Chyba za rzadko robię pierogi, a szczególnie pieczone, czy takie smażone... Koniecznie muszę to zmienić! Tym razem postawiłam na proste ciasto drożdżowe i łatwe nadzienie z pasztetu. Całość wyszła niezwykle pyszna i dość szybka w przygotowaniu. Sami spróbujcie! A dla przypomnienia inna wersja pierogów pieczonych - klik . 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (ciepłego) 1 jajko 7g drożdży instant(...)smażenia Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać olej i jajko. Masę dokładnie wyrobić - w międzyczasie stopniowo łącząc z ciepłym mlekiem. (Ciasto powinni być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.) Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka
Di gotujeDziś zapraszam moich czytelników na pyszne, delikatne i aromatyczne rogaliki z jabłkami. Idealne na jesienne niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Farsz: 1 spore jabłko cynamon mielony kardamon brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam na pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu, pycha. Ciasto podbiło nie jedno podniebienie:) i w towarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „Najlepsze ciasta”, sporo zmodyfikowana). Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno
Mała Cukierenkanadaje im wilgotności. A zapach… zwłaszcza bezpośrednio po upieczeniu jest wspaniały. Dziś zapraszam Was na szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka cukru 11/4 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO – produkt znajdziecie(...)Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Kokosową babkę pieczemy na środkowym poziomie, w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika. Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i oprószamy ją cukrem pudrem. Kokosową babkę najlepiej przechowywać pod przykryciem. Pysznie kokosowa babka piaskowa. Smacznego
Słodkie okruszkiniestety okazji poznać, ale miałam okazję skosztować jej wypieku:) Jak widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących
Kuchnia smakówObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru
Moja Delicjawyręczył mi dwa granaty i stwierdził, że na pewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą(...)białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając o świeże, pyszne mango. Biszkopt był wyborem oczywistym, a galaretka na wierzchu chyba mi się przyśniła... Niemniej, wyszedł z tego całkiem zgrabny torcik, a owoce zatopione w przezroczystej galaretce wyglądają zjawiskowo. Połączenie niemal krwistej, rubinowej czerwieni granatów z intensywną żółcią mango zachwyci chyba każdego. Smakowo całość wypadła również bardzo dobrze - słodszy krem, lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzespokojnie czekały na wenę. Doczekały się wreszcie ;) Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe z zatopionymi wewnątrz niego ćwiartkami śliwek. Śliwki miały za zadanie nadać ciastu wilgotności i przełamać czekoladowy smak. Udało się, ciacho wyszło pyszne :) Zapraszam zatem do stołu :) Składniki: 5 jajek , 1 szklanka cukru , 2 łyżki esencji waniliowej >klik!< 70-80 ml słodkiej śmietanki , 3 lekko czubate(...)Dodać esencję waniliową i śmietankę - zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Na końcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaefekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :) Składniki na ciasto: 120 g masła
Domowa cukiernia Ewykońca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy nastrój zawsze znika przy pieczeniu. Miałam kilka podejść do ciast z jabłkami, ale najbardziej dumna jestem z przepisu na szarlotkę na biszkopcie z pyszną bezą . Mam problemy z wypiekami na biszkopcie. Raz się uda, a innym razem twardy jak kamień. Nawet gołębie nie chcą dziobać. Ale tutaj
Pink Envelopewody 55g mąki razowej W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej typ 720 (omyłkowo), chleb wyszedł pyszny, więc piekąc po raz kolejny robiłam już zawsze w taki sam sposób(...)Składniki ciasta właściwego : 385g ciasta zakwaszonego 400g ciasta zaparzonego wrzątkiem, x) 460g mąki żytniej typ 720 270g mąki pszennej 400g wody łyżkę melasy sól (ja dodaję 1,5 łyżki) x) 100g mąki żytniej zalać 300g wrzącej wody i energicznie wymieszać, ręcznie albo mikserem, pozostawić do wystygnięcia. (Ja przygotowuję je podczas ostatniego dokarmienia ciasta zakwaszonego, wówczas do rana spokojnie wystygnie). Wodę
w mojej kuchniwięc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 1 1/4 szkl. (150 g0 mąki pszennej 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej 25 g drożdży (użyłam(...)odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęścieBardzo ciekawy pomysł na ciasto,moje dzieci były zachwycone ,pochłonęły je bardzo szybko-pyszne maślano-cynamonowe wilgotne i nie trzeba kroić.... polecam Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 60g masła ¼ szklanki cukru 1/3 szklanki mleka ¼ szklanki wody 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub opakowanie cukru waniliowego) szczypta soli nadzienie: 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy wodę i wanilię. W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól, Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której
Swojskie jedzonkoserkiem śmietankowym Almette, w sercu kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę. Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy Almette 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną pietruszkę zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać serek, bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć
Jadło i czytadłoŚwiątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:) Dziś przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto lekko zabarwiłam szpinakiem, dzięki czemu uzyskałam na cieście zielonkawe plamki. Robię je wcześniej i zamrażam (mamy wtedy pierogi w hurtowych ilościach nie tylko na Święta, ale też na inne okazje
Zasmakuj Kuchni