szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna. Ciasto: 1/3 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanki mąki 1 jajo 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto
Cynamonowe szczęścieSerowo – cynamonowe zawijańce Pyszne , puszyste i bardzo słodkie zawijańce drożdżowe . Wspaniałe na kolację w zimowy , czy jesienny wieczór z kubkiem mleka… Ukochane buły moich chłopaków. Dom po takich wypiekach pachnie jak najbardziej egzotyczna szkatułka z korzennymi przyprawami u Sułtana Polecam , spróbujcie otulić się ich ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki(...)gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia
Ogrodnik w podróżyBabeczki powstały w sposób spontaniczny. Chciałam komuś zrobić miłą niespodziankę, a niestety nie było czasu na upieczenie "wypasionego" ciasta. Pomyślałam, że takie słodkości to również dobry i pyszny pomysł... Były już cytrynowe ( klik ), to wymyśliłam sobie pomarańczowe i to z dodatkiem... czekolady! Zmodyfikowałam poprzedni przepis i... żałowałam, że upiekłam ich tak mało. Cóż, nic straconego, bo następnego dnia miałam(...)pomarańczy. Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć
Di gotujeSernik wiedeński Klasyczny sernik. Prosty, pyszny, delikatny i puszysty. Bez spodu, bez zbędnych dodatków (jeżeli nie lubicie rodzynek, również można je pominąć), a nawet zupełnie przypadkiem bez glutenu. To takie 100% sernika w serniku :) Składniki na tortownicę 26-28 cm: 1 kg sera twarogowego , zmielonego trzykrotnie 8 jajek , osobno białka i żółtka 150 g masła 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez 8 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * W momencie kiedy sernik zacznie pękać (w 90% po ok. 35 minutach) obniżamy temperaturę
Pełny talerzJabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem(...)również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta
Kraina Miodem Płynącainternetu. Mam nadzieję, że już wkrótce ulegnie to zmianie! :) Wykorzystując chwilowy dostęp do sieci, postaram się troszkę nadrobić moje zaległości. Tymczasem łapcie przepis na pyszną tartę z budyniem i jabłkami :) Miłej niedzieli :) Składniki na ciasto: 260 g mąki szczypta soli 3 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko Dodatkowo: 1 budyń waniliowy
The Sweet Damseltradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco! Składniki: Na ok 10 bułeczek Ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru cukru 1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek) 1/4 szklanki oleju ½ szklanki ciepłego
Walijskie Pichcenieciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam! Składniki: 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 50 dag mąki tortowej 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-30 minut
Salonik smakówpoza tym nigdy nie dorównają w smaku domowym wypiekom. Mimo powyższego, nie znam osoby, która z chęcią nie sięgnełaby po pyszny, zgrabny kawałek "Kopca Kreta". Zachęcam zatem do przygotowania domowej wersji tego ciasta, które nie odbiega smakiem od oryginału, przy czym jest proste w wykonaniu i przede wszystkim mamy gwarancje, że wiemy co jemy. Polecam
Słodka StronaDziś na słodko. Zapraszam na pyszny torcik z malinami, zerwanymi z własnego ogródka. Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony Kwestia smaku . Wyszedł pyszny i pasował do śmietanowego kremu. Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej różowy barwnik Krem: 300 g malin 500 ml kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru(...)cukier puder. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały: Paulina , Szóste niebo , Mal Gosia , Katarzyna
Ewusiowe SmakiPrawdę mówiąc to ciasto robiłam jakiś czas temu...ale zapomniałam wstawić przepis...Pyszne było..szybko zrobione i szybko zjedzone...u mnie wszystko na szybko...nawet nie obejrzałam się i zleciało 4 lata blogowania...i całkiem o tym zapomniałam..co roku był jakiś konkurs z tej okazji..a w tym roku ..nie ma..w sumie to konkurs na blogu jest(...)Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Ciasto przełożyć do foremki, a następnie wykałaczką namoczoną w barwniku zrobiłam takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Żelatynę
Moje domowe kucharzenieprzepis na puszystego murzynka i przerobiłam go trochę pod siebie, dodając karob, mąkę orkiszową i migdały :) W wersji z kakao pewnie też byłoby pyszne. Mimo dodatku bananów i mąki pełnoziarnistej wychodzi bardzo puszyste. Ja upiekłam to ciasto w małej keksówce. Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem 210 g dojrzałych bananów (waga bez skórki,wychodzi ok.2 sztuki) 15 g miodu
FitKotpodaje się ją na różne sposoby – z suszonymi pomidorami, anchois , oliwkami lub po prostu z solą morską . Różni się także ciastem , które potrafi być chrupkie , lub miękkie i puszyste . Jaka by nie była jest , prosta i pyszna , my najbardziej lubimy tą , chrupką ,cieniutką z suszonymi pomidorami , oliwkami , rozmarynem oraz solą morską .. Pyszna , szczególnie wieczorem , latem odrywana po kawałku
Ogrodnik w podróżyDomoweTorty.com Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki
Domowe Tortyciasto wykonałam na swoje urodziny. Czekało gdzieś w archiwum, by w końcu ujrzeć światło dzienne. Jest pyszne! Ja miałam do niego kupione beziki ze sklepu. Czym mniejsze tym lepiej, gdyż wtedy ładnie można ozdobić nimi ciasto i wygodniej jest kroić na kawałki. Polecam fanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających
Mania Wypiekania