pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:403/1162)

Tartinki z figami, ricottą i szynką 166

Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście między słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem(...)sól, pieprz oraz czosnek do smaku. Mieszamy. Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki, wykładamy je papierem, obciążamy grochem i podpiekamy przez 15 min w 190°. Na podpieczone tartinki rozprowadzamy łyżkę masy serowo-szynkowej, dekorujemy połówkami fig i rozmarynem. Pieczemy przez kolejne 20 minut w temp 180°C. Smakują pysznie

Mia Cucina Sofieta
Ciasto bajka 442

osłodę. Jest to ciasto z książki Siostry Anastazji pod fajną nazwą "bajka". Ja zrobiłam trochę modyfikacji, ale myślę że wyszło to na dobre. Ciasto jest wysokie, ładnie wygląda w przekroju no i jest pyszne. Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 duże jajka(...)margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę

Ala piecze i gotuje
Ciasto Kubuś 202

Katarzynce przyszedł czas na Kubusia :) Oba ciasta są całkowicie inne, ale i jedno i drugie jest pyszne :) Kubuś to znane i lubiane ciacho, przygotowane na marchewkowym, przecierowym soku. Bardzo smaczne, orzeźwiające, zasmakuje nie tylko najmłodszym. U mnie sok z dodatkiem ananasa i mango, stąd intensywnie żółty kolor :) Polecam! Składniki na biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 100 g mąki pszennej(...)czas miksując. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa Kubusiowa: 1 l soku przecierowego Kubuś 3 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 150

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :) Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki: 1,2 kg mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane

Apetyczna babeczka
Słodkie środy - sernik gotowany z galaretką 337

zbędnych wstępów i opisów dziś ramach Naszego słodkiego cyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo -  jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek(...)rozmieszane całe jajka. Gotować ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu, po czym ułożyć herbatniki - kwiatuszki i w środek  suszoną żurawinę.  Dwie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffiny Oreo 150

Malutkie, czekoladowe babeczki z niespodzianką w środku pyszny krem z mascarpone i kruszonych ciasteczek Oreo będzie dopełnieniem słodkiej przekąski na początek dnia. A może taką wersję babeczki wybierzecie do koszyczka Wielkanocnego? 40 min 16 sztuk składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia oraz sól pomieszać. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Na dno papilotek układamy po jednym ciasteczku Oreo, następnie wypełniać ciastem do poziomu 3/4. Piec około 25 minut w temp. 180 st. W czasie gdy pieczemy muffinki, robimy krem. Mascarpone ubijamy. Ciasteczka blendujemy na drobny pył, dodajemy do sera i miksujemy

Ania i Marcin gotują
Cynamonowe palmiery 275

Jeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Wystarczy trochę cukru i cynamon. Banalnie proste i zaskakująco pyszne, małe ciasteczka. Idealne do pochrupania przy filiżance kawy lub herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo

Złote przepisy
KREMÓWKA KOKOSÓWKA 476

Tego przepisu nie miałam ponad 10 lat, teraz gdy go odnalazłam, napewno będzie częściej gościło na moim stole. Polecam wszystkim jest niezwykle delikatne, z pyszną masą budyniową i smaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu. Składniki: ciasto: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe

Z Majeczką w kuchni
Sernik na zimno z truskawkami. 127

możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy 20 cm), bo może zostało by na dzisiaj, poniżej podaję proporcje

Rozpustne gotowanie
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 270

Dzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem...częstujcie się :) no i oczywiście życzę wszystkim wspaniałego weekendu :) Cieszmy się tą końcówką lata :) Składniki ciasta: 200-230 g. mąki , 100 ml mleka , 30 g drożdży , 1 łyżeczka cukru(...)cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Francuskie rogaliki śniadaniowe 114

Pyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem

Wiem co jem
Truskawki w czekoladzie 170

tylko. Ja użyłam swoich czekoladowych truskawek do ozdobienia tortu- ale równie dobrze możecie je wykorzystać do różnych deserów, lodów, ciast…. nie mówiąc o tym, że takie truskawki już same w sobie stanowią pyszny, pięknie się prezentujący deser,który łączy w sobie słodycz i orzeźwienie. Skusicie się na takie pychotki ?! Smacznego! SKŁADNIKI: 250 g. truskawek 150 g. gorzkiej lub mlecznej

Domowe Torty
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58513

pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :) Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami     The post Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sernik z mlekiem w proszku 542

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Sernika, niestety wczoraj nie udało mi się dodać przepisu, ale dzisiaj już jest. Zapraszam na pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach. Sernik z mlekiem w proszku Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dkg margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 1,40 sera białego twarogowego

Kuchnia u Bietki
Karpatka 234

ciastem. Pychota! Jest wspaniała zarówno w zimie - do gorącej kawy jak i w lecie - wyjęta z podkręconej lodówki - schłodzona jak lody. Pyszna po prostu. Długo nie mogłam się zebrać aby zrobić ten deser gdyż bałam się jego ciasta. Powszechnie uważa się, że ciasto parzone jest bardzo trudne gdyż lubi opadać i nie można otwierać piekarnika w trakcie jego pieczenia. Stąd

sierotka maRysia w kuchni
Brzoskwiniowe ciasteczka z ciasta francuskiego 148

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Przepis autorski (mój).  Ciasteczka są pyszne i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się w przypadku niespodziewanych gości.   1 płat gotowego ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie Dodatkowo: miód sezam   Z ciasta ciasta francuskiego powycinać kółka (szklanką). Na środku połowy okręgów ułożyć po kawałku (dość sporym) brzoskwini. Całość przykryć pozostałymi

Di gotuje
Szybki mazurek z migdalami czyli poWeekendowe Lakocie odc.115 167

ciastem jest jednak zupełnie inaczej. Robiłam je już dwa razy a na zbliżającą się Wielkanoc upiekę raz jeszcze. Słodka masa, która pysznie chrupie, aromatyczny, maślany spód. Czego chcieć więcej??? Przepis znaleziony u Liski . Szybki mazurek z migdalami ciasto: 90 g miękkiego masła 60 g drobnego cukru 1 żółtko 150 g mąki pszennej nałożenie: 60 g masła 100 g drobnego cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe na maślance 143

zakręcenia”najprostszego wypieku kawałek ciasta urwał się i przeleciał z impetem przez kuchnię. Cóż, mogłam dalej kombinować i dosypywać do ciasta mąki, aby było bardziej podatne, ale… wyszłam z założenia, że lepsze proste kształty (okrągłe) i pyszne bułeczki, niż fikuśne twarde i zbite „gnioty”. Bo pewnie tym by się zakończyło ciągłe dosypywanie mąki. Tak więc, z tego ciasta polecam

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania