 Strucla z makiem 221
Strucla z makiem 221masło, c. waniliowy i cukier puder. Siekamy nożem.Dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Wracamy do masy makowej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie(...)mieszamy z makiem. Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy delikatnie w roladę, sklejamy końce. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując przekładamy struclę (razem z papierem) na blaszkę. Pieczemy 20 minut w 120'C a po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy na kratce. Dekorujemy lukrem (opcjonalnie
Tagebuch po polsku Sernik wiedeński 223
Sernik wiedeński 223czubate łyżki mąki ziemniaczanej 250-280 g drobnego cukru 2 łyżki cukru waniliowego 75-100 g rodzynek , sparzonych i osuszonych Masło utrzeć z połową cukru na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać na zmianę po jednym żółtku i łyżce twarogu. Na koniec porcjami już sam twaróg. Rodzynki wymieszać z mąką, dodać do masy serowej. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno(...)minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez 8 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * W momencie kiedy sernik zacznie pękać (w 90% po ok. 35 minutach) obniżamy temperaturę
Pełny talerz Pancake’i z niespodzianką 360
Pancake’i z niespodzianką 360pyszną propozycję na leniwe weekendowe śniadanie. Puszyste pancake’i (czyli takie nasze racuszki), które po przekrojeniu (lub ugryzieniu) odkryją przed Wami słodką niespodziankę ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii + Nutella, do dekoracji: owoce, śmietana lub jogurt, cukier puder Przed zrobieniem ciasta naleśnikowego przygotowujemy nadzienie. Na papier do pieczenia nakładamy po łyżeczce Nutelli, całość wkładamy do zamrażarki. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, ekstrakt z wanilii i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze
Ciastkozercy Sernik z węgierkami 232
Sernik z węgierkami 232piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek, zalać masą serową i piec około 45 -50 minut
Wanilia i Kardamon Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 197
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 197Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka gotowa. Przepis na bułeczki drożdżowe(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowanie Babeczki nadziewane 178
Babeczki nadziewane 178minut. Masło roślinne ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po łyżeczce serka homogenizowanego nie przerywając ubijania. W upieczonych oraz przestudzonych babeczkach robimy dołek wybierając łyżeczką środek ciasta napełniamy masą serową. Dekorujemy wydrylowanymi wiśniami. Smacznego
kgwjanczewo Ciasto magiczne 3106
Ciasto magiczne 3106warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka
Poezja smaku Malinowe babeczki 191
Malinowe babeczki 191Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 22szt) 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;)) 130g masła 4 jajka M 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej kilka(...)przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem
Pyry na Gaz SERNIK ROSA 193
SERNIK ROSA 193sernik to dotychczasowy nr 1 wśród serników, jakie piekłam w ostatnim czasie. Jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Znany pod różnymi nazwami: Rosa, Złota Rosa, Łzy Wałęsy z powodu kropli, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Ciasto ma idealne proporcje na blaszkę o wymiarach 40×25 cm. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis, gdyż piekłam go w tortownicy
Pieguskowa Kuchnia Kremowy sernik z wanilią 546
Kremowy sernik z wanilią 546Najlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku! Składniki: Na spód: 250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto(...)200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie: Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki. Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie
Pyry na Gaz Brzoskwiniowe wydmy 209
Brzoskwiniowe wydmy 209stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Krem 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe 250 g masła Dodatki(...)było 1/2 l , wsypać dwa budynie , cukier do smaku i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu ułożyć delicje 1/2 kremu brzoskwinie Całość zalać przygotowaną lekko tężejącą już galaretką brzoskwiniowe wydmy
O kuchni z uczuciem ciasto Hucułka vel Hukzulka 513
ciasto Hucułka vel Hukzulka 513masła w temperaturze pokojowej 1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 560 g wykonanie: Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy do połączenie się składników. Gotową masę wykładamy równomiernie na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem
Domowy Smak Jedzenia Babeczki Kajmakowe 234
Babeczki Kajmakowe 234Dekoracja:ok. 2 łyżki kajmaku do polaniaok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałówBabeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem na przemian z mlekiem. Formę(...)muffinków wykładamy papilotkami i do każdej z nich wykładamy ciasto do ok. 2,5 cm od brzegu. Pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babeczki jeszcze na ok. 5 minut w formie, a następnie studzimy na kratce. Gdy wystygną, za pomocą strzykawki cukierniczej napełniamy je kajmakiem (po ok. pół łyżeczki do każdej).Krem
Słodka Strona Szybki makowiec z masy makowej 199
Szybki makowiec z masy makowej 199stronie: winiary.pl. Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka(...)łyżki mleka 1 łyżeczka masła Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć z resztą składników. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać
Di gotuje sernik krakowski 347
sernik krakowski 347łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 8 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek dodatkowo 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, miksujemy do połączenia się składników. W osobnym(...)sztywno białka i dodajemy je stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na koniec dodajemy rodzynki i również delikatnie całość mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy na masie serowej tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez
Domowy Smak Jedzenia