puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:84/329)

Strucla makowa :) 107

Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części

Magia jedzenia.
Kora orzechowa z brzoskwiniami 607

Rodzinka była zachwycona smakiem tego ciasta. Znikło nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28x40 cm)   Placki bakaliowe: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki(...)drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wcześniej rozpuszczoną w 3 szkl gorącej wody galaretką brzoskwiniową.   Ciasto schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego! źródło/ inspiracja: W kuchennym oknie

Nastoletnie Wypiekanie
Cranberry Noël 161

jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza(...)orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców)3/4 szklanki suszonej żurawinyWYKONANIE:Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę.Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość.Ciasto podziel na dwie części

Słodko-Słony Świat Ilony
Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym i orzeszkami. 202

wyszły mi niezwykle chrupiące i pachnące, a podane z takimi dodatkami są po prostu obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, upieczcie, a nie będziecie żałować. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 4 jajka niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią(...)cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy. 2. Orzeszki: Obrane z łupinek orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej

Izabelawkuchni
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 427

prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm, na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet(...)białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe muffiny z truskawkami 171

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ jeszcze są truskawki, postanowiłam upiec jakieś ciasto z ich dodatkiem. Wypatrzyłam przepis na tym blogu. Babeczki są wspaniałe, niesamowicie puszyste i delikatne. Nawet na drugi dzień nie tracą nic na swojej wartości. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszło mi 12 babeczek ( muffinek) Składniki(...)babeczek: Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu aż ruszą. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia składników. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (każda o wadze 45 – 50 g). Z każdej części

Na słodko lub wytrawnie
czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i orzechami 530

pieczenia wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówka z jabłkami. I o tych, których już z nami nie ma 168

fotelu i podumać... Przepis znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię, i od razu mi się spodobał. Bo wygląda na cudownie miękki i puszysty, i dokładnie taki jest. Pachnie cynamonem, a plasterki jabłek ukryte w cieście świetnie się z tym smakiem komponują. Taka drożdżówka, szczególnie jeszcze ciepła, ukoi ciało, ale również i duszę. A przynajmniej ja w to głęboko wierzę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z pianką porzeczkową 160

cukru, 100 g masła i 2 żółtka. Białka należy pozostawić do przygotowania pianki porzeczkowej. Całość dobrze wymieszać za pomocą łyżki, a następnie zagnieść ręcznie formując dużą kulę. Ciasto włożyć na 1h do lodówki. 2. Masa serowa. Do drugiej miski wbić 5 żółtek, dodać 100 g cukru i utrzeć za pomocą miksera na jasną, kremową masę. Następnie dodawać stopniowo zmielony biały(...)Dodać do masy serowej wraz z 2 łyżeczkami skórki pomarańczowej i wymieszać już tylko za pomocą łyżki. Sernik stanie się wtedy bardziej puszysty i lekki. 3. Pianka z czarnej porzeczki. Dwa białka, które pozostały po kruchym cieście ubić z 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami dżemu z czarnych porzeczek. Piankę wstawić do lodówki. 4. Pieczenie: Tortownicę o średnicy

Pij soki wyciskane
Biszkopt bez proszku do pieczenia 96

pszennej* 30 g cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.Do masy wlać kilka kropli aromatu waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (20 cm) z wyłożonym dnem papierem deo pieczenia.Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 min , aż ciasto będzie

Mix smaku
Angielskie ciasto ucierane 195

pozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC , ale trochę go doprecyzowałam  i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru(...)wanilią (ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy) Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. (W oryginalnym przepisie jest 180, ale ciasto wtedy zbyt szybko spiecze się z góry i może pęknąć. Dlatego radzę nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia.) Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Następnie dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia

Ratunku obiad
SERKOWE PĄCZUSIE 153

oraz drobno pokruszonym serem.Dodać jajka ,cukier waniliowy oraz mleko,wymieszać mikserem.W garnku  rozgrzać olej.Dużą łyżkę zamaczać w gorącym oleju(masa nie będzie przywierać) i nabrać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Racuchy na jogurcie greckim 140

ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)mąki wbić jajka, dodać jogurt grecki, pokrojone jabłka i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta) . Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka) . Racuchy

Ugotować
Murzynek z brzoskwiniami 335

cukier waniliowy1 szkl mleka3 szkl mąki1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaorodzynkikawałeczki czekolady1/2 szkl olejubrzoskwinieJajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę i pozostałe składniki, na końcu olej. Na wierzchu położyć cząstki brzoskwini. Ciasto wylać do keksówki  38 x 10 cm mierzone na spodziie.Piec ok 60 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 594

kogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta.   Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone i w efekcie bardziej elastyczne, miękkie i puszyste ; jako leniwiec kuchenny używam tu miksera z mieszadłami hakowymi - NIE trzepakami - działa równie dobrze jak wyrabianie ręczne; dobrze wyrobione ciasto będzie

Grunt to przepis!