pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem(...)tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest gotowy gdy jest złoty z każdej strony. Naleśniki z parówkami i żółtym serem są naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać, potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie. Na zdjęciu bez panierki
Tanie przepisy studenckieMiałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną(...)letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok
dom-agi.plJutro tłusty czwartek a ja mam dla Was kolejną propozycję na ten dzień;) Tym razem pyszne faworki czy chrust jak kto woli. Faworki są bardzo dobre, niezwykle kruchutkie, leciutkie i puszyste. Wyglądają uroczo ale niestety są bardzo kaloryczne i pracochłonne. Dlatego też, my jadamy je tylko w okresie ostatkowym, bo przecież wtedy można zaszaleć ;) Przepis pochodzi z zapisków(...)łyżeczka proszku do pieczenia kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia plus łyżka octu Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany, masła, proszku do pieczenia i octu zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Dokładnie wyrobić, bijąc wałkiem, aż pokażą się pęcherzyki powietrzne. Następnie ciasto cienko rozwałkować, pokroić w paski, a w środku każdego z nich zrobić przecięcie i przepleść ciasto. Smażyć na smalcu
Krakowskie smaki AniZazwyczaj podawane są do popołudniowej herbaty bądź szklanki mleka. Często rodzynki zastępowane są suszoną żurawiną, ja postanowiłam dodać kawałki czekolady;) Ciasteczka są pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Pysznie smakują również solo. Wyglądem przypominają malutkie, puszyste biszkopciki. Serdecznie polecam;) Przepis pochodzi z dodatku do jednej z gazet. Składniki: 2 szklanki mąki 10 dag czekolady (użyłam Ritter Sport- biscuit(...)cukrem, posiekać z masłem. Kolejno dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz wlewamy mleko (do takiej ilości aby rozbełtane jajka plus mleko wynosiło szklankę płynu- trochę zostawiamy do posmarowania ciastek). Zagnieść ciasto, ma być gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć szklanką ciastka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Krakowskie smaki AniBulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych drozdzy 1/3 szklanki cieplej wody 1 szklanka cieplej maslanki 2 lyzki miodu 3 lyzki roztopionego masla 1 duze jajko 2 lyzeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki maki pszennej(...)minut. Do duzej miski wlac maslanke, maslo, jajko, sól i wode. Wsypac 1 i 1/2 szklanki maki i calosc dokladnie polaczyc. Nastepnie powoli dosypac reszte maki do czasu, az ciasto zacznie odchodzic od miski. Ciasto przelozyc na lekko oprószony maka blat i wyrabiac przez okolo 7-10 minut, az zrobi sie gladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac
w mojej kuchniwlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby mus stężał. O oleju kokosowym: Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych(...)odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). (źródło: http://www.olvita.pl/olej-jadalny.html ) Moja opinia: Muszę przyznać, że olej bardzo przypadł mi do gustu. Jak napisano w opisie, ma on pyszny smak i zapach kokosu. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań
e-PrzepisyKulinarnePyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Lukier: 2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą) 1. Margarynę/masło rozpuścić(...)wystudzić. 2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta. 4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC. 5. Ciasto przestudzić. Cukier puder
Kto ugości moich gości?Święta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci(...)drożdży cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną posiekaną Kasię i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem
Malinowe PocałunkiZjadłam dwa pączki jeden w pracy (pracuje w małej cukierni, był taki sobie. Nie lubię kupnych pączków), a drugi swój własny. Tak się bałam, że nie wyjdą, a wyszły pyszne. na dniach wrzucę posta. Może trochę spóźnionego, ale na pewno się pojawi. Przyda się na następny rok :). A jak tam u was miną Tłusty Czwartek ?. Macie dość pączków(...)kremówki cukier waniliowy 3/4 kostki masła Wykonanie: Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę, i jajka. Dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec
Moje pyszne gotowaniepudełeczku lub puszce. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly. Zmodyfikowałam dodatki - chociaż w oryginalnej pistacjowo-cytrynowej wersji też niedługo zrobię, bo brzmi pysznie, prawda...? Biscotti z migdałami i morelami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g masła 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem. Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna. Składniki: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki śmietany(...)drożdży 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrtynowego powidła śliwkowe Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek
Walijskie PichcenieinsertCookd("14d181ae407181ddb00551a46e9b7ec0"); Gofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z MW. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę(...)Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry
Malinowe PocałunkiPyszne placki z dyni z brzoskwiniami i domowym sosem karmelowym - pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. SKŁADNIKI 1 szklanka puree z dyni(...)dyni miksujemy z jajkami i olejem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy dodając szczyptę soli. Połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy ciasto na patelnię dużą łyżką i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy
Moje Kuchenne RewelacjeWyjątkowo łakome ciasteczka!. Przepyszne, miękkie, kruche z kawałkami pysznej mlecznej czekolady :). Zrobi je każdy, bo przepis i wykonanie banalne, więc do dzieła!. Świetnej jakości melasę z trzciny cukrowej, którą wykorzystałam do tych ciasteczek znajdziecie Tutaj , wysokiej jakości i bez konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła(...)waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek 1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem
Apetyczna babeczkafarsz drobiowy, lub wieprzowy. Nasza rodzina bardzo lubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: We wrzącej wodzie(...)bardziej gładką masę. We wrzącej wodzie gotujemy oczyszczone i w mniejsze kawałeczki pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu tłuczkiem mielimy ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i zagniatamy miękkie ciasto, ciasto będzie się przylepiało do rąk, ale nie należy dodawać mąki. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy na oliwą posmarowanej ręce. Na środek łożymy łyżkę farszu, formujemy kartacz
Kuchnia Łukasza