puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:77/329)

Brzoskwniki- Pesche dolci 231

mąki pszennej    v   1/2 l mleka    v    sk ó rka cytrynowa  lub  olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać

Mia Cucina Sofieta
Kołacz drożdżowy z serem 213

minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło razem z jajkiem, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszony ser oraz rodzynki. Ucieram. 3. Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. 4. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładam masę serową. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 50 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ucierane ciasto z owocami na maślance i oleju 316

mąki pszennej,  120g cukru,  150g masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.  Piec około godziny w temp. 170st. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Olej rzepakowy o smaku masła, który otrzymałam do testowania w tym przypadku świetnie się sprawdził. Olej jest  tłoczony na zimno przy(...)postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA) pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Olej bardzo dobrze sprawdził się jako dodatek do ciasta. W odróżnieniu do ciasta ucieranego z dodatkiem margaryny ciasto na oleju jest bardziej wilgotne i puszyste. Na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam! Inspiracja: Atelier wypieków

Z miłości do słodkości
Słoneczna Latina 2780

Masę wylewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Na końcu wlewam advocat. Ucieram. 4. Na ciasto bakaliowe wykładam 2/3 masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowuję pozostałą masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Marcinek 37673

wanilią 3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO - margarynę i jajka nieco ocieplić - margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko i żółtko, a następnie większą część śmietany, składniki zmiksować razem - w pozostałej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną, od razu dodać(...)masy, wymieszać - mąkę przesiewać stopniowo do masy, miksując lub zagniatając ręką, gdy ciasto jest już bardzo gęste - jeśli ciasto jest za suche, można dodać nieco więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne - ciasto podzielić na piętnaście części, zafoliować i krótko schłodzić, zwłaszcza, jeśli zamiast margaryny użyjecie masła - każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron), aż placek

Smakołyki Bereniki
Kopiec kreta inaczej 121

Życzę smacznego. Zamiast żelatyny do kremu można dodać dwa śmietan-fixy. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Ubić na masa jajeczna będzie puszysta i kremowa. Dodać kakao i proszek budyniowy, wymieszać dokładnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i wmieszać do masy. Masa musi być gładka bez grudek. Pieczenie – blaszkę okrągłą(...)wymiarach 20-23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Nagrzać piekarnik do 175 C i piec 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie. Następnie wyjąć i ostudzić. Przygotowanie masy wiśniowej – odcedzić wiśnie. Soku powinno być około 450 ml. Jeżeli jest mniej uzupełnić wodą

Kuchnia Pokoleń
Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru) 210

kokosowej  Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Podzielić na pół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno jedną częścią ciasta. Drugą owinąć folią i schłodzić najlepiej w zamrażarce). Warstwa serowa: 500 g sera twarogowego 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu 0,5 szklanki mleka(...)erytrolu Białka ubić na sztywną pianę. Erytrol zmielić w blenderze na puder, dodać do białek i ubijać jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania puszystej, bezowej pianki. Wyłożyć na podpieczony sernik, wygładzić. Mocno schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kruszonką piankę. Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku

FitKot
IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 457

zmienia to jednak faktu że jest pyszne. Wilgotny murzynek, oraz puszysty sernik, polany polewą i posypany wiórkami kokosowymi. I to co w Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną fale, a może jeszcze w inny sposób… ciasto 2 szklanki mąki 1, 5 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy.   Masa serowa Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się połączą. Ser wymieszać z budyniem, dodać masę

RAROSSA
Tort gruszkowo - czekoladowy 212

jednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę i kakao mieszając drewnianą łyżką dodać olej. wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 równe krążki. Krem: Puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody na około(...)zimnej wodzie by napęczniała  następnie rozpuścić w 50 ml gorącej nie wrzącej pozostawić do wystudzenia. Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy,  nasączamy sokiem z gruszek( robimy tak z każdym krążkiem ciasta),smarujemy rozpuszczonym kajmakiem zostawiając 3-4 łyżki. Zakrywamy kolejnym

Garnkowe fanaberie
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 161

Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń i chwilkę mieszamy. Kawałek ciasta kruchego ( 1/4 ) wkładamy do lodówki ,aby nam dobrze stężało. Pozostałe ciasto wałkujemy i wyścielamy nim spód blaszki. Gotową masę serową wylewamy

Przepisy i porady kulinarne
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 456

kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać!  Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że  po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA(...)28BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone

Ostra na Słodko
Rogaliki kokosowe 179

ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec

Moniki Smakołyki
Szarlotka z Masą Budyniową 369

następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.   Na dno formy wykładamy ciasto, smarujemy połową przygotowanych jabłek, a następnie połową masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykładamy pozostałą część jabłek, a na nie masę

Słodka Strona
Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne 153

żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka i ubijamy chwilkę na puszysta masę. Dodajemy startą marchewkę, przesiana przez sito mąkę, proszek, sodę, cynamon, olej, wodę i bakalie. Mieszamy wszystko. Ciasto przelewamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godziny w 180st. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto

Dorota Smakuje
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 216

Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto dokładnie wyrobiłam, podsypałam mąką i wyłożyłam na deskę i ukształtowałam kulę. Podzieliłam na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkowałam na cienkie placki. Wykrawałam krążki wielkości średnicy tortownicy (24 cm) i wkładałam do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam(...)Ugotowany budyń zestawiłam z kuchenki. Ponownie włączyłam mikser i nie przerywając mieszania do gorącego budyniu dodałam po kolei żółtka a następnie resztę mleka. Puszysty kremowy budyń odstawiłam do wystudzenia. Masło i cukier utarłam na puszystą masę a następnie, nie przerywając ucierania dodawałam zimny budyń. Na koniec dodałam ekstrakt cytrynowy i stopniowo wlewałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam

Kuchnia u Krysi