Znacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka
Kuchnia ŁukaszaWielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto: 70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650) 1,5 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki oliwy
Praktyczna plOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto: jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru
Z miłości do słodkościWypróbowałam już kilka przepisów na bułki pszenne i muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych. Już samo wyrabianie ciasta jest bezproblemowe, pięknie rośnie a efektem końcowym są pyszne bułki, które można zjeść w zależności od dodatków zarówno na słodko jak i wytrawnie. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury. Składniki na ok. 8 sztuk: (przepis pochodzi(...)dodać sól, pracujący zaczyn oraz ciepłą wodę (jeśli użyjemy drożdży instant to należy je po prostu wymieszać z pozostałymi składnikami). Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie się bardzo kleiło można dodać trochę mąki, jeśli będzie za twarde dodać odrobinę ciepłej wody. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Simply FoodPyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) ) Składniki na spód (forma 24 cm): 250 g mąki(...)cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy
My Culinary Artchorobie, dopóki śmierć nas nie rozłączy”. Niezależnie od Waszego stanu cywilnego czy statusu naFacebooku zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na ciasto czekoladowe. Zwiśniówką. Zarówno dla zakochanych (czekolada i alkohol to afrodyzjaki), jak i dla singli – można w pyszny sposób zapchać emocjonalną pustkę i poprawić sobie humor ;) W sam raz na Walentynki :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach
W kuchni KatieKolejna moja śniadaniowa propozycja;) Tym razem są to bardzo smaczne i sycące paszteciki z ciasta francuskiego. Farsz powstał z białego sera, szynki i szczypioru. Całość dodatkowo posypana odrobiną ostrego parmezanu i pyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;) Składniki: 250g ciasta francuskiego, 125g białego sera, 1/2 pęczka szczypioru, 50g szynki, jajko
Z miłości do słodkościOdrobina słońca w zimie :) Lekkie, delikatne, po prostu pyszne :) Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku … Czytaj dalej Słoneczne ciasto
czarrna od kuchnijuż po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą. Składniki: Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka
PastelFoodpleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz. W wersji oryginalnej robi się ją bez cukru, ja jednak zawsze dodaje ok. 7 dag. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane(...)śmietanie cukier kryształ. Podgrzaną śmietanę wyłączyć, dodać roztarte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać jajko i masło. Składniki połączyć. 3. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło
Apetyczna babeczkawiedziałam, że muszę je zrobić. Tym razem nie było żadnych wymówek. Wszystkie składniki miałam w domu, więc wystarczyło wziąć się do pracy. Efekt – wyszły pyszne ciacha do kawki i książki. Składniki na 7 tartaletek Kruche ciasto: 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 120 g zimnego posiekanego masła Przygotowanie: Wszystkie
Fabryka pomysłówJest to przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać(...)pół, na dolną część ciasta rozłożyć powidła śliwkowe, przykryć drugim płatem ciasta. Teraz już każdy może zrobić jak chce, można tylko polać polewą czekoladową u góry. Lub tak jak ja pokroić na kawałki i każdy kawałek obłożyć powidłami i polać polewą czekoladową ze wszystkich stron. Piernik jest pyszny, bardzo polecam
Kuchnia Pokoleńsię nie zawiodłam, przepis jest doskonały! Z podanych składników wychodzą aż trzy rolady więc spokojnie część można zamrozić, a po rozmrożeniu jest równie pyszny jak i przed ! Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 180 ml letniego mleka 150 g roztopionego masła 6 żółtek 45 g drożdży 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli
Słodka Kraina Wypiekówjednym z blogów i odrazu wiedziałam, że muszę je zrobić. Nie byłabym sobą gdybym odrobinę nie zmodyfikowała przepisu, ale wyszło po prostu pysznie. Wam też radzę je zrobić, mimo, że wymaga trochę pracy i czasu. Ciasto: 1 margaryna 200 g śmietany 18% ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao Margarynę ucieramy na puch
Cynamonowe szczęście