę z rabarbaru, znaną również jako rabarbarówka. Chciałabym napisać z owoców rabarbaru, ale to przecież warzywo Nalewka jest lekko kwaskowa, ale słodka. Idealna na letnie wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić. Czyli kolejny wpis z cyklu „Sezon rabarbarowy w pełni(...)tylko ta nalewka spotka się z Waszym uznaniem. Nalewka jak to nalewka. Im dłużej postoi tym smak ma lepszy a i kolor się jej zmieni. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, bo kolejny dopiero za rok, a rabarbar wdzięcznym warzywem jest! Macie pomysł jak wykorzystać pozostałości rabarbaru po takiej nalewce? Drukuj Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka Składniki 1 kg rabarbaru
Mieszam w GarnkuCIASTO Z RABARBAREM Sezon na rabarbar wciąż trwa! Ciasto z rabarbarem to jedno z tych ciast, na które czekamy całą zimę. Kiedy rabarbar pojawia się na stole wiadomo, że już lada moment będzie znowu lato. Dla mnie rabarbar to przede wszystkim smak dzieciństwa, pamiętam, jak siedziałam na podwórku, na ławce z babią i rodzeństwem, babcia trzymała duży metalowy, emaliowany(...)kubek wypełniony cukrem, a każde z nas co chwilę maczało w nim gałązkę rabarbaru. Im kwaśniejszy tym lepszy! Pamiętam też świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużą ilością kruszonki, przepisem na które się już z Wami na blogu dzieliłam. Dzisiaj mój autorski przepis na pyszne, mocno aromatyczne ciasto z rabarbarem, z kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest
SMYKWKUCHNISezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się(...)nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie osób borykających się z trądzikiem, a także kobiet w okresie menopauzy lub niedoboru estrogenów oraz mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. U mężczyzn z niedoborem estrogenów efekt jest odwroty – jeszcze bardziej się obniżają
KucharzycaDzisiaj zapraszam na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Trzeba korzystać, póki sezon na rabarbar w pełni. Powiem szczerze, nie miałam ostatnio ani weny, ani siły, więc przepis pochodzi ze sprawdzonego źródła – bloga Kwestia Smaku . Postanowiłam postawić na sprawdzony przepis i nie testować chwilowo żadnych moich wynalazków. W lodówce zalegał rabarbar i trzeba było w końcu coś z nim zrobić(...)swoich paluszków przed wyskubywaniem co większych elementów kruszonki. Też Wam w domu „załatwiają” ciasta w ten sposób? W przepisie na blogu Kwestia Smaku, podane jest 600 g rabarbaru. Ja dałam koło 700 i ciasto tak urosło, że w sumie żałowałam, że jednak nie wkroiłam łącznie kilku warstw rabarbaru, czyli pełnego kilograma. Ciasto jak widzicie wychodzi bardzo puszyste, delikatne
Mieszam w GarnkuRabarbar to jedno z najmilszych, wiosennych kulinarnych wspomnień, śpieszmy się bo ma nieograniczone możliwości, a sezon na niego niebywale krótki. Rabarbar, a właściwie rzewień jest warzywem, a na świecie istniej ponad 100 odmian tej byliny. Wartości odżywcze rabarbaru to wciąż kwestia kontrowersyjna, podczas gdy jedni ganią go za kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z organizmu, prowadzone na Uniwersytecie Sheffield badania(...)dowiodły, że podczas temperatury jakiej jest poddawany w czasie pieczenia, rabarbar nabiera istotnych właściwości przeciwnowotworowych. Naukowcy stwierdzili jednogłośnie, że podczas 20 minutowego pieczenia rabarbaru w 180 stopniach wzrasta w nim stężenie polifenolu, o dziwnej nazwie rapontygenina , który niszczy komórki rakowe lub też uniemożliwia ich dalszy rozwój. Niewykluczone, że w przyszłości to będzie pierwszy naturalny lek na raka, ale póki
Słodki Kompromisjuż zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku. Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza(...)Foremka 25x31 cm) Składniki: 650 g rabarbaru (opłukany, obrany) 60 g brązowego cukru 200 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 220 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Ponadto: kruszonka (zamrożona, przygotowana wcześniej) brak na zdjęciu Wykonanie: Najpierw przygotowałam rabarbar. Piekarnik
Kuchnia u KrysiKończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu znikł(...)przysiądzie do słodkiego ciacha które dodatkowo jest zdrowe?! Robiąc ciasto inspirowałam się tym ze strony Słodko słony świat Ilony jednak zmieniłam troszkę proporcje i rodzaje mąki i dodałam sam rabarbar. I przy kolejnej produkcji placka z rabarbarem dodatkowo podprażę na suchej patelni delikatnie płatki owsiane - myślę, że nada im to dodatkowego aromatu. Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 4 jaja
sierotka maRysia w kuchniNiedziela, późny wieczór. Skrytka ze słodyczami świeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które(...)wyjątkowo kruchą bezą i trzeba się z nią obchodzić bardzo, bardzo delikatnie przy przekładaniu na talerz. Po takim suszeniu pozostała krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Blaty gotowe. Rabarbar umyłam, pokroiłam pod skosem w kawałki długości około 4cm. Do pieczenia rabarbaru przydało się naczynie do zapiekania – wlałam w nie wodę, wsypałam połowę cukru, wlałam sok z cytryny, żeby rabarbar
Karo in the KitchenRabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche(...)ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przesiałam mąkę. Dodałam proszek do pieczenia. Wsypałam cukier. Wbiłam żółtka. Następny składnik to miękka
potrawyregionalneOstatnio zdałam sobie sprawę z tego, że na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu z rabarbarem. A przecież jest on teraz "na czasie", można go dostać na każdym straganie pod blokiem. Smak rabarbaru to zdecydowanie smak lata. Niektórym kojarzy się on wyłącznie z niezbyt smacznym, kwaskowym kompotem z dzieciństwa. Ale rabarbar jest wszechstronny i możemy go wykorzystać do przygotowania wielu(...)pysznych wypieków, lemoniad czy lodów. Niedawno odkryłam, że wspaniale się komponuje z imbirem i odrobiną brązowego cukru, co daje bardzo orzeźwiające połączenie :) Przepis na bułeczki z rabarbarem, które dziś Wam pezentuję pochodzi z bloga Moje Wypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu własne modyfikacje. Wyszło pysznie
Zawsze głodna!