Chyba za rzadko robię pierogi, a szczególnie pieczone, czy takie smażone... Koniecznie muszę to zmienić! Tym razem postawiłam na proste ciasto drożdżowe i łatwe nadzienie z pasztetu. Całość wyszła niezwykle pyszna i dość szybka w przygotowaniu. Sami spróbujcie! A dla przypomnienia inna wersja pierogów pieczonych - klik . 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (ciepłego) 1 jajko 7g drożdży instant(...)smażenia Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać olej i jajko. Masę dokładnie wyrobić - w międzyczasie stopniowo łącząc z ciepłym mlekiem. (Ciasto powinni być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.) Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka
Di gotujeDziś zapraszam moich czytelników na pyszne, delikatne i aromatyczne rogaliki z jabłkami. Idealne na jesienne niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Farsz: 1 spore jabłko cynamon mielony kardamon brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam na pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu, pycha. Ciasto podbiło nie jedno podniebienie:) i w towarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „Najlepsze ciasta”, sporo zmodyfikowana). Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno
Mała Cukierenkanadaje im wilgotności. A zapach… zwłaszcza bezpośrednio po upieczeniu jest wspaniały. Dziś zapraszam Was na szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka cukru 11/4 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO – produkt znajdziecie(...)Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Kokosową babkę pieczemy na środkowym poziomie, w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika. Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i oprószamy ją cukrem pudrem. Kokosową babkę najlepiej przechowywać pod przykryciem. Pysznie kokosowa babka piaskowa. Smacznego
Słodkie okruszkiniestety okazji poznać, ale miałam okazję skosztować jej wypieku:) Jak widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących
Kuchnia smakówObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru
Moja Delicjawyręczył mi dwa granaty i stwierdził, że na pewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą(...)białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając o świeże, pyszne mango. Biszkopt był wyborem oczywistym, a galaretka na wierzchu chyba mi się przyśniła... Niemniej, wyszedł z tego całkiem zgrabny torcik, a owoce zatopione w przezroczystej galaretce wyglądają zjawiskowo. Połączenie niemal krwistej, rubinowej czerwieni granatów z intensywną żółcią mango zachwyci chyba każdego. Smakowo całość wypadła również bardzo dobrze - słodszy krem, lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzespokojnie czekały na wenę. Doczekały się wreszcie ;) Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe z zatopionymi wewnątrz niego ćwiartkami śliwek. Śliwki miały za zadanie nadać ciastu wilgotności i przełamać czekoladowy smak. Udało się, ciacho wyszło pyszne :) Zapraszam zatem do stołu :) Składniki: 5 jajek , 1 szklanka cukru , 2 łyżki esencji waniliowej >klik!< 70-80 ml słodkiej śmietanki , 3 lekko czubate(...)Dodać esencję waniliową i śmietankę - zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Na końcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaefekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :) Składniki na ciasto: 120 g masła
Domowa cukiernia Ewykońca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy nastrój zawsze znika przy pieczeniu. Miałam kilka podejść do ciast z jabłkami, ale najbardziej dumna jestem z przepisu na szarlotkę na biszkopcie z pyszną bezą . Mam problemy z wypiekami na biszkopcie. Raz się uda, a innym razem twardy jak kamień. Nawet gołębie nie chcą dziobać. Ale tutaj
Pink Envelopewody 55g mąki razowej W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej typ 720 (omyłkowo), chleb wyszedł pyszny, więc piekąc po raz kolejny robiłam już zawsze w taki sam sposób(...)Składniki ciasta właściwego : 385g ciasta zakwaszonego 400g ciasta zaparzonego wrzątkiem, x) 460g mąki żytniej typ 720 270g mąki pszennej 400g wody łyżkę melasy sól (ja dodaję 1,5 łyżki) x) 100g mąki żytniej zalać 300g wrzącej wody i energicznie wymieszać, ręcznie albo mikserem, pozostawić do wystygnięcia. (Ja przygotowuję je podczas ostatniego dokarmienia ciasta zakwaszonego, wówczas do rana spokojnie wystygnie). Wodę
w mojej kuchniwięc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 1 1/4 szkl. (150 g0 mąki pszennej 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej 25 g drożdży (użyłam(...)odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęścieBardzo ciekawy pomysł na ciasto,moje dzieci były zachwycone ,pochłonęły je bardzo szybko-pyszne maślano-cynamonowe wilgotne i nie trzeba kroić.... polecam Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 60g masła ¼ szklanki cukru 1/3 szklanki mleka ¼ szklanki wody 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub opakowanie cukru waniliowego) szczypta soli nadzienie: 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy wodę i wanilię. W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól, Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której
Swojskie jedzonkoserkiem śmietankowym Almette, w sercu kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę. Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy Almette 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną pietruszkę zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać serek, bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć
Jadło i czytadłoŚwiątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:) Dziś przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto lekko zabarwiłam szpinakiem, dzięki czemu uzyskałam na cieście zielonkawe plamki. Robię je wcześniej i zamrażam (mamy wtedy pierogi w hurtowych ilościach nie tylko na Święta, ale też na inne okazje
Zasmakuj Kuchninią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o orzechy, które uwielbiam. Tak przygotowaną nutellę możemy wykorzystać do ciast i naleśników, ale możemy też zjeść z nią pyszne śniadanie. Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza jak dosypiemy orzechy. Nie odchodźcie od garnka! Składniki
Kuchnia w czekoladziemnie na ogródku drzewa powoli tracą liście, więc dzisiaj na blogu jesienne ciasto jabłkowe. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu i pyszne. SKŁADNIKI 1 kg jabłek (u mnie słodko-kwaśne) 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ryżowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Passions hobbies lifeChciałabym Wam polecić danie z mięsa wieprzowego ,który jest faszerowany pysznym farszem szpinakowym,mięciutki,pachnący ziołami i panierowany w cieście ,podany na kaszy kuskus i z serem cheddar oraz z sałatą.Pycha.Bardzo eleganckie i efektowne danie. 7 kotletów schabowych kasza kuskus + kawałki sera cheddar sałata musztarda rosyjska świeży szpinak(garść na jednego kotleta) suszone oregano majeranek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwiejskich trawników jest obecnie obsypana mniszkami. Niemal każdy spotkał się już z przepisem na "miód" z mniszka, wino lub kwiaty zatapiane w cieście naleśnikowym. / w tym miejscu przypominam swój przepis na pyszne placuszki: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/04/placki-z-mniszkiem-w-dwoch-wersjach-na.html / Oprócz kwiatów, możemy jeść także liście. Najsmaczniejsze są młode, nieduże listki, ponieważ zawierają najmniej goryczy. Ja lubię również te dojrzalsze, według mnie
Kasia SarnaBardzo fajne ciasto. Można też powiedzieć delikatny deserek. Niezbyt słodkie z pyszną masą z kaszką manną. Polecam. Przepis na T hermomix na dole. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do gotującego się mleka wrzucić masło. Podgrzewać i mieszać, aż masło się rozpuści. Powoli wsypywać kaszkę manną, gotować ciągle mieszając. Gotować jeszcze minutkę. Formę o wymiarach
Kuchnia PokoleńUwielbiam przetwory typu 2 w 1. Oprócz pysznych owoców, które mogę wykorzystać zimą do deserów lub ciast zyskuję także smaczny kompot. Składniki 1 kg czereśni ok. 500 ml wody 10- 15 g cukru 1. Z czereśni usuwamy ogonki. Płuczemy pod bieżącą … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDomowe lody jagodowe, pyszne, aż strach! Po nich język, a nierzadko i ząbki nabierają śmiesznego, niebieskawego odcienia:D Idealny deser po niedzielnym obiedzie. U nas podane
6nieboLetni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy
codojedzeniaProsta, pyszna babka jogurtowa. Wilgotna i długo świeża. Lepsza nawet na drugi dzień niż w dniu pieczenia :)) Po wystudzeniu była tak mięciutka, że z trudem
Walijskie PichcenieAle to było pyszne! Niestety po deserze pozostało tylko wspomnienie, ale jest tak prosty do wykonania, że na pewno go powtórzę :) Przepis dedykuję szerokiej grupie odbiorców
Domowa Cookierenka Agiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka o smaku chałwy? Właśnie tak! Posiadają kruchą, piaskową strukturę i ten kuszący aromat! Są tak pyszne, że ciężko się powstrzymać od podjadania jeszcze surowego ciasta! Zapewniam, że ich smak podbije serca nie tylko miłośników chałwy! (około 20 sztuk) 1/2 szklanki pasty tahini 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka
Di gotujesmacznych gofrów jest ciasto i odpowiednia gofrownica. Z przepisu na gofry można przygotować ich wersję wytrawną. Dlaczego nie! Wystarczy dodać posiekane zioła i wymieszać z ciastem, a później przełożyć ulubionymi dodatkami i oto mamy pyszne gofry - kanapki! Gofry z cukrem pudrem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju
Moja smaczna kuchniaTarta orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki
Smakołyki Berenikidużą ilością koperku ? W zupie wykorzystałam zarówno jego pierzaste listki jak i aromatyczne łodyżki. Te drugie dodane do wywaru wzbogaciły jego aromat a zmiksowane w cieście naleśnikowym nadały mu koloru i koperkowego posmaku. Wyszło pysznie! Ja to jednak straszna zupiara jestem. Dobrą zupę mogę jeść przez kilka dni, na okrągło, i wcale mi się nie nudzi. Moim comfort food
Smaczna PyzaPomysł na pyszne batoniki w domowej, zdrowej wersji. Mogą być słodką przekąską, drugim śniadaniem do szkoły czy pracy, a także prezentem! Jagody Goji kupiłam pierwszy raz
Kolorowy Przepisownikpodniosę w górę obie łapki! Większość zna i ceni smak tiramisu: biszkopty aromatyzowane kawą i amaretto, przekładane delikatnym kremem z mascarpone i kakao. Pyszne - prawda? A jeśli dodać do tego idealnie kruche ciasto i aksamitną, waniliową warstwę serową? To już po prostu poezja smaku. Do tego wygląda zachwycająco! Pracę nad jego przygotowaniem najlepiej rozłożyć na dwa dni. składniki: ciasto
6nieboDzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym
Kuchenne Wariacjechyba komentarz jest zbędny ;)). Uwielbiam dzieci i tą ich ciekawość świata! A po powrocie czekały na nas pierogi z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Pyszne. Piękny, słoneczny kolor pierogów uzyskałam przez dodatek do ciasta szczypty kurkumy. Trochę są podobne do ruskich, jednak żółty ser nadaje im charakteru. Chciałam sprawdzić, jak smakują podsmażane na patelni. Niestety (albo na szczęście) nie uchował się
zadanie-gotowaniePyszne, dekoracyjne i jednocześnie sycące danie mięsne :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 12 dag masła 1 łyżka smalcu 2 żółtka sól do smaku 1 jajko do smarowania Składniki na nadzienie: 30 dag pieczonego mięsa ½ czerstwej bułki 1 cebula 2 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku
Tradycyjna KuchniaProsty przepis na pyszną, puszystą szarlotkę :) Składniki: 20 dag biszkoptów 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 białka jaja 20 dag cukru drobnego
Tradycyjna Kuchniaolej kokosowy, mieszamy i szybko polewamy lekko ostudzone ciasto. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy możemy je kroić, najlepiej jest je pozostawić przez noc. Ciasto nie jest bardzo słodkie, lekko kwaskowe, po prostu pyszne :) Smacznego
Co na wege obiad?Wbrew pozorom, nie są aż tak pikantne, ale pięknie pachną korzennymi przyprawami. Są chrupiące i nie przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Pyszne paluchy z dodatkiem białego sera. Do przygotowania idealnego ciasta nie potrzeba dużych umiejętności. Wystarczy trzymać się prostej zasady: dodajemy tyle samo mąki ile sera. Składniki 250 g sera białego tłustego 250 g mąki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywiem jak u was będzie ale w tym roku postanowiłam , że w moim barszczyku czerwonym wylądują uszka z grzybkami mianowicie koźlaki suszone. Pyszny aromatyczny farsz :) Już się uśmiecham mniam :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony pół łyżeczki sól morska
Różowa kuchniaOstatnio na blogu sporo słodkości. Ciasta, pierniczki, desery... Dziś zapraszam Was na zdrowe śniadanie. Pyszna owsianka chia z naturalną słodyczą melasy i owoców, to wspaniały początek dnia. Idealnie sprawdzi się również jako kolacja. Ja właśnie tak zakończyłam dzień pełen wrażeń i... remontów. Łyżka pysznej, zdrowej owsianki i kilka stron wspaniałej książki. Składniki: (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 7 łyżek
Słodkie okruszkimazurek jest, jak dotąd, moim ulubionym. Kruchy, delikatny spód i pyszna mleczno-migdałowa masa to dla mnie połączenie idealne. Całość wieńczy dekoracja z bakalii. Mmmmm.... palce lizać :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki krupczatki kostka zimnego masła 1/4 szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku
Smakołyki AsiSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi
VioletoweKucharzeniePyszny i bardzo rozgrzewający budyń na chłodne zimowe wieczory :) Nie znajdziecie w nim dodatku mąki ziemniaczanej - kremową konsystencję zapewniają zmielone płatki owsiane. Bez obaw - indeks glikemiczny
Chocolate Muffin BlogAnia bardzo często podrzuca mi jakieś pyszności do pracy co nie sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki aczkolwiek jestem jej za to bardzo wdzięczna gdyż zawsze jest pysznie gdy przyniosła ten pasztet myślałam, że to jakieś ciasto pochłonęłam go kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie - pasztet ten jest naprawdę świetnym polem
sierotka maRysia w kuchnitorcik upiekłam z okazji Dnia Matki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy. *tortownica 18 cm lub trochę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza
kawawszklanceCzekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao
SMYKWKUCHNIPołączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko nadzienie: 50 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur 2 - 4 gruszki płatki migdałowe pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Wszystkie
Mama GotujeDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności
My Culinary ArtWspaniały pomysł na pyszny, deser z mleka i jajek, czyli w sam raz na Walentynki. W dniu Świętego Walentego, które obchodzi się 14 lutego to Święto
Smaczne PotrawyKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne Zdrowedawna planowałam zrobić tartę. W piątek poszłam na zakupy, przygotowałam wszystko i zabrałam się do pracy :) Efekt końcowy bardzo zadowalający :) Równie pysznie smakowała odgrzana następnego dnia. Gorąco polecam :) Składniki na ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko woda Sól Farsz: Szpinak (użyłam 1 opakowanie mrożonego) 1 łyżka masła Pierś z kurczaka Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
The Sweet Damselwyrastają nie rozlewając się zanadto i mają niesamowicie chrupiącą skórkę!!! Często piekę chleb z tego przepisu tylko i wyłącznie na kanapki, bo ma sprężysty, pyszny miąższ! Polecam! Składniki na chleb do żurku porcja ciasta wystarczy na 3 dość spore bochenki, lub 4 malutkie ROZCZYN: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW
Rozpustne gotowaniePyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi
R'n'G Kitchenbędzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie. To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt z domowników nie domyślił się, że przemyciłam w nim warzywo a smakiem byli zachwyceni. Zobacz też
Smaczna Pyzadrugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz
Marder&Marder ManufacturePyszny koktajl, w sam raz na upalne dni. truskawki z miętą dają uczucie przyjemnego orzeźwienia i są bardzo zdrowe! W sezonie warto truskawki jeść jak najczęściej
Kolorowy PrzepisownikProsty, a jednocześnie pyszny i szybki sernik- z ziemniakiem. Polecam również inny przepis na sernik z ziemniakami Inne przepisy na SERNIKI Składniki: 4 jajka 25 dag
Tradycyjna KuchniaObiecałam więc dodaję, pyszny, szybki i prosty sernik na zimno z bananem. Jest dość specyficzny bo wykorzystałam do niego zwykły oraz wiejski serek ;) Składniki (na tortownicę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpoukładać plastry gruszki i ser gorgonzola. Posypać mozzarellą. Piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku do 250 stopni ok. 15 min aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Pizza jest tak pyszna, że już nie trzeba żadnego sosu. SMACZNEGO
pieprzny smaczekPyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z
Kolorowy PrzepisownikPyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :) Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny
Kolorowy PrzepisownikPyszne, świeże, orzeźwiające. Jeżeli lubicie smak kremu cytrynowego to ciasto jest dla Was. Przepis znalazłam na tym blogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/minut w temperaturze 180-190 stopni. Ta którą ja wybrałam okazała się dość niefortunna ze względu na panujące upały i odrobinę zbyt dużą ilość nadzienia. Ciasto się po prostu rozłaziło. Zamiast kształtnych ślimaków wyszły pyszne cudaki po prostu. Walorów smakowych w żaden sposób to jednak nie zaburzyło. Sam pomysł cudownie szybki i prosty. W sam raz dla pracujących, leniwych
Kuchnia po mojemuminut Jamie'go" - doskonałe połączenie bazylii, cytryny i parmezanu. Zgodnie z deklaracją Jamie'go przepis jest bardzo prosty i szybki, a danie zaskakująco aromatyczne i pyszne:) Wprawdzie Jamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę
Kulinarne Inspiracjeżeby trochę urozmaicić podanie naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu zrobiły się z wierzchu chrupiące i były pyszne. Naleśniki podane na talerzu z Porcelana Bogucice . Składniki: Ciasto na naleśniki 500 ml mleka 250 ml wody gazowanej 80 ml oleju 1 jajko 1 białko 350 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ala piecze i gotujewykonać tort - właśnie ten tort. Goście zajadali się, tak, że po torcie zostały tylko okruszki. To chyba wystarczy, aby przekonać się jaki ten tort jest pyszny! Pracy troszkę przy nim jest, bo pieczenie samego ciasta trwa prawie 75min (!), ale uwierzcie mi, że warto. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku . 'red velved cake' Składniki: *ciasto: - 250g masła, bardzo miękkiego - 320g drobnego cukru
CookYourselfSerio. Niestety mam też świadomość, że swój smak zawdzięcza w większości aromatycznym i świeżym grzybom, a nie jakimś moim magicznym zabiegom. Ale najważniejsze, że jest pysznie i ciężko powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Kruche ciasto 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki
Pełny talerzPlacki są z dodatkiem kakao, nadziane słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Sami wybierzcie, czy będą pasować na śniadanie, danie główne, deser. Ja zapewniam, że będą pyszne. ;) Składniki na 10-12 szt. po ok.21 cm: Ciasto 300 g mąki 3 jaja 30 g gorzkiego kakao szczypta soli 150 ml mleka 150 - 200 ml gazowanej wody mineralnej Do miski przesiać mąkę
Pełny talerznadaje, albo nie ma talentu, to raczej też przesada. Dlaczego? Bo na wszystko można znaleźć rozwiązanie ! Czy w dwadzieścia minut można przygotować pyszny deser? Oj Można ! Przekonaj się sam :) Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta
Mój Smak na Życiezrobić. Zachciało mi się ciasta marchewkowego, ale wiedziałam, że poprzestanę tylko na jednym kawałku. Postanowiłam więc zmodyfikować posiadany przepis tak, żeby wyszła odpowiednia ilość. Ciasto marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!momentu tzw. suchego patyczka. Najlepiej podawać jeszcze bardzo na ciepło, z kleksem bitej śmietany. Ja podałam z bitą śmietaną cynamonową i polałam ajerkoniakiem. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, trochę jak brownie, ale lżejsze. Pyszne!!! * Przepis i inspiracja z tej strony - klik . P.S. W nowym numerze Superlinii , który ukaże się w najbliższą sobotę, pojawi się artykuł zatytułowany Kulinarne
KUCHARNIA