pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:811/1162)

Blok Czekoladowy 444

Blok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła

Blondynka Gotuje
Babka śmietankowa (bez masła) 156

czas umilił mi kawałek babki. Zwykła – niezwykła babka. Niezwykła, bo bez grama masła, za to ze śmietaną kremówką zamiast niego. A zwykła, ponieważ to cały czas babka, wilgotna, o pysznym śmietankowo-waniliowym smaku. Podjadałam ją sobie między prasowaniem koszul  i ściereczek do naczyń. Lubię prasować! Babka śmietankowa (bez masła) duża forma z kominkiem przepis autorstwa Lauren Chattman 3 szkl(...)minimum i dodawać na zmianę mąkę (w trzech częściach i śmietanę (w dwóch). Po każdym dodaniu mąki lub śmietany  krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć je z góry luźno folią

Posadzone i zjedzone
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 167

podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;) Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu(...)marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki pszennej (typ 480) 1/2 szkl. gorącej wody 1 duże jajko eko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie farszu do pierogów: Składniki na rosół umyć

Codziennik Kuchenny
placuszki budyniowe 210

Pyszne placuszki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że mają delikatnie chrupiącą skórkę, a smakiem i konsystencją przypominają nieco biszkopty. Są dość zwarte, nie tak lekkie i puszyste jak placuszki jogurtowe czy dyniowe , ale uwierzcie - z odpowiednimi dodatkami smakują naprawdę nieźle. Dziś jedliśmy je z cukrem pudrem i malinami, lubimy też z miodem, konfiturą i najnowszym odkryciem - syropem z mniszka(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Smacznego

babka w formie
korzenne muffiny z dynią i miodem 191

Muffiny z dynią są naprawdę pyszne. Puree z dyni sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni  jest zupełnie niewyczuwalny. Aromat  nadają im natomiast korzenne przyprawy - imbir, cynamon, mieszanka do piernika oraz miód. składniki:   1 szklanka puree z dyni 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce - wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję puree z dyni i mieszam łyżką niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Ciasto nakładam do foremek i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Light pierogi z kurczaka 168

Zawsze kiedy gotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju(...)szczypioru   sól różowa himalajska  pieprz  Wykonanie  ( pierogi) Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie , kiedy zobaczymy że ciasto nie chce się sklejać , można dodać jeszcze troszkę wody ,nie zapominamy o posypywaniu mąką stolnicy aby ciasto nam się nie przyklejało do stolnicy , i zagniatamy ciasto do momentu jak powstanie

Mój Smak
Faworki. 159

Witajcie :) moje skarby zażyczyły sobie faworki, no i cóż musiałam oczywiście zrobić.Pyszne mięciutkie, w sam raz do kawki. Do faworków użyła mąki tortowej pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia   3 łyżki oleju kokosowego olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Wykonanie : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie podane składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm, następnie radełkiem wycinamy pasy o szerokości 3,5 cm i dł 10 cm, w każdym pasku robimy 2cm nacięcie i jeden bok przekładamy przez

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka owsiane 143

Sarah Ban Breathnach W Kuchni Smaków robiłyśmy dziś coś lekkiego, zdrowego, prostego, pysznego.....ciasteczka owsiane z bakaliami. Mhmmm....z kubkiem gorącej czekolady lub kakao. No i ta delikatna nuta wanilii....Pychota!:) Wypróbujcie sami:) CIASTKA OWSIANE Składniki: fot. Izabela Magdalena 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru 2 jajka 1 łyżeczka wanilii 1 1/2 szklanki mąki(...)czyli wszystko to, co macie pod ręką;) Sposób przygotowania: Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka i wanilię - ubijać. Dodać mąkę, sodę, cynamon, sól - wymieszać. Dodać płatki i bakalie - wymieszać. Ciasto - gęste - formować w małe kuleczki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 st. przez ok 10-15 min. (Aż ciasteczka będą pięknie zarumienione) fot. Izabela

Kuchnia smaków
Angielskie bułeczki z krzyżykiem 137

Zapraszam na przepis na Hot Cross Buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem. Od dawna już się szykowałam aby takie angielskie bułeczk i z krzyżykiem upiec. Słodkie bułeczki na śniadanie. Pyszne i puszyste z ukrytymi w środku soczystymi rodzynkami. Angielskie bułeczki z krzyżykiem po raz pierwszy jadłam będąc w Londynie. Idealne bułeczki do kawy lub angielskiej herbaty. Oczywiście gorące bułeczki(...)świeżo zgniecionego kardamonu Krzyż 75 g mąki 50 g wody 1 lyżka oleju Drożdże rozpuść w mleku, po czym wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami, kardamonem, rodzynkami i solą. Wyrób ciasto ręcznie lub mechanicznie. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę

codojedzenia
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 181

Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550   marmolada wieloowocowa  Orzech(...)wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę

Sama słodycz i szczypta chili
Czerwone babeczki 182

Cześć trochę trwało zanim dodałam coś więcej. Dziś mam dla Was pyszne, wilgotne w środku babeczki czekoladowe. Składniki na babeczki: 220g masła 150g brązowego cukru 210 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 50 g startej gorzkiej czekolady Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać(...)jedno po drugim. Dodać do masy suche składniki, ekstrakt rumowy i wymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić. Składniki na krem: 300 g serka typu philadelphia ( ja użyłam jednego waniliowego

Panda i jej świat
Placki marchewkowe (FODMAP) 193

razie nie mam takich planów, ale na pewno znajdzie się tu kilka przepisów na zdrowsze dania, także te z diety eliminacyjnej. Zaczynam od placków marchewkowych, które mogą być pyszną kolacją albo śniadaniem. (wszystkie przepisy dotyczące diety eliminacyjnej znajdziecie pod etykietą FODMAP) PLACKI MARCHEWKOWE Składniki: 1,5  szklanki mąki owsianej 1 szklanka startej marchewki (około 3 średnie marchewki) 1 łyżeczka(...)mieszamy w misce. Marchew ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki warzywnej i odciskamy lekko z soku. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, a następnie dodajemy po łyżce składników suchych. Na końcu do ciasta dodajemy marchew. Mieszamy i smażymy na patelni na maśle.  Niestety placki maja jedna wadę, kiepsko jest je przewracać. Mi osobiście najbardziej smakują nie od razu po usmażeniu, ale kiedy

Bon appetit mon amie
Gniazdka 160

był mi bliski a szczególnie kiedy byłam małą dziewczynką. Uwielbiałam je, ponieważ były mięciutkie, wilgotne i wprost rozpływały się w ustach. Dziś postanowiłam sama je przygotować i są równie pyszne. Polecam, szczególnie na tłusty czwartek i w okresie karnawału. Najlepiej smakuję świeże, więc jutro rano zabierzcie się za ich przygotowanie! Składniki (na 16-20 gniazdek): 250 ml mleka 50 gram(...)wyciętych z papieru do pieczenia Mleko podgrzewam z masłem, solą i cukrem. Dodaję przesianą mąkę i całość mieszam do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski i studzę chwilę. Po przestudzeniu wbijam jajka i miksuję ciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety

Mango Papaja
wegański chlebek dyniowy 136

Siedzę w szkole i wyczekuję długiej przerwy na której przeważnie jem drugie śniadanie (tylko wtedy starcza mi czasu na jedzenie) . Zdaję sobie sprawę, że w plecaku czeka na mnie pyszny, dyniowy chlebek z tofu i rodzynkami. Nietypowe połączenie, które w efekcie sprawia, że nasze podniebienie znajduje się w niebie. Krótki opis dzisiejszego eksperymentu, który zdecydowanie przewyższył moje oczekiwania. Cieszę się(...)złotego łyżka siemienia lnianego brązowego WYKONANIE: Dynię obieramy, trzemy na tarce tofu blendujemy razem z dynią do zblendowanych składniów dodajemy imbir, cynamon, rodzynki, mlego oraz len mielony- całość mieszamy ciasto przekładamy do aluminiowej formy, wierzch posypujemy ziarnami lnu formę umieszczamy w piekarniku na ok 50 min w 180 stopniach

healthy dreams
Bułeczki śniadaniowe mleczne 125

rano za okno, doszłam do wniosku, że bułeczki mleczne przy takiej pogodzie to zdecydowanie lepszy wybór. Upiekłam je wczoraj, po przestudzeniu włożyłam do woreczka, a dziś na śniadanie mieliśmy pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach pieczywo. Polecam je każdemu, kto lubi domowe bułki, kto chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi(...)drożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto

Cakes By Kejt
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 172

CZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA  są idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste. A co najważniejsze wiesz co jesz;-)  Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 30 g kakao 150 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła  70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy(...)Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.    Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.   Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką

potrawyregionalne
bułki z oliwkami 146

Bardzo lubię bułeczki o nierównym kształcie, z oliwkami, sprzedawane w sklepie niedaleko mojego domu. Są pyszne ale niestety tylko kiedy są świeżutkie, na następny dzień nie da się ich jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień.  Składniki na 9 bułek: 500 g mąki pszennej + do podsypania 250 ml letniego mleka(...)drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, lekko rozwałkować i pokroić na kształty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 221

rybą po grecku, nikt nie wie czemu pierogi ruskie nazywane są w ten sposób, skoro z Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż ma słuszność, że i Tosia do pierogów dorośnie?). Moja propozycja jest jednak nieco odmienna od standardowej, mam nadzieję, że wam się spodoba(...)mozzarellę na małych oczkach tarki i dodać pokrojoną w kostkę fetę. Dognieść jeszcze wszystko widelcem i wymieszać na w miarę gładką masę. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jagodzianki + film 308

Drożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn z mleka drożdży i cukru, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy jajko i rozpuszczone masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek

Smakowite Dania
Pączki z ricotty (Baci di ricotta) 151

Przepis na te pączki znalazłam na blogu/stronie  >klik< Zasmakowały mi i mojej rodzinie od razu, pyszne, mięciutkie pączki. Były one takim małym początkiem przed Tłustym Czwartkiem. Zniknęły bardzo szybko, tak jak to się dzieje z każdymi słodkościami u mnie w domu ;) A o to przepis: Składniki: 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)gładka masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem. Do płytkiego garnka bądź na patelnie wylać 2-3 cm oleju. Rozgrzać. Wykładać łyżeczką ciasto na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron jak pączki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Zapraszam i życzę smacznego

Motylkowa Kuchnia
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 160

dziś zaproponuję Wam ciasteczka idealne do zapakowania w pojemnik i ruszenia z nimi na miasto czy na łono natury, w zależności od Waszych preferencji. Ciasteczka są kruche z pysznym dodatkiem orzechów i czekolady. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, więc są świetne nawet dla osób wyjątkowo zabieganych. Co do długiego weekendu to pogoda w dalszym ciągu dopisuje, więc grzechem byłoby(...)posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:   Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy

psgotujemy
Muffinki czekoladowo - orzechowe 159

mnie to taki jesienny smak. Są pyszne, pokrzepiające i… syte. W sam raz na wycieczkę rowerową, wypad za miasto lub przechadzkę po górach. Bardzo kaloryczne i dodają energii po wysiłku fizycznym :) Składniki: 1/2 kg maki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 kostki masła cukier waniliowy 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiego(...)pieczenia, kakao, cukrem waniliowym, dodać orzechy i czekoladę. Jajka ubić z cukrem na puch i dodawać na przemian makę, mleko i masło, całość mieszać ręcznie, króciutko. Powstanie gęste ciasto. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek muffinkowych. Wstawić do piekarnika i piec ok 25 min w 180 stopniach

Cakes By Kejt
Białe Brownie z malinami 176

nich śmieszne dołki w sam raz na bitą śmietanę czy owoce. Ciasteczka są bardzo słodkie dlatego ja dodałam suszonych porzeczek do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością. Ciasteczka są pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe.  100 gram masła 2 sztuki jaja 70 gram mąka pszenna 100 gram cukier 70 gram białej czekolady 1 łyżeczka(...)masy maślano - czekoladowej, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi, ze ciasteczka mają fajny kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do połowy wysokości. Piec w 170 stopniach ok 15 minut. Jeśli pieczenie będzie w metalowe należy wysmarować formę i oprószyć kaszą manną. Z podanej

AZgotuj!
Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami 94

Pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej, słodzone miodem. Ciepłe najlepsze, polecam! Składniki na 6 bułeczek: 175 g mąki pszennej 75 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 75 g śmietany 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka rodzynek 7 orzechów włoskich 1 małe żółtko szczypta soli Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Do miski wsypać oba rodzaje(...)ciepłej wody. Pokruszyć do tego drożdże, dodać miód. Wymieszać dokładnie i przelać do mąki. Wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Orzechy obrać ze skorupek, pokroić. Rodzynki odcedzić, pokroić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część zagnieść z orzechami włoskimi

Moja Galeria Smaku
Torcik z pianką truskawkowo śmietanową 165

Dzisiaj Dzień Ojca , więc dla Tatusia w imieniu dzieci przygotowałam pyszny torcik z pianką śmietanowo truskawkową :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier(...)waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając  na małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić     do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do zmiksowanych truskawek , wymieszać

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 130

dodatkiem ziół i chrzanu . Ja przygotowałam bułeczki z koperkiem i zieloną cebulką, ale można puścić wodze fantazji i wykorzystać do ich przygotowania również inne dodatki.  Bułeczki były pyszne, miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Smak chrzanu był delikatny, więc jeśli chcecie uzyskać mocniejszy efekt radzę dodać go więcej.  Bułeczki ziołowo - chrzanowe SKŁADNIKI: 20 g świeżych drożdży(...)łyżki wody i cukrem. Odstawić na kwadrans. Mąkę wymieszać z solą, dodać majonez, chrzan, posiekane drobno zioła oraz przygotowane drożdże.  Następnie wlewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy wieczkiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.  Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka korzenne 185

Kruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi. Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ⅔ szklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka(...)cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10  minut (w zależności od grubości ciastek

Mama Gotuje
Pączki 169

Dziś tłusty czwartek mamy, pyszne pączki pożeramy. Choć ja faworki wolę, kilka sobie zjeść pozwolę. Skoro taka tradycja, to oczywiście nie może zabraknąć tychże i u mnie. Narobiłam się tego, że hej i szczerze mówię: Wystarczy mi na caały rok, a nawet dłużej. I pączki i faworki i oczywiście oponki. Dla całej mojej czeredy to naprawdę trzeba tego(...)Fakt, że pączków raczej nie robię, a jeśli już to mi nie smakują. A te i owszem. Przepis oczywiście jest troszkę zmodyfikowany. Ja zamiast oliwy użyłam masła i do ciasta dodałam skórkę cytrynową i zwiększyłam ilość mąki, gdyż ciasto wyszło zbyt luźne Składniki: 1 kg i 1 szklanka mąki 10 dag drożdży 10 dag cukru 1 jajko

Ciasteczkowy Potwór
Rafaello II 152

sobotnie, czy niedzielne popołudnie przy kawce lub w gronie znajomych, polecam pyszne rafaello na biszkopcie, które "chodziło" za mną już od ładnych kilku tygodni. Ale jak to w życiu bywa, nie zawsze co zaplanowane - zostaje zrealizowane. A dziś i owszem:) Upiekłam pyszność i podzielę się z Wami tym specjałem:) Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki(...)gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie  Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam  by przestygło.  Czekoladę łamię

Ciasteczkowy Potwór
Żytnie placuszki z mango, jogurtem naturalnym i truskawkami 179

Dojrzały owoc jest bogaty w witaminy C, A i E oraz te z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz enzymów ułatwiających trawienie białek. Oczywiście jest też niesamowicie pyszne! W towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :)   Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog