puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:80/329)

Łatwe ciasto z czereśniami 166

proszku do pieczenia garść czereśni łyżeczka startej skórki cytrynowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie cukier. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem i skórkę cytrynową. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
Racuszki dyniowe z jabłkiem 193

Racuchy to  słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa :) Ostatnio postanowiłam lekko zmodyfikować tradycyjny przepis na racuchy i do ciasta dodałam upieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić!  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)wbić jajka i wlać letnie mleko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Upieczoną dynię zmiksować. Jabłka umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać dynię oraz jabłka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu

Ugotować
Sernik wiedeński 201

białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej

psgotujemy
Puszysta Drożdżówka z Kruszonką 324

ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 423

Ciasto jogurtowe to wyjątkowo proste i smaczne ciasto do przygotowania. Nie trzeba nic ubijać ani miksować (nawet nie można, bo nie wyjdzie!), wystarczy wszystko wymieszać i już Jest puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Zrobiłam je z czarną porzeczką, bo była pod ręką (zamrożona ), ale można użyć innych, ulubionych i świeżych owoców. Jeśli upieczecie ciasto z czarną porzeczką, obficie

Oryginalny smak
Tort biszkoptowo - czekoladowy ze śmietaną i owocami 116

kropli tabasco, krem: 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 2 opakowania śmietan-fix, 600 g borówki amerykańskiej* kakao do oprószenia ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie delikatnie wymieszać z mąką. Masę przełożyć do form do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)Piec około 15 -20 minut w zależności od wielkości form. Upieczony biszkopt będzie odstawał od boków formy. Ciepłe ciasto wyjąć z formy do pieczenia i odstawić do ostudzenia. Herbatę wymieszać z rumem i doprawić tabasco, skropić nim biszkopty. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem (dodałam śmietan-fix ponieważ mam pewność, ze śmietana będzie się wtedy ładnie trzymała). 1/3 śmietany

królestwo garów
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 565

masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać przestudzone płatki ryżowe. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Ponownie posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami. Przepis bierze

Z miłości do słodkości
Biszkopt z czereśniami 179

300gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Tortownicę ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnika nagrzewamy na 170C.Z czereśni usuwamy pestki.Jajka ubijamy mikserem powoli dodając cukier – na puszystą masę.Zmniejszając obroty dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy.2/3 ciasta wylewamy do tortownicy i posypujemy czereśniami.Zalewamy pozostałym ciastem.Pieczemy ok. 45-50 minut ( do suchego patyczka ).Gotowe posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 340

ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 10 - 15 minut, aż stanie się delikatnie złociste (u mnie trwało to 15 minut(...)pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować masę budyniowo-rabarbarową. Żółtka jaj utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem na puszystą masę. Dodać pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut. Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Tarta cytrynowa z bezą 192

Wyśmienita, mocno aromatyczna tarta z kremem cytrynowym o smaku słodko-kwaśnym, całość zwieńczona puszystą bezą. Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy powinien sobie z nią poradzić. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 Ciasto kruche: 270 g mąki 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 150 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny Formę na tartę

AleTorcik
Ciasto na białkach z brzoskwiniami 171

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Ciasto te to doskonały i smaczny sposób na wykorzystanie zbędnych białek.  Jest wilgotne, puszyste i długo pozostaje świeże. Możecie użyć dowolnych owoców i pamiętajcie o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto z lodówki.) (2 małe(...)sztywną pianę. Resztę cukru, mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i za pomocą łyżki wymieszać z białkami. Na koniec dodać roztopione masło/margarynę i ponownie rozmieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Obrane brzoskwinie pokroić na większe kawałki, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Cukier

Di gotuje
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 225

śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem(...)żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto  układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka pieczemy na złoty kolor, do momentu uzyskania efektu suchego patyczka SMACZNEGO! P.S oczywiście jeśli nie lubicie

Luźna Kuchnia
Strucla makowa :) 139

Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części

Magia jedzenia.
Cranberry Noël 187

jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza(...)orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców)3/4 szklanki suszonej żurawinyWYKONANIE:Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę.Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość.Ciasto podziel na dwie części

Słodko-Słony Świat Ilony