Uuu Kochani dzisiaj jemy pyszną zupę rybną na ostro. Do chrupiącego pieczywa czy grzanki jak znalazł szczególnie teraz kiedy pogoda wieczorami jest ładnie ujmując brzydka. Taka
Niezły MłynekCiasto : 600 g mąki pszennej typ 500 1 szk mleka 3/4 szk wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju
Ewa w kuchniTort dla cioteczki na "Barbórkę" Składniki: ( temperatura pokojowa) Ciasto: 250 g margaryny szklanka cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej łyżka sody sok i skórka z
Moje pyszne gotowanieJakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić
Moje pyszne gotowaniesposób na zrobienie pysznej polewy, który wzbogaci nie jedno ciastko :) Składniki: 3 łyżki wody 2 łyżki cukru 100g margaryny 4 kopiate łyżki mleka w proszku ( np. Łaciate) Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto. Smacznego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne karmelizowane orzechy mogą być doskonałą "przegryzką" lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów SKŁADNIKI 200 g orzechów włoskich ( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały) 150 g cukru PRZYGOTOWANIE Orzechy wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. Cukier wsypujemy do drugiej miski. Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko(...)PYSZNA PRZEKĄSKA LUB DODATEK
Moje Kuchenne Rewelacjemożna pod różnymi nazwami: parowańce, kluski na parze, pampuchy, parzaki, pyzy drożdżowe, pączki na parze, bułki na parze. Wszystkie oznaczają to samo: pyszne drożdżowe kluseczki gotowane na parze pod przykryciem. Nie mylcie jednak z ciastem - określeniem buchty nazywa się też drożdżowy wypiek. Póki co nie robiłam, więc polecam Wam przepis Pani Doroty z Moje Wypieki . Czytaj całość
Anioszek w kuchniPonad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki. Od razu przyszło mi na myśl zrobienie ciasta ucieranego. Pomyślałam, jak smakowałoby połączenie ciasta czekoladowego ze śliwkami, bo nigdy takiego nie jadłam. Do tego zwiększyłam ilość płatków owsianych. Wyszło rewelacyjnie. Jak się Zuzia zajadała
Anioszek w kuchnipizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem. Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam, ale my nie jesteśmy głodni
Kuchnia na wzgórzużaden sposób na smak. A w smaku jest wyrazisty, czuje się smak kaszy gryczanej. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką. Bardzo ten chleb polecam bo pyszny i mało kłopotliwy. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną podaję za Amber "Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej
Stare Garykwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem Składniki: (na formę 25x25 cm) 350 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pomysł na pyszne babeczki z jagodami. Wiem, że w okresie zimowym ciężko znaleźć świeże jagody, ale w sklepach (lub naszych zamrażarkach) z pewnością znajdziecie mrożone. Babeczki smakują tak samo ze świeżymi jak i mrożonymi! Polecam!!! " Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się go podawać rodzinie, nawet najmniejszym domownikom, by uczyć ich zdrowego odżywiania się(...)przez sito. Dodać także kakao. Olej wymieszać z mlekiem i dodać do sypkich składników. Zmiksować. Pod koniec dodać cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać. Do papilotek przełożyć po łyżce ciasta, następnie wsypać po kilka jagód i przykryć łyżką masy. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Gotuję Testujęnieco bardziej wilgotne. Ich ogromną zaletą jest to, że robi się je w mig i mam wrażenie, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem takiej wersji pączków. To równie pyszna, co szybka alternatywa do tradycyjnych tłustoczwartkowych wypieków. Spróbujcie koniecznie! Szukałam takiego przepisu od kilku miesięcy. Podobne pączuszki kupowałam w pobliskiej piekarni i bardzo chciałam odtworzyć te cudeńka(...)cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlać do mąki mokre składniki i wymieszać krótko do połączenia się wszystkiego w gładkie ciasto. Rozgrzać olej w garnku (ja użyłam takiego o średnicy ok 20 cm i nalałam do niego pół litra oleju). Nabierać po łyżeczce ciasta i formować kuleczki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz
Kulinarne InspiracjePysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia humor i koncentrację, zapobiega miażdżycy i nowotworom, więc jeśli pozbawimy ciasto tony przetworzonego cukru i masła... to będzie ono wręcz prozdrowotne :-) Teraz pewnie większość z Was zastanawia się czy takie okrojone z cukru ciasto
maniapieczeniastół podały... Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut. Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” ( click ) Przepis z tej strony: click Maślane bułeczki z migdałową kruszonką Składniki na 17 bułeczek o średnicy(...)mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. . Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy
Mia Cucina SofietaTarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)spożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki. Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy
wyzwania kuchenne