który rolujemy do średnicy ok 2 cm. 8. Za pomocą noża, troszkę spłaszczamy nasz wałek, po czym kroimy go na skośne kawałki. 9. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. 10. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wody ma być tyle, by nasze kopytka w niej swobodnie pływały. 11. Do gotującej wody wkładamy nasze kopytka(...)niego wodę. 14. Okraszamy roztopionym masłem, podsmażoną cebulk ą lub cebulk ą z boczkiem, jak również z sosem np grzybowym, pieczarkowym czy gulaszem. Bardzo pyszne są kopytka odsmażane. Na patelnie nalewamy trochę oleju lub rozpuszczamy na niej masło. Na rozpuszczony i nagrzany tłuszcz kładziemy nasze kopytka. Smażymy na brązowy kolor (tak jak lubimy, bardziej lub mniej
Kulinarnie z Polką na Kresachlekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie(...)można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy
Luźna KuchniaWprawdzie Tłusty Czwartek za nami, ale na ostatki można jeszcze przygotować coś pysznego. Polecam donaty - pyszne pączki z lukrem i posypką. Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 70-80 drobnego cukru do wypieków 1 szklanka letniego mleka 100 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa(...)letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia domowa Anifigi, ale po prostu nie mogłam się oprzeć... Na samo wspomnienie ślinianki zaczynają pracować intensywniej, mmm ... Niemniej, gofry z tego przepisu polecam, bo z każdym innym dodatkiem też są pyszne. Skusicie się? Gofry z bitą śmietaną i figami Składniki: (na 8-10 gofrów) 200 g mąki pszennej 65 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow. Skladniki na 12 buleczek: 500g maki pszennej 550 1 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej) 210 ml mleka 25 ml wody rozanej 1 lyzeczka(...)razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce. Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia 20-30 minut. Wyrzucic ciasto na blat i wyrobic.Uformowac dlugi walek i odciac 12 rownych kawalkow. Z kazdego kawalka zrobic rulonik,potem zawinac petelke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swiecie jaki znam i taki wlasnie zapamietalam z dziecinstwa.Nie byl posypywany jagodami ,ale z jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z jagod przy krojeniu kazdego nastepnego kesa omletu.Wspanialy,cudowny pyszny,po prostu kwintensencja lata.Jesli nie jedliscie jagod w ten sposob przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci. Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm 2 jajka(...)bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane zmniejszyc obroty miksera i wmieszac zoltka na najmniejszych obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukrem goraca patelnie wysmarowac maslem wylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach. Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym Spód (forma o rozmiarze 20×30 cm): 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe(...)jajka około 50-100 g sera pleśniowego sól, pieprz 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy
UgotujmyTo.pldotrwam... Bo póki co ciśnienie mi skacze ostro przynajmniej ze trzy razy dziennie. Ale dobrze. Nie będę tu jadu wypuszczać, i daruję sobie dalsze uzewnętrznianie . Przejdę do czegoś pysznego, co przygotowałam z myślą o Gosinych dzieciach. Za niedługo idę na kawkę (C. idzie na degustację wina, będę go musiała później odebrać, a nie zdążę wrócić do domu, więc(...)nadzieniem jabłkowym bazując na tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam. Można użyć też
Pożeraczka, czyli raz adobrzePszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy(...)robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać. Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości
Gospodyni Miejskamuszę coś upiec. Dla odpoczynku psychicznego, spokoju ducha i pokrzepieniu ciała. Chwilkę pomyślałam na co bym miała ochotę.. odpowiedź pojawiła się sama, koniecznie coś czekoladowego. Tak powstały pyszne, mocno czekoladowe babeczki z udziałem słodkich malin. Pychota! Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 160g cukru 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g mąki pszennej(...)całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przy pomocy miksera ubijamy jajka na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie ręcznie. Na końcu delikatnie dodajemy maliny. Do formy
Kolizje SmakówCały czas się dziwię jakim cudem te naleśniki się udają. Nie ma glutenu, nie ma jajek, a więc nie ma w nich podstawowych białek strukturalnych. A
pyszne zdrowościŻyję szybko, bardzo szybko. Zresztą, jak wielu. Takie czasy, nie mamy czasuna odpoczynek, na chwilę oddechu, na momenty czułości, przyjemności,a nawet na życzliwość dla siebie
W kuchni Karmel-itkimleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu bułeczki! A moja Domowa konfitura wiśniowa zwieńczyła moje dzieło piekarnicze Składniki(...)studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproblem :) Mogła bym powiedzieć, skoro dieta to słodkiego w domu nie będzie, ale jak to zrobić gdy sama jestem łasuchem. Dlatego kombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko. Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze
Kuchnia w opałachproblem :) Mogła bym powiedzieć, skoro dieta to słodkiego w domu nie będzie, ale jak to zrobić gdy sama jestem łasuchem. Dlatego kombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko. Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze
Kuchnia w opałach