puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:270/329)

Muffiny z truskawkami 273

tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie?  Składniki na 15 muffinek:  1 i 3/4 szklanki(...)płatków migdałów).  Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem.  Wierzch posypać płatkami migdałów.  Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane

Ze smakiem i z pasją
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 365

przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy(...)sobą i każdą lekko spłaszczamy dłonią. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce - czynność tą można pominąć jednak dzięki temu bułeczki będą bardziej puszyste.  Środek każdej wyrośniętej buchty lekko nacinamy nożem do 3/4 głębokości i we wgłębieniach umieszczamy kilka listków tymianku (opcjonalnie) oraz po grubym plastrze kwaśnego jabłka. Naczynie lub formę wstawiamy

Symfonia Smaków
Sufletowy sernik z białą czekoladą i kokosowym budyniem (bezglutenowy) 212

przepis dla was. Owa budyniowa masa to pomysł mojego męża, który pierwszą porcję owego ciasta spałaszował jeszcze zanim zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się o stwierdzenie że w konsystencji i smaku sernik zalatuje mleczną kanapką i brakuje mu czegoś kokosowego, więc zrobiłam drugą porcję(...)ustawiamy na rondlu i wsypujemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy delikatnie do momentu uzyskania płynnej masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  4. Serek ucieramy z żółtkami i przestudzoną czekoladą na puszystą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C a na dolnej półce ustawiamy naczynie wypełnione wrzątkiem.  5. Wyjmujemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy energicznie na sztywną pianę. Natychmiast

vaniliowoczekoladowa
TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 247

większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko(...)wysmaruj lekko masłem i wysyp bułką tartą. W garnuszku rozpuść masło, a następnie pozostaw je do ostudzenia. Całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli ubij na puszystą masę przez 8 minut.   Następnie dodaj do masy skórkę i sok z mandarynek oraz ostudzone, roztopione masło i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie, przez 30-40 sekund . Teraz dosyp

Słodko-Słony Świat Ilony
Serowe Cappuccino 192

już ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu.  Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem.  Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym(...)Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć zanurzane w kawie biszkopty. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodawać ser biały , a następnie wsypać mleko w proszku – dokładnie zmiksować. Dodać żelatynę i jeszcze

Fabryka pomysłów
Truskawkowa magia smaku 424

już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się na zbliżający(...)stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start

Z miłości do słodkości
Lody z pieczonym rabarbarem 155

zniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku(...)dość gęsty sos. Ostudzić. Laskę wanilii rozkroić, wyskrobać ziarenka. Całość umieścić w garnuszku, zalać mlekiem, zagotować, przestudzić. Wyjąć laskę wanilii, mleko zagotować raz jeszcze. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować). Ostudzić, schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę jajeczną wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry na drożdżach 361

Puszyste, miękkie prawie jak racuchy tylko z gofrownicy. Pomimo, że lubimy chrupiące te także znalazły uznanie. Wymagają nieco nakładu pracy, ale efekt jest niesamowity. Najlepsze zaraz po zrobieniu, lekko chrupiące, jednak kiedy poleżą dłużej staja się miękkie. Ich chrupkość można uzyskać ponownie wkładając gofry do gofrownicy lub piekarnika z termoobiegiem. Składniki : 250 ml ciepłego mleka 300 g mąki(...)mikserem. Krok 5: Do zmiksowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto widocznie podwoi objętość. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto łyżką – po 2 łyżki na płytkę. Domknąć, chwilę przytrzymać. Smażyć kilka minut na złoto-brązowy kolor

Niebieski kubek z kawa
Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy 136

środka naszego wypieku. Wstawiamy do większej tortownicy z wodą i gotową saunę sernikową wkładamy do nagrzanego piekarnika zmieniając jego typ grzania na "tylko dół". Czas pieczenia - godzina. Jeśli Twoje ciasto za szybko rośnie, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Zmniejsz! Po godzinie zmieniamy grzanie na góra-dół i pieczemy jeszcze z 30 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi(...)końcu poznamy jaka jest optymalna temperatura dla tego wypieku w naszym piekarniku i ile czasu ma się w nim chłodzić po upieczeniu. To jest ten sekret idealnego, puszystego sernika japońskiego

Karczma Honorietty
Pszenny chleb tostowy z cebulą 159

Mięciutki, puszysty i delikatny - zupełnie jak chleb tostowy. Ma jednak przewagę nad takim kupnym chlebem do tostów - nie zawiera żadnych sztucznych spulchniaczy, a dodatek cebulki urozmaica jego smak. Składniki: 25 g świeżych drożdży szklanka ciepłej wody pół kg mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego (+ 2 łyżki do smażenia cebuli) łyżeczka soli szczypta cukru 2 cebule pokrojone w kostkę Przygotowanie(...)minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Cebulę podsmażyłam i ostawiłam do wystygnięcia. Do powstałego zaczynu dodałam olej, sól, cebulkę i resztę mąki. Całość dokładnie wyrobiłam. Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po czym na dolny poziom piekarnika

Kulinarny Pamiętnik
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 165

się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food(...)nowy już się robi  (przepis)  i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z ciasteczkami oreo 178

W tym roku postawiłam na nietypowy sernik,bo z dodatkiem ciasteczek oreo. Sernik bardzo popularny ostatnio na wielu blogach. Górę udekorowałam masą z bitej śmietany i

Kolorowa kuchnia Elki
Bajgle :) 146

Pyszne bajgle, puszyste w środku, z chrupiącą skórką, posypane sezamem. Czy może być coś lepszego na niedzielne śniadanie??? Spróbujcie, a nie pożałujecie. Są bardzo proste w wykonaniu, a jedyna wada, to czas przygotowania, a w zasadzie oczekiwania - łącznie 2,5 godziny..., ale warto, naprawdę warto :) Oryginalny przepis znalazłam na Gotuje, bo lubi. Składniki(...)jajko, Dodatkowo: 1/3 szklanka wody, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanka sezamu, Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, prócz oliwy, którą dodajemy na końcu i cierpliwie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek

Delicious Titbits
Omlet z szynką, serem żółtym z sałatką z rukoli 189

Weekend to najlepszy czas aby odrobinę poszaleć w kuchni. Pyszne, pożywne śniadanie to jest to co da nam energię na cały dzień. Omlet z szynką, serem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 159

Postanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :) Temp. pieczenia  195 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut /źródło : czasopismo dla kobiet(...)cytryny   Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać

Słodkości i nie tylko