Błyskawiczne do przygotowania ciasto z maślanką, słodkimi owocami, kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Pyszne i proste. No i wszystkim smakuje. Tylko nie wiadomo dlaczego podobno nie wszystkim się udaje. Przepis dostałam od Margarytki , która piecze je często i nie wiedziała co odpowiedzieć na skargi internautów, że z recepturą jest coś nie tak i wychodzi zakalec. Jako, że mam w swoich
Smaczna PyzaBajeczna tarta :) Intensywnie cytrynowa, delikatnie słodka z pyszną, kruchą bezą na wierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody
Domowa cukiernia EwyPyszne, proste do zrobienia...idealne na śniadanie,kolację...pomysł ,przepis na takie bułeczki i wspólne wyrabianie tych bułek wymyśliła Agnieszka z Kuchniamaryny ..ja już piekłam te bułeczki dwa razy..za pierwszym razem miałam pewne problemy..tzn,.może nie tyle co problemy ale ciasto ma rosnąć 30 minut..a moje z przyczyn nie zależnych ode mnie [ musiałam wyjechać z domu(...)widziane...w sumie bułeczki zrobiłam, upiekłam..ale jakoś nie mogły złapać koloru..ale czytałam gdzieś w necie , że to przyczyna zbyt długiego wyrastania ciasta..bułeczki mimo, że były blade [ zdjęcie na końcu postu] i tak były pyszne...Wczoraj była powtórka ..i bułeczki już były zrobione tak jak trzeba...za pierwszym razem były z samej mąki pszennej, a te z dodatkiem
Moje domowe kucharzenienimi w roli głównej. Inspiracji szukałam w internecie. Natknęłam się na przepis który znajdował się na blogu grumko i delikatnie go zmodyfikowałam. Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Idealnie pasuje do pysznej herbatki...bo kawki nie pijemy:) Składniki: - 200g surowych migdałów w skórkach - płatki migdałowe do dekoracji - 220g masła w temperaturze pokojowej - 220g cukru(...)Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast. Na górę posypujemy uprażone migdałami
Pan i Pani Smith w kuchniciasto było równiutkie z nią. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać. W międzyczasie ubić(...)okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia. Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo iż nie jestem fanką rodzynek w sernikach, to w tym mi zawsze bardzo
Smaczne Zdrowejajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 płaska łyżka cukru kryształu, 550-600g mąki tortowej Młynomag
Tradycyjna kuchnia Kasirazem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki drożdżowe, choć mój romans z ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji drożdżowych grzebieni z dżemem . Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne w przygotowaniu - jak już się przełamie pierwsza nieśmiałość do ciasta drożdżowego. A co najważniejsze
Grunt to przepis!Zwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze. Składniki na ciasto: 35 dag mąki tortowej 1 kostka margaryny (20 dag) 35 dag cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku
Bon Appetit Małgorzatymną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto półfrancuskie na rurki
Kulinarny Pamiętniknoclegowych w kurortach nadmorskich, górskich, mazurskich, gdzie ja jestem tego żywym przykładem nic więcej nie pozostało, jak odpoczywać na podwórku pod gruszą :-) żeby było pysznie przygotowałam tartę z jeżynami prosto z lasu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku pomarańczowego 1/4 szklanki oliwy pół łyżeczki proszku
pieprzny smaczekproporcje w czasopiśmie były po prostu złe. Dopasowałam więc wszystko po swojemu i w takiej poprawionej wersji Wam podaję. Mam nadzieję, że będzie pysznie. Czy u Was też już czuć coraz intensywniejszy zapach świąt? Składniki: Ciasto: • 30 – 35 dag mąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 6 dag cukru pudru • szczypta soli • 16g cukru waniliowego • 75 g masła • 2 jajka
W mojej kuchniCzereśnie w miseczce patrzyły na mnie błagalnym wzrokiem aby je wykorzystać do czegoś pysznego. Propozycji było wiele jednak ja nie mam czasu na wielkie pieczenia. Postanowiłam połączyć ciasto z muffin z bordowymi soczystymi owocami. Przyznam trochę pokombinowałam też z polewą, gdyż chciałam w pełni uzyskać czereśniowy smak lata. Powiem tylko jedno Pyszności. Zapraszam... Skala smaku 10/10 inny owoc np. jagoda
Kubki smakudrodze powrotnej trafiłam jeszcze na małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco ilość cukru. Kruche ciasto 220 g mąki krupczatki szczypta soli 110 g zimnego
Pełny talerzMięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia
Walijskie PichcenieKruchutkie, i delikatna ciasto przełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się w tym względzie własnym
cool and minty