Witajcie dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na pyszny placek z borówkami. które są dostępne cały rok świeże np. w Lidlu. Można też użyć jagód Składniki: Ciasto 200 g mąki, 250 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g kakao, szczypta soli, 500 g borówek
cookplkubkiem kawy to poezja. Wyszło nieskromnie mówiąc pysznie Ten deser to prawdziwa delicja,skusicie się? Składniki Ciasto; 4 jajka 150 g masła 150 g mąki
Wanilia i KardamonPrzyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Nadzienie: 3 jajka 150 ml śmietanki 30% 80 g mąki 150 g cukru pudru około
Mama GotujeSezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać. Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki! U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;) Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste
Ostra na SłodkoOetkera. Taki oto deser na szybko. Użyłam galaretkę o smaku truskawkowy i pomarańczowym. Udekorowałam bitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz orzeźwiający smak sprawiają, że są wspaniałym pomysłem(...)owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. P atki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie: - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają mi pracę w kuchni. Z nimi zawsze szybko wyczaruję coś pysznego i efektownego
kolorowotorcikowoWitam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 25 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g rodzynek 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na polewę: 60 g masła(...)prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy 23 cm (użyłam z kominkiem) Link do filmu z przygotowania : Babka drożdżowa https://www.youtube.com/watch?v=hVMkzzfum30 Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego
Uwaga Babcia GotujeDziś polecam Wam przepis na pyszną i łatwą tartę ze śliwkami i cynamonem. Śliwki o tej porze roku to absolutny 'must have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie. Tarta ze śliwkami i cynamonem Składniki 250 g mąki 150 g zimnego(...)kefiru 1/2 kg śliwek cynamon Tarta ze śliwkami i cynamonem Wykonanie W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do cista kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 60 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy
Pyza i SurówkaNiedawno dostałam od rodziców pyszną kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa
Delicious Titbitspierniczki. Co prawda w oryginalnym przepisie znajduje się syrop daktylowy, ale można go zastąpić syropem z agawy, klonowym lub miodem... pamiętajmy jednak, że odrobinę zmieni to smak pierniczków. Są pyszne! O cudownym aromacie korzenno-imbirowym. Bardzo polecam :) Składniki: 150 g syropu z daktyli (syropu klonowego, z agawy lub miodu) 110 g masła 100 g cukru pudru 375 g mąki pszennej(...)zależy od jakości użytych składników - moje było zwarte). Formujemy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy ok. 1,5h w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy małe porcje i cieniutko wałkujemy (pamiętacie te pyszne ciastka imbirowe z Ikei? Były baaardzo cienkie nawet 2-3 mm). Wykrawamy świąteczne kształty i przekładamy na blaszkę. Można wałkować od razu na papierze
Chocolate Muffin Blognawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;) Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml
Kuchnia w czekoladziepopełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające się piec jabłka przykryła kawałkiem wcześniej przygotowanego ciasta, które po upieczeniu wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami
Kuchenne WariacjePyszna, mocno zimna kawa z delikatną pianką z rozpuszczających się lodów... Uwielbiam i piję nie tylko w upały, ale nawet zimą :) Polecam wszystkim kawoszom :) Składniki na 1 dużą kawę: 200 ml mleka - mocno schłodzonego 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego (ew. może być kryształ) 3 łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych (lub innych) Sposób przygotowania: Kawę wraz(...)minimalnej ilości gorącej wody. Studzimy. Mleko przelewamy do wysokiej szklanki. Dolewamy do niego ostudzoną kawę. Mieszamy. Do tak przygotowanej kawy dodajemy lody. Podajemy od razu, najlepiej do kawałka domowego ciasta :) Kiedy lody się zaczną rozpuszczać utworzy nam się wyśmienita pianka
Kolorowy Przepisownikbyła podana w oryginalnym przepisie, a której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu, czyli najbardziej kalorycznej części, ale jest tak pyszna, że akurat tego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo tłuste [ takie według Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo nie wiem czym.. 125 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 220 g mąki tortowej
Moje domowe kucharzenieŚwiąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj
Szefowa kuchni