Poniewaz w swieta nie moze zabraknac choinki,jest i choinka.U mnie z pysznych,malutkich chrupiacych buleczek z makiem.Buleczki sa delikatne,bardzo smaczne i doslownie na dwa kesy. Przepis na buleczki "pieguski" Skladniki na 22 buleczki: 280 g maki 180ml pol na pol mleka z woda 35 g maku 20 g masla 1 lyzeczka miodu 1/2 lyzeczki soli 11/2 lyzeczki suchych(...)Mleko z maslem i woda podgrzac w rondelku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie sprezyste ciasto.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na blat i podzielic na 21 rownych kawalkow.Zeby buleczki byly rownej wielkosci,ciasto najlepiej odwazac,po 28-29 g ciasta na kazda buleczke.Kazda czesc rozplaszczyc na placuszek i zawijac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne. Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B Schär ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego cukier(...)drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyjednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa rośnie znalazłam idealne połączenie - pyszne bułeczki jogurtowe. Wyszły delikatne, a jednocześnie wyjątkowo sycące. Wspaniale smakują z przyrumienionym sezamem. Spróbujcie koniecznie! Bułeczki na jogurcie Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark(...)łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu . Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną . Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach(...)mąką i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką . Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżką porcję ciasta. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :) Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja(...)ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać i wymieszać z masłem,cukrem i solą. Wymieszać to z jajkami, drożdżami i mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć
charlotte gotujeakurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. Także jest to mój debiut :) Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku. Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru(...)utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez
Walijskie PichceniePyszne orzechowe ciasteczka - półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :) SKŁADNIKI(...)PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni pilnując, by się
Moje Kuchenne Rewelacjeuniwersalny sos , który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina(...)paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię tradycyjne potrawy. Nawet preferuję je bardziej, niż nowości kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w
W kuchni Karmel-itkipotrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)ciasteczka. Co prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż! Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał
W kuchni Karmel-itkiMam w domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze
Moje pyszne gotowaniePrzepis znalazłam tu i koniecznie musiałam przetestować. Wyszły nieco przypominając placuszki serowe. Były wilgotne w środku i bardzo serowe, ale i pyszne :) i oczywiście zawierają dodatkowe źródło białka :) Składniki: 25 dag białego sera 2 dag drożdży świeżych jajko 1 i 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu(...)szklance jeszcze ciepłego mleka roztopić miód. Wlać do reszty składników oraz dodać rozczyn, po czym dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 1-1,5 godz. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.(Nabierając ciasto zamaczaj łyżkę w wodzie, co zapobiegnie przyklejania się ciasta do łyżki). Odsączyć na papierze kuchennym. Podawać posypane cukrem pudrem, czy też z ulubionym dżemem, lub ze zmiksowanymi owocami. Smacznego
Gotuj z AgnesPyszne maleństwa, idealne na podwieczorek, do szkoły lub pracy. Dzięki marchewce są wilgotne, mają cudowny kolor i długo zachowują świeżość. Dodatkowym plusem jest to, że zrobisz je bardzo szybko :) Składniki suche: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków owsianych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich(...)jajka 3/4 szkl oleju 2 szkl startej na małych oczkach marchewki (ok 3 szt.) W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. następnie wymieszać wszystkie do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asi