puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:264/329)

Bułki z kawałkami czekolady 154

Upiekłam bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady i rodzynkami. Pyszne, mięciutkie i puszyste. Wygoniłam lenia i pobuszowałam dzisiaj trochę w kuchni. Tak, tak to tygryski lubią najbardziej. Relaks przy mieszaniu w garnkach. Pogoda dzisiaj nie była najlepsza więc była okazja piec, gotować. Weekend przed nami i teraz możemy poleniuchować, poczytać książkę, a jak zaświeci słoneczko to wyjść na wiosenny(...)ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkiem. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać

O kuchni z uczuciem
Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku 812

O tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku

Słodki Pomysł
Tort z truskawkami 140

Dziś tort truskawkowy  ;)  Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto,  przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto

W kuchennej krainie
Tiramisu 293

Tiramisu – lubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość(...)mocnej kawy  250 g podłużnych biszkoptów 100 g drobno startej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao   Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego, puszystego kremu, o konsystencji bitej śmietany. Z dwóch czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub mielonej zaparzamy 500 ml kawy. Biszkopty moczymy w kawie. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w naczyniu. Przykrywamy połową kremu. Posypujemy

Made By Mom And Son
Angielski tort tęczowy - idealny na Dzień Dziecka 204

miksując dodawałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i mleko. Powstałe ciasto podzieliłam na 6 równych części i do każdej z nich dodałam szczyptę barwnika i dokładnie wymieszałam. Porcje ciasta rozlałam do foremek o średnicy 20 cm i piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu blaty wykładałam do góry dnem na papier do pieczenia do wystudzenia(...)wymieszałam z żółtkami, mąką i cukrem. Do gotującego się mleka wlałam przygotowaną mieszankę i gotowałam do zgęstnienia ciągle mieszając (aż powstała gładka masa). Odstawiłam do wystygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i cały czas miksując dodawałam stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Blaty ułożone w kolejności fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony przełożyłam kremem i pokryłam nim też wierzch

Kulinarny Pamiętnik
Waniliowe muffiny z malinami 199

olej oraz jogurt i wymieszać do połączenia. Wsypać przesiane suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do każdej papilotki prawie do pełna. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałowymi ( jeśli używacie ). Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffiny wystudzić na kratce

Opowieści z piekarnika
Bułki z dyni, z dynią, puree z dyni 152

minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Pozostałe mleko, razem z żółtkiem, masłem i dynią dokładnie wymieszać trzepaczką Dodać rozczyn z drożdży i mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryć je ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.45 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i z każdej z nich uformować wałeczek o długości

CookYourself
Szybkie ciasto z jabłkiem, rabarbarem i kruszonką 145

Pyszne ciacho, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Teraz piekę je bardzo często. Składniki na tortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2

Gotowanie...to proste !
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 151

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych.  Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa

głodny alergik
budyniowa składanka 123

Lekkie ciasta, które mają dużo warstw budyniu i bitej śmietany zawsze znikają u nas w mgnieniu oka. To miało takie wzięcie, że dobrali się do niego zanim zdążyło stężeć, dlatego na zdjęciu jest nierówne, bo starałam się uratować chociaż kawałek do zdjęcia. Sama chętnie bym się na nie rzuciła ale niestety, póki co mam zakazane słodkie. Ale Wam polecam(...)duże paczki kakaowych herbatników 1/2 szklanki mleka łyżka gorzkiego kakao Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe haburgery 359

zrażajcie się długością przepisu- to dlatego, że zamieściłam też przepis na  bułki. Muszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv . Jeśli nie chce Wam się piec bułek, spokojnie możecie pobiec do pobliskiej piekarni lub sklepu i zaopatrzyć się w gotowe bułki(...)miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki

Czerwona Porzeczka
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 241

utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia.       Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki(...)wymieszać. Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami

Z miłości do słodkości
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 185

minut) - odstawiamy na godzinę aby ciasto wyrosło - w tym czasie obieramy rabarbar, kroimy łodygę w paski o grubości 2 cm - na dużej patelni smazymy rabarbar z cukrem,  - wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm - na blacie łyżką rozporowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami - blat rolujemy w wałek, kroimy(...)kawałek po kawałku koło siebie. - odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce - wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy 60 minut w temp 200 stopni C Prze, prze, przepyszne! idelanie puszyste i wilgotne... idealnie słodko - kwaśne... SMACZNEGO! ZE SPECJALNĄ  DEDYKACJĄ DLA MOJEJ MAMY :* MIŁEGO DNIA! KONKURS:   www.comfortfood.pl

SMYKWKUCHNI
Z cyklu: Domowe pieczywo - Mleczne słodkie bułeczki (Panini al latte) 159

mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli i 1 jajkiem, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto ponownie wyrabiamy,  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki z twarożkiem i jagodami wg Aleex 122

dziś bułeczki z twarożkiem i jagodami. Skorzystałam z przepisu, który umieściła u siebie Dorotus, ale podwoiłam i trochę zmieniłam proporcje. Przepis podaję Wam po modyfikacjach. Bułeczki smakują rewelacyjnie. Są puszyste, owocowe, po prostu przepyszne. Warte tego, aby postać w kuchni przy włączonym piekarniku, mimo upałów. Polecam. Składniki na 24 bułeczki: • 160 g drobnego cukru • 1 płaska łyżeczka soli(...)minut (patrz: Porady Aleex). 3. Do misy miksera włożyć mąkę, cukier, rozkłócone jajka, miękkie masło. 4. Wsypać sól, wlać ciepłe mleko i dodać wyrośnięty rozczyn. 5. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Ciasto musi wyć bardzo dobrze wyrobione, wyraźnie powinno odchodzić od miski. 6. Przełożyć je do misy oprószonej mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte

W mojej kuchni
RACUCHY DROŻDŻOWE 196

RACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier(...)około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - w przybliżeniu ma  podwoić swoja objętość.  7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz  i na który nakładamy łyżką ciasto (smażymy w głębokim tłuszczu w średniej temperaturze) 8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz. 9 . Podajemy z powidłem lub posypane

Kulinarnie z Polką na Kresach
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 163

zabawiłam sie w domową piekarnię i upiekłam swoje pierwsze w życiu bułeczki. Wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc polecam każdemu :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką i  puszystym, dosyć ciężkim środkiem. Idealne z prawdziwym masełkiem, twarożkiem albo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi z bloga  Moje Wypieki , a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki(...)blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią

Zawsze głodna!
Razowe racuszki z bananem 177

Mój pierwszy przepis z cudownej książki, którą dostałam pod choinkę :) Puszyste racuszki przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dużymi kawałkami bananów. Nieco inne niż powszechnie znane racuszki z jabłkami, ale moim zdaniem nawet lepsze od nich :)   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 żółtka 28 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych(...)kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (również przygotowany wcześniej rozczyn) i łączymy za pomocą widelca. Dodajemy banana i delikatnie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h , aby wyrosło (zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza). Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy

Chocolate Muffin Blog