wyszły mi niezwykle chrupiące i pachnące, a podane z takimi dodatkami są po prostu obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, upieczcie, a nie będziecie żałować. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 4 jajka niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią(...)cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy. 2. Orzeszki: Obrane z łupinek orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej
Izabelawkuchniprostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm, na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet(...)białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne
Smaczne Zdrowebottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ jeszcze są truskawki, postanowiłam upiec jakieś ciasto z ich dodatkiem. Wypatrzyłam przepis na tym blogu. Babeczki są wspaniałe, niesamowicie puszyste i delikatne. Nawet na drugi dzień nie tracą nic na swojej wartości. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszło mi 12 babeczek ( muffinek) Składniki(...)babeczek: Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu aż ruszą. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia składników. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (każda o wadze 45 – 50 g). Z każdej części
Na słodko lub wytrawniepieczenia wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniafotelu i podumać... Przepis znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię, i od razu mi się spodobał. Bo wygląda na cudownie miękki i puszysty, i dokładnie taki jest. Pachnie cynamonem, a plasterki jabłek ukryte w cieście świetnie się z tym smakiem komponują. Taka drożdżówka, szczególnie jeszcze ciepła, ukoi ciało, ale również i duszę. A przynajmniej ja w to głęboko wierzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru, 100 g masła i 2 żółtka. Białka należy pozostawić do przygotowania pianki porzeczkowej. Całość dobrze wymieszać za pomocą łyżki, a następnie zagnieść ręcznie formując dużą kulę. Ciasto włożyć na 1h do lodówki. 2. Masa serowa. Do drugiej miski wbić 5 żółtek, dodać 100 g cukru i utrzeć za pomocą miksera na jasną, kremową masę. Następnie dodawać stopniowo zmielony biały(...)Dodać do masy serowej wraz z 2 łyżeczkami skórki pomarańczowej i wymieszać już tylko za pomocą łyżki. Sernik stanie się wtedy bardziej puszysty i lekki. 3. Pianka z czarnej porzeczki. Dwa białka, które pozostały po kruchym cieście ubić z 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami dżemu z czarnych porzeczek. Piankę wstawić do lodówki. 4. Pieczenie: Tortownicę o średnicy
Pij soki wyciskanepszennej* 30 g cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.Do masy wlać kilka kropli aromatu waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (20 cm) z wyłożonym dnem papierem deo pieczenia.Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 min , aż ciasto będzie
Mix smakupozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC , ale trochę go doprecyzowałam i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru(...)wanilią (ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy) Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. (W oryginalnym przepisie jest 180, ale ciasto wtedy zbyt szybko spiecze się z góry i może pęknąć. Dlatego radzę nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia.) Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Następnie dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia
Ratunku obiadochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)mąki wbić jajka, dodać jogurt grecki, pokrojone jabłka i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta) . Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka) . Racuchy
Ugotowaćcukier waniliowy1 szkl mleka3 szkl mąki1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaorodzynkikawałeczki czekolady1/2 szkl olejubrzoskwinieJajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę i pozostałe składniki, na końcu olej. Na wierzchu położyć cząstki brzoskwini. Ciasto wylać do keksówki 38 x 10 cm mierzone na spodziie.Piec ok 60 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta. Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone i w efekcie bardziej elastyczne, miękkie i puszyste ; jako leniwiec kuchenny używam tu miksera z mieszadłami hakowymi - NIE trzepakami - działa równie dobrze jak wyrabianie ręczne; dobrze wyrobione ciasto będzie
Grunt to przepis!takie ciasto. I sama się sobie dziwię, gdyż nigdy nie przepadałam za ciastami z dodatkiem cytryny... I całe szczęście, że tak się stało ,bo to ciasto jest po prostu bajeczne. Delikatne, puszyste, orzeźwiające z delikatną nutką słodyczy. Bardzo warte polecenia, nie tylko wielbicielom cytryny ;-) Znalezione tutaj . Składniki na biszkopt: -6 dużych jajek (ja dałam 7, bo nie miałam(...)Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem na sztywno. Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą śmietanę. Wyrównać
Smaczne Zdroweogromnie! A końcem truskawkowego sezonu nie przejmujcie się ani trochę - ciasto wyjdzie pyszne z malinami, jeżynami, a nawet śliwkami, które już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka(...)umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami i proszkiem budyniowym. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawać mąkę z kremówką, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć truskawki rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzePachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.Składniki
Smakowity Blog Kulinarnydelikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciasto. Śliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze(...)zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę
Salonik smaków